Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: томос про автокефалію Україна отримає без урахування думки Москви


Під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України, коли була проведена хресна хода «За єдину помісну церкву». Київ, 28 липня 2018 року
Під час відзначення 1030-річчя хрещення Русі-України, коли була проведена хресна хода «За єдину помісну церкву». Київ, 28 липня 2018 року

Томос буде. Питання – коли?

У Стамбулі завершився триденний Синакс (збори) всіх єпископів Вселенського патріархату, на якому однією з провідних тем була тема томосу для української церкви. Як сказав речник УПЦ Київського патріархату після Синаксу, нині питання не в тому – буде чи не буде Томос, а коли він буде наданий – раніше чи пізніше.

На Синаксі, який розпочав свою роботу одразу після відвідин Вселенської патріархії главою РПЦ патріархом Кирилом, ієрархи Вселенського патріархату обговорювали теми щодо майбутнього православ’я – зокрема шляхи створення нових помісних церков. Як зазначив у Твіттері президент України Петро Порошенко, Вселенський патріархат також ухвалив, що має повноваження надавати державам право на створення власної помісної церкви без урахування думки Москви.

«Повзуча агресія» в Азовському морі

Конфлікт в Азовському морі, де Росія затримує українські судна, вже вийшов на міжнародний рівень. В останній день серпня жорстку заяву зробив Держдепартамент США, пов’язавши такі дії Кремля зі спробами «підірвати та дестабілізувати ситуацію в Україні». Утім, в експертному середовищі цим не обмежуються, відкрито говорять про «повзучу анексію» і навіть бачать за діями Москви ймовірний військовий сценарій. Наскільки можливий такий розвиток подій? Що і Сполучені Штати, і сама Україна можуть зробити, аби його не допустити? Про це в ексклюзивному інтерв’ю Українській редакції Радіо Свобода розповів експерт вашингтонського аналітичного центру Atlantic Council Олександр Вершбоу – авторитетний американський дипломат, який на початку двохтисячних працював послом США у Москві, мав одну з ключових посад у Пентагоні та навіть чотири роки був одним із керівників НАТО – у статусі заступника генерального секретаря альянсу.

Далі стисло.

Дарницький районний суд Києва ув’язнив на три роки і три місяці Сергія Чемеса, одного з фігурантів справ про катування і вбивства під час подій Майдану, в тому числі вбивства у 2014 році журналіста В'ячеслава Веремія. Як раніше стало відомо, Чемес, якого вважають одним із «тітушок», який, зокрема, допитував викрадених активістів, уклав угоду зі слідством. У координації «тітушок» звинувачують Юрія Крисіна.

Російське ФСБ заявило, що відправило своїх працівників в окуповані райони на Сході України, де було вбито бойовика Олександра Захарченка.

На Львівщині стартували міжнародні військові навчання Rapid Trident-2018. Цього року в щорічному міжнародному вишколі на Яворівському полігоні беруть участь 2200 військовослужбовців із 14 країн світу.

Український фільм «Міф» про оперного співака Василя Сліпака визнаний найкращою документальною стрічкою на фестивалі Figueira Film Art у Португалії.

Врятувати кокаїн із посольства Росії в Аргентині

У «кокаїновій справі» про 389 кілограмів наркотиків, виявлених у посольстві Росії в Аргентині, згадується спроба вивезти валізи з наркотиками в жовтні 2017 року. У матеріалах зазначено, що основний підозрюваний Андрій Ковальчук найняв приватний літак Cessna 750. Журналісти проекту Радіо Свобода «Настоящее время» з’ясували маршрут, по якому летів цей борт, і знайшли одного з пасажирів, який зробив по дорозі декілька фото, а також пілота.

Як відкривати світ із Ryanair

3 вересня найбільший європейський авіаперевізник, ірландський лоукостер Ryanair, розпочав свою роботу в Україні. Перший рейс компанії було здійснено за маршрутом Берлін Шенефельд – Київ. Згідно із заявами представників Міжнародного аеропорту «Бориспіль»​, що перебуває у державній власності, рейс зі столиці Німеччини був заповнений на 95%. Для того, щоб дійсно заощадити гроші на квитках, треба пам’ятати кілька простих правил. На які деталі варто звернути особливу увагу, розповіли відомі українські блогери-мандрівники, які вже мають не один рік досвіду з авіаперевізником.

Найбільший європейський авіаперевізник вже в Україні – відео
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

Відкривайте для себе все нові й нові країни!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG