Куди краще звертатися при виявленні фальшивих грошей - експерти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Куди краще звертатися при виявленні фальшивих грошей - експерти

Особисті фінанси
1089
Відповідно до звітів Національного банку України, за 2017 року в Україні було вилучено з обігу майже 10,5 тис. підроблених банкнот. В минулому році на 1 млн купюр справжніх гривень припадало лише 3,6 штуки підроблених. В порівнянні з 2016 р. цей показник все таки виріс. Тоді на мільйон доводилося 2,8 фальшивих банкноти. А ось, наприклад, в ЄС цифри набагато вищі, там на мільйон справжніх грошей припадає аж 33 підроблених купюри, пише Сегодня.
Якщо ви розпізнали у себе підроблені гроші, панікувати не варто. Звичайно, будь-хто може залишити все як є і спробувати непомітно розрахуватися цією купюрою, але якщо це вирахують – будьте готові до зустрічі з поліцією, тому що ви фактично збуваєте фальшиві гроші. Кращий варіант – це повідомити про фальшивку в поліцію.
“У випадку, якщо людина виявила фальшивку, їй потрібно негайно повідомити про це в поліцію. При написанні пояснень постаратися чітко відтворити обставини, суми, контакти людей, від яких були отримані фальшивки. У жодному разі не варто намагатися збути купюри, бо в цьому випадку людині буде загрожувати кримінальна відповідальність. Прецедент у контексті засудження людини, яка отримала фальшиві 200 $ за свій товар, вже є. Звісно, що шанси на повернення грошей в такій ситуації – мінімальні, але краще все ж таки обмежитися втратою лише грошей”, – коментує ситуацію адвокат Тетяна Лежух-Вовк.
Виконавчий директор Незалежної асоціації банків України також говорить, що якщо фальшиву купюру виявили у відділенні банку або пункті обміну валют, то співробітник установи спочатку визначить, до якої категорії вона належить – сумнівних, чи таких, що мають ознаки підробки. Після чого на такі купюри складається акт із зазначенням всіх реквізитів грошових знаків і ордер по передачі цінностей.
“Клієнтові видають довідки і банкноти для перевірки правильності зазначених даних, а потім гроші забирають на перевірку в Національний банк, перевірка проводиться протягом п’яти робочих днів. Згідно з вимогами регулятора співробітник банку при виявленні сумнівних або таких, що мають ознаки підробки, купюр повинен викликати поліцію”, – говорить Коробкова.
Якщо ж людина сама виявила фальшиві банкноти, експерти одностайно радять звертатися в поліцію: там доведеться дати детальні свідчення, щоб правоохоронці визначили, як купюра потрапила до людини.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас