16:19 17.08.2018

Ціна на електроенергію для населення зросте у 2-3 рази

2 хв читати

Після переходу до ринкової моделі формування цін на електроенергію ціна на електроенергію для 2 класу споживачів (населення, малий та середній бізнес) складе 2,62-3,62 грн за кВт. Такі цифри навели представники Інституту енергетичних стратегій, посилаючись на розрахунок тарифу, який спирається на досвід формування ринків електроенергії інших країн.

За розрахунком фахівців інституту, тариф для населення зросте у 2-3 рази. Для категорії малої промисловості і бізнесу зростання становитиме 28-32%.

За словами голови наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрія Корольчука, з початком роботи ринку електроенергії, атомна генерація автоматично підвищить ціну на електроенергію до паритетного рівня з іншими видами генерації, що призведе до підвищення оптової ринкової ціни (ОРЦ), яка складається з тарифів атомної, теплової, гідрогенерації.

“Це міжнародна практика функціонування ліберального ринку електроенергії. Такого величезного цінового компенсатора, який існує сьогодні, в наступному році вже не буде. І це вдарить як по населенню, так і по промисловості», - зазначив Ю. Корольчук.

Директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич привернув увагу до того, що дотації на електроенергію населенню складають приблизно 40 млрд. грн на рік.

«З наступного року дотацій не буде. Населення буде прирівняно до 2 класу промислових споживачів”, - сказав він. За його словами в наслідок переходу до ринку і за рахунок скасування перехресного субсидіювання найбільше всього постраждає населення.

Представники інституту також вказали на відсутність оприлюднених Урядом, Верховною радою, іншими органами державної влади, прогнозів щодо змін тарифів для населення після переходу на ринкове ціноутворення та втрати чинності методиками розрахунку вартості енергоносіїв, зокрема "Роттердам плюс".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Підприємці готові долучитися до розроблення найкращих практик розвитку бізнесу, але Кабмін намагається їх не чути - голова київського "УДАРу"

Результати спільного дослідження Active Group та Experts Club щодо ставлення українців до країн Близького Сходу та Центральної Азії

У Києві презентовано оцінку громадської думки щодо діяльності українських органів влади та інститутів

Дві третини українців хочуть від держави поліпшення своєї поінформованості, майже три чверті - за військово-патріотичне виховання в садочках і школах - соцопитування

Дві третини українців підтримують довгострокове збільшення фінансування безпеки та оборони - соцопитування

Результати другого всеукраїнського рейтингу мистецьких закладів вищої освіти

Київська організація Червоного хреста звернулася до правоохоронних органів у зв'язку з порушеннями в Печерській організації після відповідного звернення на інформлінію - голова міськорганізації

Рух "Маніфест 42" звернувся до президента з пропозиціями щодо запобігання тиску правоохоронців на бізнес

Чисельність вовків в Україні різко зменшилася до 2 тисяч, необхідні законодавчі зміни для збереження популяції

Обстріли росіянами ХФТІ у 2022 р. мали на меті завдання шкоди атомному об'єкту, їх і кваліфіковано як екоцид

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА