Доступність посилання

ТОП новини

Медики звільняються, але більшість готова працювати


У Сокальській лікарні
У Сокальській лікарні

Змусити людей, які повернулись із-за кордону, самоізолюватись, втримати медичних працівників на роботі, знайти для них захисні костюми, маски, окуляри, можливість збільшити зарплату, придбати апарати штучної вентиляції легень – це лише частина тих проблем і викликів, які вирішують медики і місцева влада Сокальського району Львівської області у протидії з коронавірусом.

«Народ, який не бажає годувати свою армію, незабаром буде вимушений годувати чужу», так і про медиків – «якщо у свою медицину не вкладаємо, то будемо вкладати у чужу», говорить лікар-анестезіолог Сокальської центральної районної лікарні Юліан Макачка. Він з лікарської родини, його дружина теж лікар, але чоловік розуміється не лише у питаннях медицини, але й війська. Бо з 2016 до 2019 років служив у зоні бойових дій на Донбасі. З-під обстрілів, передової виніс не одного бійця, рятуючи йому життя і здоров’я.

Тепер країна і медики – на передовій
Юліан Макачка


«Зараз ми у схожій ситуації, що й у 2014 році. Тільки тоді вся країна й армія були на передовій, а тепер країна і медики – на передовій.Ми маємо ситуацію, коли світ ще такого не мав 100 років. Утім ми зараз, у порівнянні з 2014 роком, більш організовані, маємо більшу допомогу. Багато робиться на місцевому рівні», – каже Юліан Макачка.

Лікар Юліан Макачка
Лікар Юліан Макачка

Юліан Макачка показує реанімаційне відділення Сокальської районної лікарні, де працює з 2014 року. Лікар розуміє, якщо збільшиться кількість хворих на коронавірус, то і йому, і дружині доведеться, по суті, жити у шпиталі. Подружжя ізолювало старших членів родини, яких перевезло на тимчасове проживання у сільський будинок, щоб не наражати на небезпеку. А саме залишилось у Сокалі.

Головне протриматись перші дні
Юліан Макачка


«Нічого для мене нового у графіку, бо відділення реанімації працює 24 години, будемо працювати, персонал морально готовий. Чи страшно? Зараз спільно працюємо, щоб медики мали захисні костюми. На перший етап є. Будемо вже мати алгоритм дій із тих лікарень, які приймуть хворих, і нам нададуть вказівки. Є специфіка захворювання населення, будемо бачити. Головне протриматись перші дні, щоб зрозуміти, як діяти і допомагати людям. Як буде спалах епідемії, то перші дні будуть важкі», – зауважує лікар.

У шпиталі очікування, немов зависло у повітрі. За останні тижні у палатах хірургічного, травматологічного, реанімаційного відділеннях підвели кисень. Загалом є 39 таких точок. Лікарня розрахована на 450 осіб. Попередньо, як це визначено обласним штабом протидії коронавірусу, Сокальська лікарня має прийняти 50 хворих на COVID 19. Орієнтовно, прогнозують медики, 10-15% будуть у важкому стані. Сьогодні лікарня має три апарати ШВЛ, але є кошти на закупівлю ще двох.

Сокальська лікарня обслуговуватиме мешканців Сокальського району, Радехівського, міста Червоноград і Великомостівської об’єднаної територіальної громади. Шпиталізуватимуть лише у середньому і важкому стані.

Одна з палат Сокальської лікарні
Одна з палат Сокальської лікарні

Головний лікар центральної районної Сокальської лікарні Роман Швед наголошує, що кисневих точок мало б вистачити.

Проблема у відсутності кисневих масок, зволожувачів кисню
Роман Швед


«Проблема у відсутності кисневих масок, зволожувачів кисню, але була розмова з департаментом охорони здоров’я області і сподіваємось, що отримаємо. Ми маємо 12 масок, а решту треба. Ми системно підходимо – визначили ізолятори для прийому громадян із температурою, які повернулись із-за кордону, таких два з окремими входами. Лікар оглядатиме і вже далі вирішимо, що робити з пацієнтом. На початок закупили костюми, окуляри. Обіцяють із департаменту також цього тижня надати. Завдяки благодійникам, маємо тести на коронавірус і грип. Маємо розуміти, що такі тести ефективні на 5-6 день. Коли приїхала людина з-за кордону і хоче перевірити, чи хвора, таких засобів реально немає», – розповів Радіо Свобода Роман Швед.

Тимчасовий намет для прийому пацієнтів у час спалаху епідемії
Тимчасовий намет для прийому пацієнтів у час спалаху епідемії

Сьогодні з-за кордону у Сокальський район повернулись понад 200 громадян, повідомив голова Сокальської державної районної адміністрації Ігор Дацюк. Зараз представники органів місцевого самоврядування разом із поліцією об’їжджають місця проживання тих, хто повернувся додому, переважно зі заробітків.

Головна небезпека – людська безвідповідальність
Ігор Дацюк


«Ми облікувати всіх приїжджих, які повернулися з Польщі, Італії, Росії. Найбільшу тривогу викликає саме ця категорія осіб, бо головна небезпека – людська безвідповідальність. Прикордонники, через поліцію, повідомили, що 80 осіб дали підписку, що будуть на самоізоляції, але таких людей утричі більше повернулось», – зауважив керівник району.

Старші медики – у зоні ризику

Чи є серед тих, хто повернувся на Сокальщину медичні працівники? Наразі невідомо, бо ніхто не зголосився з них. Адже лікарня, розуміючи складне матеріальне становище персоналу, щоб втримати кадри, дозволяла людям на 2-3 місяці, за власний рахунок, їхати на роботу за кордон. Водночас через небезпеку коронавірусу, багато медиків із лікарень Львова та області звільнились з роботи або ж взяли відпустки. Лише у Сокальському шпиталі 7 осіб звільнились, а близько 30 написали заяви на відпустку за свій рахунок, повідомивши, якщо їх не відпустять, то звільняться.

95% медичного персоналу розуміють свою відповідальність
Роман Швед


«Ми пішли на поступки старшим працівникам, яким поза 60, бо їм небезпечно буде на роботі. А є ще молоді медики з хронічними, супутніми захворюваннями, є такі заяви пишуть, чи жінки, в яких по 2-3 дітей. Але десь 95% медичного персоналу розуміють свою відповідальність. Важливо втримати медиків на роботі», – каже головний лікар Роман Швед.

Оскільки Сокальська районна лікарня – як і шпиталі у Кам’янці-Бузькій, Стрию, Яворові, Стебнику, Рудках – у списку резервних, то, у разі потреби, зауважує Роман Швед, допоможуть із медичним персоналом інші райони і Червоноград.

Черга до супермаркету у Сокалі
Черга до супермаркету у Сокалі
Маємо всім необхідним забезпечити бригади медиків
Микола Пасько


«У лікарні ми три тижні працюємо, щоб забезпечити всім необхідним. Районна рада надала шпиталю 880 тисяч гривень для закупівлі апарату штучної вентиляції легенів та інших необхідних речей. Окремо ще даємо 1 мільйон 300 тисяч гривень. Але тут ситуація більш-менш добра у лікарні, бо 4 роки місцева влада значні кошти виділяли, щоб покращити матеріальну базу лікарні. Ми маємо всім необхідним забезпечити бригади медиків і навіть у нашому пансіонаті створимо місце, щоб там забезпечити карантин для працівників», – повідомив Радіо Свобода голова Сокальської районної ради Микола Пасько.

Віктор Малий
Віктор Малий

Лікарі говорять про те, що мешканці досить безвідповідально ставляться до умов дотримання карантину. А тому почути слова 25-річного Віктора Малого з Сокальського району: «Сидимо вдома, на роботі – відпустка. Я приїхав купити швейні голки, бо мама шиє. Ми собі всі маски самі пошили», є радше винятком у містечках і селах.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG