ua en ru

У "Нафтогазі" презентували дорожню карту анбандлінгу оператора ГТС

У "Нафтогазі" презентували дорожню карту анбандлінгу оператора ГТС Ілюстративне фото ("Нафтогаз")

Відокремлення оператора ГТС має відбутися до 1 січня 2010 року

Наглядові ради НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ) у середу, 19 вересня, презентували Дорожню карту процесу відокремлення оператора газотранспортної системи (ГТС) в Україні. Про це повідомляє прес-служба НАК.

Зазначається, що анбандлінг має завершитися до 1 січня 2020 року. У прес-службі додали, що "Нафтогаз" залучив до процесу досвідчених консультантів, які будуть займатися правничими, технічними та операційними аспектами анбандлінгу.

"Нафтогаз визначив проведення анбандлінгу своїм стратегічним пріоритетом. Успішний процес відокремлення оператора газотранспортної системи являє собою як формальну ціль, так і особисте прагнення вищого керівництва "Нафтогазу", зокрема Андрія Коболєва", - зазначила голова наглядової ради НАК Клер Споттісвуд.

"Я вважаю, що цей процес буде завершено, коли ми залучимо кваліфікованого міжнародного партнера. Таке партнерство надасть Україні змогу зберегти транзит російського газу та створити прозорий та конкурентний ринок", - підкреслив голова правління НАК Андрій Коболєв.

Нагадаємо, нещодавно у "Нафтогазі" зазначили, що позиція російського "Газпрому" унеможливлює відокремлення оператора газотранспортної системи (анбандлінг) до 1 січня 2020 року.

Зокрема, "Нафтогаз" та ПАТ "Магістральні газопроводи України" підписали меморандум щодо анбандлінгу. МГУ було створено урядом в якості майбутнього оператора ГТС України.

Відповідно до укладеного договору, будь-яка втрата "Нафтогазом" або "Укртрансгазом" до 31 грудня 2019 року контролю над активами, які використовуються для транзиту газу, без згоди"Газпрому" можуть створити значні фінансові ризики.