19:36 14.05.2020

Вакцина від COVID-19 має бути доступна всім у світі - Єврокомісія

3 хв читати
Вакцина від COVID-19 має бути доступна всім у світі - Єврокомісія

Євросоюз не передбачає заходів, які надали б переваги європейцям перед іншими у використанні майбутньої вакцини проти коронавірусу, заявив офіційний представник Європейської комісії (ЄК) Ерік Мамер.

"Уся логіка дій Європейської комісії полягає в тому, щоб якраз уникнути подібного (...) і розробити таку стратегію, яка дасть змогу надати всім, хто цього потребує, чи то в Європі або поза нею, необхідну вакцину для захисту проти COVID-19", - сказав прес-секретар у четвер на брифінгу в Брюсселі.

Так він відповів на прохання прокоментувати зроблену напередодні французькою фармацевтичною фірмою Sanofi (SPB: SNY) заяву про те, що в разі виготовлення нею вакцини вона, ймовірно, перш за все поставить її до США, оскільки ця країна "поділяє ризик" фінансування досліджень, що відбуваються в партнерстві. Американський уряд, на думку керівництва фірми, має право на найбільше попереднє замовлення.

У свою чергу інший представник ЄК Стефан де Кеерсмекер, відповідаючи на те саме запитання, заявив, що на перше місце "важливо висунути солідарність і тісну співпрацю".

"Я думаю, що це єдиний спосіб ефективно реагувати на пандемію. Ця солідарність ясно проявилася, коли ми з нашими партнерами з усього світу змогли зібрати близько EUR7,4 млрд під час донорської телеконференції з боротьби з пандемією, організованої 4 травня. Ідея в тому, щоб отримати вакцину для громадського блага, доступну для всіх і за прийнятною ціною", - пояснив де Кеерсмекер.

Він повідомив, що Єврокомісія підтримує контакти з міжнародними інстанціями, щоб прискорити дослідження щодо вакцини. При цьому вакцина має бути ще схвалена Європейським агентством лікарських засобів, і ЄК стежитиме за тим, щоб воно працювало якнайшвидше з метою дати вакцині "зелене світло" і перейти до стадії її виробництва у великих масштабах усюди в Європі.

"Дослідження щодо вакцини, виробництво вакцини - це абсолютний пріоритет для Європейської комісії. І єврокомісар (з охорони здоров'я Стела - ІФ) Кіріакідіс надає цьому великого значення, тому ці дослідження були предметом наради щодо координації з державами-членами, щоб забезпечити правильний підхід, і це залишається в центрі нашої роботи", - запевнив де Кеерсмекер.

Заява Sanofi про пріоритет США обурила французький політичний клас. Зокрема, держсекретар при міністрі економіки і фінансів Франції Аньєс Паньє-Рюнаше заявила: "Для нас було б недопустимо, щоб та чи та країна мала привілейований доступ (...) з огляду на гроші".

Виступаючи 4 травня під час донорської телеконференції, президент Франції Еммануель Макрон наголосив, що міжнародні зусилля із розробки вакцини проти коронавірусу мають привести до того, що вона буде доступна всім на планеті.

"Ми прагнемо прискорити дослідницьку роботу щодо методів лікування та вакцини, хоча і знаємо, що це потребуватиме часу. У центрі цієї ініціативи лежить рішення, яке ми маємо колективно взяти на себе, що ця вакцина, коли вона буде виготовлена, стане всесвітнім суспільним надбанням. Тобто вона не належатиме комусь, вона належатиме всім", - сказав Макрон.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість бойових зіткнень з опівночі зросла до 62, окупанти інтенсивно обстрілюють прикордоння на Сумщині й Чернігівщині - Генштаб ЗСУ

ВР погодилася із Зеленським і виключила з раніше ухваленого законопроєкту норму про право роботодавця звільнити працівника за неінформування про зв'язки в РФ й окупації

Реалізація закону про застосування англійської в Україні не призведе до звільнення держслужбовців - Кравчук

"Нова пошта" планує встановити ще 500 укриттів у відділеннях і терміналах

Російські війська обстрілюють прибережні райони Херсона - Мрочко

Мир виглядатиме як неможливість для РФ будь-коли окупувати Україну, і це не означає членство країни в НАТО - Байден

Колишнього залізничника, який постачав росармію паливом під час окупації Куп'янська, засуджено до 10 років в'язниці - прокуратура

Унаслідок ракетного удару по Криворізькому району постраждав чоловік - голова ОВА

На півдні ворог накопичив невелику кількість сил, але це все одно не той ресурс, який здатен прорвати лінію оборони - Плетенчук

Кабмін України продовжив на 6 місяців роботу паспортного сервісу ДП "Документ" для українців за кордоном

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА