14:38 15.09.2018

Порошенко: Не допустити російську окупацію в Азовському морі можуть тільки санкції

2 хв читати
Порошенко: Не допустити російську окупацію в Азовському морі можуть тільки санкції

Президент України Петро Порошенко розраховує на санкції до Росії за перешкоджання українському судноплавству в Азовському морі, якщо Москва не припинить протиправні дії.

"Росія не має права атакувати або зупиняти наші судна, які перевозять товари та пасажирів з двох важливих портів України – Маріуполя і Бердянська. Якщо Росія не зупиниться, у нас є лише один інструмент – санкції", - сказав він в інтерв'ю американському виданню The Washington Post, повідомляється на сайті глави держави в суботу.

П.Порошенко наголосив, що Україна має абсолютно чіткий правовий статус в Азовському морі.

За його словами, санкції потрібні, щоб зупинити потенційну небезпеку російської окупації Азова.

" Якщо вони заблокують судно з українськими металопродуктами з Маріуполя на один день, то ціна збитків становитиме тисячі доларів", - пояснив президент.

Він зазначив, що росіяни постійно атакують українських рибалок, зупиняють і погрожують їм в українських водах.

Глава держави додав, що це – частина гібридної війни проти України.

"Мета Росії - окупувати Азовське море так само, як був окупований Крим. Це жорстке порушення міжнародного права, і ми не можемо це прийняти. Ми зміцнюємо наших військових там і порушуємо справу проти Росії в міжнародній постійній палаті третейського суду" – сказав він в інтерв'ю.

Як повідомлялося, 10 липня Мінінфраструктури України повідомило, що спеціальні підрозділи РФ з 29 квітня необґрунтовано та безпідставно збільшили кількість оглядів суден, що прямують у порти України через Керченську протоку, незалежно від прапора судна.

"Загалом у період з 29 квітня по 9 липня 2018 року Російською Федерацією затримані для огляду 93 судна. В результаті таких оглядів судна простоюють від декількох годин до декількох днів. Судновласники несуть невиправдано значні витрати", – цитує прес-служба заступника міністра інфраструктура Юрія Лавренюка.

Раніше, 21 червня 2018 року міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що одним з інструментів відновлення контролю в Азовському морі є позов у Міжнародний арбітраж в рамках Конвенції ООН з морського права, в рамках якого Київ розраховує отримати компенсацію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова "Нафтогазу" Чернишов може повернутися в уряд - депутат Железняк

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА