16:16 26.03.2018

Україна висилає 13 дипломатів РФ у зв'язку зі "справою Скрипаля"

3 хв читати

Україна на знак солідарності з британськими партнерами і трансатлантичними союзниками і в координації з країнами Європейського Союзу висилає 13 російських дипломатів, заявляє президент України Петро Порошенко.

"У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері (Великобританія) України в дусі солідарності з нашими британськими партнерами і трансатлантичними союзниками, і в координації з країнами ЄС, прийняла рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів з небагатьох, що залишилися. Оскільки, як відомо, наші дипломатичні відносини з РФ де-факто заморожені", - написав П.Порошенко у своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок удень.

Глава Української держави наголосив, що Росія в черговий раз підтвердила своє зневажливе ставлення не лише до суверенітету незалежних держав, але і до цінності людського життя. Україна відчуває це кожен день в окупованому українському Криму і на Донбасі.

"Тому як ніколи важливо не обмежуватися символічними жестами. Наступний крок - збільшення ціни для Москви за вчинені міжнародні злочини, зокрема й посилення персональних, фінансових і економічних санкцій. Наша загальна відповідь Кремлю і надалі має бути рішучою і жорсткою для недопущення нових людських трагедій і забезпечення поваги до норм міжнародного права", - йдеться в оприлюдненій заяві.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін на своїй сторінці в мікроблозі "Твіттер" зазначив, що Київ скоординував видворення російських дипломатів із міжнародними партнерами України.

"Готувалися до цього певний час, але зробили скоординовано з нашими друзями і партнерами. 13 російських дипломатів висилаємо з України. Діємо як частина демократичного трансатлантичного співтовариства", - написав міністр у "Твіттері" у понеділок.

Як повідомлялося, 4 березня в Великобританії у торгового центру в місті Солсбері через взаємодію з невідомим небезпечною речовиною постраждали колишній полковник ГРУ С.Скрипаль, який працював на британську розвідку, та його дочка Юлія. Вони перебувають у комі. За даними британського слідства, постраждалих отруїли нервовоопаралітичною речовиною "Новачок", нібито розробленою у Росії.

Провину за отруєння британський прем'єр Тереза Мей поклала на Росію і оголосила про заходи, які в зв'язку з цим буде вжито проти РФ, зокрема, про висилку 23 російських дипломатів.

Росія всі обвинувачення у зв'язку зі "справою Скрипаля" заперечує і нагадує, що ще в 2017 році повністю знищила всю свою хімічну зброю.

17 березня Росія оголосила про заходи у відповідь стосовно Великобританії.

Лідери ЄС 22 березня висловили підтримку Великобританії в зв'язку зі "справою Скрипаля", погодившись з оцінкою Лондона про те, що Росія з "дуже високим ступенем ймовірності" є відповідальною за напад із застосуванням нервовопаралітичної речовини. Глави країн-членів ЄС обіцяли голові уряду Великобританії Терезі Мей всебічну підтримку в з'ясуванні подробиць нападу та погодження подальших кроків.

У понеділок низка країн-членів ЄС заявили про висилку російських дипломатів зі своїх країн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА