Доступність посилання

ТОП новини

Вбивство іноземних велосипедистів у Таджикистані – влада не виключає тероризму


Фото з місця нападу на велосипедистів, Дангар, 29 липня 2018 року
Фото з місця нападу на велосипедистів, Дангар, 29 липня 2018 року

Влада Таджикистану вважає, що тероризм є можливим мотивом у вбивстві чотирьох іноземних велосипедистів, які загинули в неділю внаслідок наїзду автомобіля на півдні Таджикистану у Дангарі (Хатлонська область).

Міністр внутрішніх справ Рамазон Рахімов заявив, що 30 липня в Душанбе створили урядову групу для розслідування інциденту, в результаті якого 29 липня загинули двоє американців, один голландець та швейцарський громадянин.

«Водій і пасажири автомашини, яка наїхала на групу іноземних туристів, після наїзду вийшли з салону і напали на них із ножем. Серед них були громадяни США, Нідерландів, Швейцарії і Франції», – сказав очільник МВС Таджикистану.

За словами Рахімова, слідство має встановити, чи це була дорожньо-транспортна пригода, розбійний напад з метою пограбування, убивство чи теракт.

Троє велосипедистів були виявлені мертвими на місці події, а четвертий помер у лікарні. На тілах були виявлені ножові рани.

Експерти працюють на місці нападу
Експерти працюють на місці нападу

Представники влади Таджикистану заявили, що принаймні одну особу затримали у зв’язку з нападом, а ще один чоловік був убитий під час спецоперації сил безпеки з пошуку нападників. Це суперечить інформації про те, що двоє підозрюваних були убиті та ще кілька затримані.

Трьох осіб поліція назвала як підозрюваних і оголосила в розшук.

«Перебіг розслідування перебуває під особистим контролем президента країни Емомалі Рахмона», – додав Рахімов.

Джефф Райденаур, прес-секретар посольства США в Таджикистані, сказав 30 липня в телефонній розмові з Таджицькою службою Радіо Свобода («Радіо Озоді»), що подробиці події говорять про те, що це був напад.

«Попередні дані вказують на те, що це був напад. Ми тісно взаємодіємо з владою Таджикистану в розслідуванні інциденту, яке триває», – сказав він.

«Ми висловлюємо співчуття сім’ям загиблих. Хоча слідство ще триває, є доказ того, що це була (умисна) атака. Ми засуджуємо жорстокість нападників, і розуміємо, що вони ні в якій мірі не представляють добрий і гостинний народ Таджикистану», – заявив Райденауер.

Очевидці розповіли Таджицькій службі Радіо Свобода про те, що цей інцидент не був аварією. Один з місцевих жителів, який був на місці події, незабаром після того, як це сталося, каже, що один з потерпілих велосипедистів розповів йому, що бачив, як якісь люди вистрибнули з машини після того, як наїхали на велосипедистів і почали вбивати їх.

Очевидці розмістили в мережі Інтернет відео нападу.

Відео нападу на велосипедистів-іноземців в Таджикистані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:21 0:00

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон у заяві співчуття президентові США Дональду Трампу назвав цей інцидент «жорстоким актом».

Як і багато його сусідів у Центральної Азії, Таджикистан вступив у бій із екстремізмом, і, за повідомленнями, сотні таджиків покинули країну, щоб приєднатися до воєнізованого угруповання «Ісламська держава» (ІС) на Близькому Сході та в інших місцях.

Пізніше у понеділок екстремістське угруповання «Ісламська держава» взяло на себе відповідальність за напад на іноземних туристів-велосипедистів в Таджикистані.

Про це повідомило пов’язане з ісламістами новинне агентство «Аль-Амак», яке опублікувало заяву угруповання. Нападники були «солдатами ІС і вчинили напад, слідуючи закликам обрати в якості мішені громадян країн коаліції», йдеться в заяві групи.

Це перша терористична атака в Таджикистані, націлена на іноземців.

Хідоят Бішчевіч, глава представництва Європейського Союзу в Таджикистані припустив 30 липня в розмові з Радіо Свобода, що інцидент у Дангарі – це більше, ніж дорожньо-транспортна пригода, більш схожий на заздалегідь спланований напад.

Хідоят Бішчевіч, глава представництва Європейського Союзу в Таджикистані
Хідоят Бішчевіч, глава представництва Європейського Союзу в Таджикистані

«Ми чекаємо на зустріч європейських послів, на якій кожна сторона надасть свою інформацію і думки. Що стосується мене, то особисто я переконаний, що якщо надійшла інформація про те, що після наїзду на туристів ще напали з ножем, вірна, то це більше схоже не на ДТП, а на заздалегідь спланований напад. Якщо слідство підтвердить цю версію,то інцидент викличе нашу ще більшу стурбованість», – сказав дипломат.

Бішчевич 30 липня заявив, що позачергова зустріч послів країн-членів ЄС в Таджикистані разом з посадовими особами США відбудеться пізніше цього дня в Душанбе. Він не виключив, що хтось із них запропонує надіслати експертів з питань безпеки в Таджикистан для надання допомоги у розслідуванні.

Бішчевіч наголосив, що випадок із убивством велосипедистів може вплинути на ситуацію в сфері безпеки і політики в країні.

«Цей випадок може мати серйозні наслідки в сфері безпеки. Залежно від того, хто стоїть за цією акцією, даний випадок може мати великий вплив на майбутні політичні процеси », – сказав посол.

За його словами, напад на іноземних туристів відбулося в той час, коли Таджикистан перебуває в пошуках іноземних інвесторів, особливо в сфері туризму. «Таджикистан позначив сферу туризму одним із способів залучення інвестицій. Однак такі акції можуть бути використані проти майбутнього розвитку країни», – зазначив Бішчевіч.

2018 рік у Таджикистані оголошений роком туризму. За офіційними даними, кількість іноземних туристів, які тільки за п’ять місяців цього року прибули до Таджикистан, перевищила 900 тисяч осіб, а це в чотири рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

Іноземні туристи подорожують Таджикистаном на велосипедах
Іноземні туристи подорожують Таджикистаном на велосипедах

​Над публікацією працювала Людмила Ваннек за матеріалами Таджицької служби Радіо Свобода.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG