16:48 17.09.2020

Автор ВОЛОДИМИР ПАВЛЕНКО

Як АРМА обирало управителя УМХ?

5 хв читати
Як АРМА обирало управителя УМХ?

Володимир Павленко, заступник Голови Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА)

 

Протягом кількох останніх місяців АРМА провело два конкурси з відбору управителя для арештованих активів Українського Медіа Холдингу. Обидва рази ми детально пояснювали всі конкурсні процедури, відповідали на претензії окремих учасників, на пальцях показували, чому все законно, і на підтвердження об’єктивності своїх рішень оприлюднювали довгі протоколи з фаховими аргументами. 

Та попри все це на конкурс вперто продовжували вішати ярлики скандальності, непрозорості і незаконності. Зайве говорити, що така ситуація не сприяє формуванню адекватної громадської думки про те, що насправді відбувається довкола одного з найбільших в Україні медіа активів.

Хто переміг?

У червні АРМА оголосило конкурс із пошуку управителя для УМХ, але жоден із семи учасників відбору не відповідав встановленим кваліфікаційним критеріям. Тому в липні було оголошено повторний відбір, в якому за право управляти Холдингом змагалися шість компаній.

У підсумку перемогу здобуло ТОВ «1+1 Інтернет» як учасник, котрий запропонував порівняно кращі умови управління активами.

Слід зазначити, що перемога у конкурсі не означає автоматичного набуття статусу управителя, адже для цього ще слід провести оцінку відповідних активів, укласти з АРМА договір управління та отримати погодження Антимонопольного комітету.

Як проводився відбір?

Конкурсний відбір управителя арештованими активами – це не лише міряння гаманцями. Кожного разу Агентство наголошує: відбір управителів  передбачає конкуренцію не тільки цінових пропозицій, а саме змісту програм управління (бізнес-план компанії для даного активу).

Для визначення переможця АРМА аналізує комплекс параметрів: юридичних (оформлення документів, відповідність кваліфікаційним критеріям), економічних (релевантність програм та повнота заходів з управління активом, прогнозовані планові доходи, мінімальні суми платежів до бюджету), досвід компаній, їх ділову репутацію тощо. Всі ці пункти визначені в Порядку відбору управителів, відтак, конкурс проводиться за чіткими, офіційно затвердженими правилами.

ТОВ «1+1 Інтернет» дійсно запропонувало найбільш вигідні економічні умови – 5 млн грн щомісячного гарантованого платежу на користь держави (сплачується з власних коштів компанії у разі відсутності доходів від управління) та майже 8 млн грн планових надходжень до держбюджету, якщо управління буде прибутковим. Натомість пропозиції інших учасників виявилися у кілька разів меншими.

Водночас, згідно з наданою компанією інформацією, за підсумками минулого та в поточному році діяльність «1+1 Інтернет» була збитковою, до того ж з істотною кредиторською заборгованістю. Тому спроможність конкурсанта з негативним фінансовим результатом платити державі 60 мільйонів на рік стала питанням довіри.

І підстави довіряти були, адже компанія має великий обсяг коштів в обороті і позитивну репутацію на ринку. Крім того, на боці «плюсів» також суттєвий досвід роботи у відповідній сфері і найчисельніший штат кваліфікованих працівників.

Зрештою, на вибір переможця суттєво вплинули суперечливі вимоги законодавства, які позбавили деяких конкурентів «1+1 Інтернет» шансів стати управителем УМХ.

Суперечливе законодавство

Серед бажаючих поуправляти Холдингом були компанії, які пропонували менші надходження до бюджету, але натомість мали суттєву перевагу у вигляді згоди власника на здійснення заходів управління активами. Без такої згоди управляти немайновими правами неможливо ні фактично, ні юридично. І саме в цьому пункті АРМА натрапило на гордіїв вузол.

В судовій ухвалі, на підставі якої активи УМХ були передані в управління АРМА, вказано, що метою їх передачі Агентству є, зокрема, виключення прямого або опосередкованого впливу на арештоване майно та виключення можливості отримувати незаконні доходи від його використання.

Згідно з приписами КПК України (ст. 170-173), забезпечення невідворотності настання негативнивних наслідків для особи за вчинення кримінальних правопорушень та виключення впливу на арештоване майно є основною метою накладення на нього арешту.

Тобто кримінальне законодавство і суд наказують зберігати арештовані активи якомога далі від їх власників. Чого не скажеш про Спеціальний закон про АРМА, стаття 21 якого невблаганна: при управлінні корпоративними правами управитель зобов'язаний погоджувати свої дії з власником таких активів. Чи надасть власник згоду на те, щоб хтось заробляв на його володіннях, - питання риторичне.

Як наслідок, обрати управителя, який би забезпечив згоду власника на управління активом і при цьому не мав ознак опосередкованого контролю з його боку, вкрай складно, якщо взагалі можливо.

Своєю чергою, «1+1 Інтернет» вказали у програмі управління найбільш детальний опис заходів для отримання згоди власника, включно із засобами судового відстоювання своїх прав.

Окремо варто зазначити, що проблема управління корпоративними правами не нова для АРМА. І Агентство вже тривалий час не просто озвучує її, а пропонує конкретні шляхи вирішення, передусім на рівні пропозицій по змінам до законодавства. Наразі два альтернативних законопроєкти знаходяться у парламенті, і народні депутати мають нагоду виправити юридичні колізії, які заважають ефективному управлінню складними корпоративними активами.

Неодноголосний вибір

З огляду на вказані обставини, Тендерний комітет АРМА вперше у своїй діяльності обрав переможця роздільним рішенням.

Чому це важливо? Тому що цей прецедент довів інституційну спроможність моделі неупередженого відбору управителів, яка діє на основі дискусій і фахових аргументів, а не одноосібного прийняття рішень.

Переконатися в тому, що дискусія під час відбору дійсно була аргументованою і результат конкурсу є обгрунтованим, можна з тексту протоколу засідання тендерного комітету, оприлюдненого на сайті Агентства.

Головне ж у цій історії те, що будь-який гіпотетичний тиск на АРМА позбавлений сенсу, оскільки за існуючого механізму прийняття рішень ніхто не в змозі гарантувати конкретний результат на чиюсь користь.

І наостанок. Мабуть, кращим доказом незалежності рішення АРМА по УМХ є той факт, що розлого описані у ЗМІ сценарії і припущення про результати конкурсу у підсумку так і не підтвердилися. Бо вибір Агентства став виключно наслідком дотримання законодавства. Складного і суперечливого законодавства.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

Оновлений сайт “Прихисток” - що змінилося для користувачів

МИХАЙЛО ФЕДОРОВ

Без зелених стін, червоної підлоги й радянського минулого. Якими будуть українські школи після архітектурної трансформації?

СУСАННА КАРАХАНЯН

Інклюзія як головний тренд: про що говорили під час Українського будівельного конгресу

РОСТИСЛАВ КРАВЕЦЬ

Мобілізація та військовий облік повністю перекладені на громадян, що варто знати про свої права

ВАЛЕРІЙ ТАРАСЮК

Впровадження REMIT сприятиме розвитку українських енергоринків і залученню інвестицій

ВАЛЕРІЙ КЛОЧОК

Мільярди до бюджету чи фіговий листок від бізнесу? Що отримає влада

ЄВГЕНІЯ РЯБЕКА

Оновлення даних військовозобов'язаними - передумова демобілізації військових на фронті

МИХАЙЛО МЕДКО

25% компенсації вартості сільгосптехніки: як держава допомагає аграріям оновити свій парк техніки

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Ворогів не треба, якщо є такі помилки

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Як перемогти в Києві нестерпну спеку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА