Доступність посилання

ТОП новини

Візит на три мільярди доларів: про що домовлявся Трамп в Індії


Прем’єр-міністр Індії Нарендрі Моді зустрічає американського президента Дональда Трампа в Ахмадабаді
Прем’єр-міністр Індії Нарендрі Моді зустрічає американського президента Дональда Трампа в Ахмадабаді

Президент США Дональд Трамп відвідав Індію з першим офіційним візитом. Про що вдалося і не вдалося домовитися американському лідерові з Індією?

Перший візит президента США Дональда Трампа до Індії був недовгим, проте, за його словами, «дуже продуктивним».

25 лютого він заявив про те, що Індія придбає у США військової техніки на суму у три мільярди доларів.

США та Індія намагаються посилити оборонні та комерційні зв’язки з метою збалансувати силу Китаю у регіоні. Довгоочікуваний візит американського лідера мав на меті зміцнення відносин між двома країнами.

Індія – одна з небагатьох великих держав у світі, де рейтинг схвалення Трампа перевищує 50%. Багато оглядачів вказують на особливо теплий та надзвичайно святковий прийом американського лідера.

Трамп виступає з промовою під час прийому, що мав назву «Намасте Трамп» на стадіоні Сардара Пателя 24 лютого 2020 року
Трамп виступає з промовою під час прийому, що мав назву «Намасте Трамп» на стадіоні Сардара Пателя 24 лютого 2020 року

Індія модернізує війська для того, щоб зменшити прірву з Китаєм, і звертається до США замість Росії – свого традиційного постачальника. Під час дводенної поїздки Трампа до Індії двом державам вдалося також підписати договори у сфері енергетики та зв’язку.

Індія придбає ударних гвинтокрилів на суму в три мільярди доларів США. Також оголосили про співпрацю у протидії радикальному ісламському тероризму та сфері технології 5G. Американська компанія Exxon Mobil підписала з індійською Indian Oil договір, який допоможе Індії досягти більшого імпорту зрідженого нафтового газу.

Президент США Дональд Трамп та прем’єр-міністр Індії Нарендрі Моді
Президент США Дональд Трамп та прем’єр-міністр Індії Нарендрі Моді

Проте домовитися вийшло не про все.

«Президент США Дональд Трамп закінчує свій 36-годинний візит до Індії у вівторок без досягнення довгоочікуваної торговельної угоди задля зниження тарифів. Але це не зупинить його від того, щоб зображувати поїздку як перемогу», – зазначають у статті Politico.

Про головне не домовилися

Досягнення торговельної угоди між Індією та Китаєм розглядали як головну мету поїздки. У вівторок Трамп і Моді зустрілися сам-на-сам, щоб спробувати досягти прогресу щодо цього питання.

Трамп заявив, що налаштований оптимістично щодо можливості укладання торговельної угоди.

«Наші команди досягли приголомшливого успіху щодо всеохоплюючої торговельної угоди і я оптимістично налаштований на те, що ми можемо досягти угоди, яка буде надзвичайно важливою для обох держав», – сказав Трамп репортерам на другий день свого першого офіційного візиту до Індії.

«Наші міністри мали позитивні переговори щодо торгівлі. Ми вирішили, що наші команди мають придати цим торговельним переговорам юридичної форми. Ми також погодилися почати переговори щодо великої торговельної угоди», – заявив прем’єр-міністр Індії Нарендрі Моді.

Під час підготовки до візиту президента США Дональда Трампа були розміщені білборди із зображенням лідерів двох країн
Під час підготовки до візиту президента США Дональда Трампа були розміщені білборди із зображенням лідерів двох країн

США – один з найбільших торговельних партнерів Індії. Індія – дев’ятий за розміром торговельний партнер США, у 2018 році об’єм торгівлі між двома державами склав 142,6 мільярда доларів США.

Проте між двома державами все ще існує багато невирішених торговельних питань. Білий Дім минулого року виключив Індію зі списку країн, продукти яких не обкладаються митними тарифами після того, як збільшив мита на ввезення індійської сталі та алюмінію.

У відповідь на такі дії Індія запровадила ще більш жорсткі тарифи на деякі види американських товарів. У червні 2019 року Індія ввела 70-відсоткові мита на десятки видів американських товарів, навіть на такі, як яблука та волоські горіхи.

Трамп називав Індію «королем тарифів».

Цього року Трампа очікує передвиборча кампанія, тож на думку оглядачів торговельна угода з Індією відіграє для нього неабияку роль. Деякі з його виборців значно «постраждали через зростання цін після трьох років торгових суперечок з різними країнами світу», – йдеться в статті Politico.

Трампу в цій ситуації важливо показати, що він добре справляється з економічними питаннями, зазначає автор.

«Торговельно-економічні відносини з Індією є критично важливими для Сполучених Штатів, і я думаю, що також доступ до ринку Сполучених Штатів є критично важливим для уряду Індії», – цитує видання високопосадовця в адміністрації Трампа.

У той час як за візитом Трампа до Індії спостерігали у всьому світі, в Нью-Делі під час протестів проти нового закону про громадянство загинули семеро людей, близько 150 отримали поранення.

Протести у Нью-Делі проти нового закону про громадянство у грудні 2019 року
Протести у Нью-Делі проти нового закону про громадянство у грудні 2019 року

У поліції заявили, що серед загиблих – головний констебль, про що повідомляло агентство Reuters. Поліція застосувала проти мітингуючих сльозогінний газ та димові гранати, з натовпу у правоохоронців кидали каміння. Новий закон про громадянство забезпечує швидку натуралізацію для деяких релігійних меншин іноземного походження, але не для мусульман.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG