День фінансів, 23 серпня: про незалежність від коливань курсу, формули «Роттердам+» і газу РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 23 серпня: про незалежність від коливань курсу, формули «Роттердам+» і газу РФ

448
23 серпня. У День Державного Прапора та напередодні Дня Незалежності редакція Finance.ua намагалася відшукати цю саму незалежність (хоча поняття досить суб’єктивне) у важливих новинах четверга:
1000 днів газової незалежності. Україна вже тисячу днів не закуповує газ у Росії для використання у власних потребах. У січні-липні 2018 року Україна скоротила імпорт природного газу на 31,5%, або на 2,56 млрд куб. м, – до 5,578 млрд куб. м. Імпорт газу в зазначений період здійснювався виключно з Європи.
Незалежність від «Роттердама». На сьогоднішньому засіданні НКРЕКП остаточно скасувала «Роттердам+». Рішення набуде чинності з початком дії нового ринку електроенергії. Крім того, визнаються такими, що втратили чинність, ще кілька нормативних документів, що раніше регламентували роботу української енергетики – всього 24 постанови.
Незалежність для космосу. О 00:20 за київським часом з космодрому Куру у Французькій Гвіані (Південна Америка) європейська ракета-носій легкого класу Vega з українським двигуном успішно вивела на орбіту перший метеорологічний супутник Європейського космічного агентства (ESA) Aeolus.
До речі, за підсумками першого півріччя 2018 року підприємства ракетно-космічної галузі України наростили обсяги виробництва продукції у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 12,7% — до 1,6 млрд грн.
Незалежність від «тіні». Поки що до звільнення від тінізації української економіки далеко. Але за попередніми підрахунками аналітиків Мінекономрозвитку ми йдемо у правильному напрямку – за підсумками I кварталу 2018 року рівень тінізації української економіки становить 33% від офіційного ВВП. Це на 4% менше, ніж було зафіксовано в аналогічному періоді минулого року. Чиновники запевняють, що бізнес міг би виходити з тіні ще швидше.
Інноваційна незалежність. В Україні стає все більше інноваційних зон для бізнес-інкубаторів. Цього разу порадував Дніпро. У місті на колишній території заводу “Інтерпайп” вирішили створити індустріальний парк Innovation Forpost площею 61,4 га і вартістю інвестицій 2,7 млрд грн. Проектування дорожньо-транспортної та інженерної мереж розпочнеться вже в жовтні 2018 року. Будівництво планується почати навесні 2019 року.
Незалежно від коливань. У Нацбанку спрогнозували, що курс гривні і надалі коливатиметься, однак про курс 40 грн/дол. не йдеться. «Ми будемо постійно брати участь у торгах і забезпечувати плавні коливання на валютному ринку», – запевнив Директор департаменту відкритих ринків НБУ Сергій Пономаренко.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас