09:09 07.12.2014

США розглядають можливість надання допомоги Україні в наступному фінансовому році

2 хв читати
США розглядають можливість надання допомоги Україні в наступному фінансовому році

США розглядають можливість надання допомоги Україні в наступному фінансовому році, заявляє заступник державного секретаря з питань міжнародної безпеки США Роуз Готтемеллер.

"Ми оперативно відреагували на ті загрози, які виникли в бік України, і надали допомогу вашій країні на $118 млн", - сказала Р.Готтемеллер в суботу на прес-конференції в Харкові, інформує прес-служба Харківської облдержадміністрації.

За словами заступника держсекретаря, переважно допомогу США було спрямовано українським військовим: закуплено транспортні засоби, прилади нічного бачення, засоби телекомунікації та інше обладнання.

Р.Готтемеллер наголосила, що США розглядає можливість надання допомоги Україні в наступному фінансовому році.

Крім того, заступник держсекретаря наголосила на важливості розвитку співпраці між Україною та США у військово-промисловій сфері, а також можливості реалізації вже сьогодні окремих перспективних проектів.

Р.Готтемеллер, посол США в Україні Джеффрі Пайєтт і заступник глави МЗС України Сергій Кислиця в суботу взяли участь у запуску ядерної установки "Джерело нейтронів". Установку побудовано на базі Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" НАН України в рамках спільного проекту України та США.

Як зазначає прес-служба Харківської ОДА, дослідницька ядерна установка "Джерело нейтронів", як очікується, забезпечить Україні нові дослідницькі можливості і здатність виробляти ізотопи передусім для медичного використання, а саме діагностики та лікування різних видів онкологічних захворювань.

Р.Готтемеллер зазначила, що США вже кілька років працює з Україною над цим проектом, "який покращить українську фізичну ядерну науку". "Це великий успіх у боротьбі за нерозповсюдження ядерної зброї. Україна ухвалила рішення про вивезення з її території високозбагаченого урану. Це потрібно для того, щоб матеріали не потрапили до рук терористів. США, у свою чергу, зобов'язалися допомогти вивезти високозбагачений уран, дати Україні низькозбагачений уран і профінансувати будівництво дослідницької ядерної установки "Джерело нейтронів", - розповіла заступник держсекретаря

Як розповів заступник генерального директора ННЦ "ХФТІ" Іван Карнаухов, нині завершено будівництво установки. Розпочався етап пуско-налагодження і введення окремих систем в експлуатацію. Повністю ввести установку в роботу планується в березні 2015 року.

Генеральний директор ННЦ "ХФТІ Іван Неклюдов повідомив, що після налагодження всіх систем, розпочнеться виробництво медичних ізотопів. Їх планують постачати в спеціалізовані установи Харкова та області, а також розглядають можливість створення спеціального медичного центру в П'ятихатках.

Співпраця України та США з будівництва дослідної ядерної установки "Джерело нейтронів" розпочалася у 2010 р. Створення установки профінансував уряд США (на понад $70 млн). Після введення в експлуатацію ядерної установки, США протягом двох років фінансуватимуть витрати на утримання установки, проведення досліджень і експериментів. Також частина грошей піде на зарплати вченим, інформує прес-служба Харківської ОДА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував Одесу касетними боєприпасами, мета – припортова інфраструктура, є поранені

Один представник полку "Азов" повернувся додому в рамках останнього обміну військовополоненими

Кулеба в розмові з Блінкеном привітав дозвіл США на удари по РФ: Своєчасний крок у правильному напряму

Офіс ТЧХУ відновив роботу в Краматорську

Кличко: Київ готується до складної зими в умовах масштабних пошкоджень енергетичної інфраструктури

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 70, на покровському напрямку тривають 11 боїв

Зеленський подякував Королю Швеції за особливу допомогу в межах Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

У Міноборони підтримують створення Військової поліції

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 62, найнапруженіша ситуація на покровському напрямку

Французька спецслужба повідомила про затримання та арешт підозрюваного в підготовці теракту на Олімпіаді

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА