26 квітня 2018, 15:55

8,8% підтримки у Тимошенко – це справжній провал

Результати опитування соціологічної груп "Рейтинг", на мою думку, свідчать про загальну кризу опозиції, яка не може піднятися вище 10% від кількості виборців.

Для прикладу, як бачите на малюнку внизу, у січні-лютому 2009 року на четвертому році президентства Ющенка, рейтинг Тимошенко був 18%, а Ющенка – 2% (опитування Research&Branding Group). Тобто вона випереджувала його на 16%.

Сьогодні, якщо вірити соціологічній групі "Рейтинг" Тимошенко випереджує президента лише на 3,3%, фактично, в межах похибки.

Несподівано високі рейтинги Вакарчука 6% та Зеленського 5,5% свідчать про кризу старої опозиції, адже за співака та актора хочуть голосувати саме опозиційно налаштовані виборці. Ці двоє дихають в спину опозиційним політикам і становлять для них справжню загрозу.

Абсолютно неймовірним є рейтинг партії "Слуга народу" 5,9%, яка була зареєстрована лише кілька місяців тому. Цієї партії немає в більшості областей – швидше всього вона віртуальна навіть у Києві, але виборці настільки стомилися від існуючих опозиційних партій, що готові голосувати просто за назву.

Проте найцікавіше те, що 46,9% виборців або не прийдуть голосувати, або їм важко відповісти, або очікують нового кандидата – зрозуміло, що саме їх симпатії стануть визначальними на виборах 2019 року.

Загалом опитування "Рейтингу" свідчить про те, що українці як ніколи не визначені з кандидатурою свого майбутнього президента.

Після 17:00 сьогодні з'явилися результати ще одного опитування соціологічної агенції "Соціс", які лише підтвердили ряд висновків цього блогу. Щоправда тут у другий тур потрапляють Порошенко і Тимошенко, а очікування більшості виборців цілком на боці діючого президента.

За опитуваннями соціологічної служби "Соціс" від загальної кількості виборців Юлія Тимошенко набрала б 8,9%, а Петро Порошенко – 7,9%. Анатолій Гриценко – на третьому місці.

На питання "хто, на Вашу думку, переможе і стане наступним Президентом?", найбільше респондентів 17,6% назвали переможцем Петра Порошенка і лише 11,8% – Юлію Тимошенко.

___________________________________________

На малюнку – рейтинги за рік до виборів у січні-лютому 2009 року: