18:41 04.01.2021

ЄС прагне розширювати потужності з виробництва вакцин

3 хв читати
ЄС прагне розширювати потужності з виробництва вакцин

Єврокомісія (ЄК) прагне надати допомогу фармацевтичним підприємствам для розширення виробництва вакцин проти COVID-19, повідомив офіційний представник ЄК Стефан де Кеерсмекер.

"Проблема сьогодні особливо в тому, що стосується виробничих потужностей. Ми всі цьому протистоїмо і констатуємо це. Ми залишаємося в контакті з різними виробниками (вакцин) та з державами-членами ЄС, щоб домогтися поліпшення стану справ", - сказав прес-секретар у понеділок на брифінгу в Брюсселі.

При цьому він зазначив, що контракти з відповідними підприємствами передбачають підтримку з боку Єврокомісії в тому, що стосується розширення можливостей виробництва.

Контрактний портфель вакцин ЄК становить 2 млрд доз. Він формувався на етапі дуже сильної невизначеності. Єврокомісія вела переговори про контракти з шістьма фармацевтичними фірмами. І на етапі переговорів ще не було ясно, чи буде яка-небудь із цих вакцин схвалена щодо ефективності й безпеки Європейським агентством лікарських засобів (ЕМА), продовжив представник ЄК.

Він пояснив, що в обстановці невизначеності в ЄС орієнтувалися на те, що заручаться можливостями різних фірм і технологій в очікуванні висновків EMA. "Ось чому ми не стали класти всі яйця в одну корзину, а диверсифікували наш портфель, щоб збільшити шанси на те, що це спрацює навіть в атмосфері невизначеності", - сказав де Кеерсмекер.

Він не погодився з думкою, що Єврокомісія діяла недостатньо оперативно, і наголосив на тому, що для неї оцінка ефективності та безпеки вакцин незалежним науковим агентством EMA є визначальною для їх випуску на ринок. Зокрема, уточнив він, вакцина Pfizer-BioNTech, яку з кінця минулого року почали застосовувати в ЄС, була обрана поряд з іншими задовго до того, як з'явилася впевненість, що підтверджується її ефективність і безпека, і вона буде схвалена EMA.

Прес-секретар також нагадав, що ще в середині жовтня держави-члени отримали рекомендацію ЄК щодо дій під час підготовки до вакцинації.

Керівник служби офіційних представників ЄК Ерік Мамер, у свою чергу, на запитання, чому виробництво вакцин не може бути розміщено за патентами на інших потужностях, відповів, що запитання пов'язане зі складним процесом біотехнології. Він підтвердив, що Єврокомісія працює над тим, як допомогти фармацевтичним підприємствам розширити виробничі можливості.

Представники Єврокомісії також пояснили, що питання про кількість закуплених тими чи іншими країнами ЄС доз вакцин слід адресувати не Брюсселю. "Комісія не закуповує доз вакцин. Вона інвестувала в різні підприємства. Іншими словами, ми надали фонди в розпорядження фармацевтичних підприємств, щоб вони розробили вакцини. Мета була в тому, щоб дослідження, розробка і виробництво здійснилися швидше. Потім державам-членам належить вирішувати питання про закупівлю тих чи інших вакцин і визначати кількість бажаних доз", - сказав Мамер.

Він додав, що питання не в кількості вироблених доз - їх буде достатньо - а в тому, скільки їх застосують під час кампанії вакцинації в країнах ЄС, які й мають це визначити.

"Найбільша кількість постачань вакцин очікується до квітня", - повідомив представник ЄК. При цьому він зазначив, що Єврокомісія зарезервувала певну кількість доз і веде переговори про можливість додаткових постачань.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони в травні знищили приблизно 40 тис. особового складу армії РФ

Іспанський "Реал" - переможець Ліги чемпіонів УЄФА

Росія знову атакує Україну з повітря, помічено кілька груп ударних БпЛА

Світоліна вийшла до четвертого кола Ролан Гаррос, вигравши матч у румунки Богдан

Понад 600 дітей загинули і понад 1420 дістали поранення по всій Україні за час повномасштабного вторгнення РФ - ООН

Сили оборони в травні знищили 9 літаків, а також рекордну кількість артсистем і бронемашин противника

Кількість боїв на всій лінії фронту зросла до 73, найбільше зіткнень відбулося на покровському напрямку

Армія РФ від початку доби завдала ударів КАБами по Харкову і п'яти населених пунктах області

У Києві лімітів споживання е/е може вистачити тільки для забезпечення 76% потреб

"Укренерго" в неділю, 2 червня, введе ліміти енергоспоживання в усіх регіонах України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА