Документ z0146-20, чинний, поточна редакція — Прийняття від 05.02.2020
( Остання подія — Набрання чинності, відбулась 21.02.2020. Подивитися в історії? )
Виберіть формат файлу для збереження:

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

05.02.2020  № 388/5


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 лютого 2020 р.
за № 146/34429

Про затвердження Методики оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю у Державній архівній службі України та установах, що належать до сфери її управління

Відповідно до абзацу четвертого пункту 3 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1073-р «Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року», Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, з метою дотримання та реалізації прав і свобод осіб з інвалідністю, виявлення та усунення перепон і бар’єрів, що заважають зазначеній категорії осіб у задоволенні їх повсякденних потреб, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Методику оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю у Державній архівній службі України та установах, що належать до сфери її управління, що додається.

2. Департаменту публічного права (Кравченко Л.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади».

3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

Міністр

Д. Малюська

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної архівної служби України

Заступник Міністра
Міністерства соціальної політики України

Голова Громадської організації
«Всеукраїнська організація
Союз осіб з інвалідністю України»



А. Хромов


Н. Ненюченко



В.В. Назаренко



ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
юстиції України
05 лютого 2020 року № 388/5


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 лютого 2020 р.
за № 146/34429

МЕТОДИКА
оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю у Державній архівній службі України та установах, що належать до сфери її управління

I. Загальні положення

1. Цю Методику розроблено з метою захисту та забезпечення дотримання в Укрдержархіві та установах, що належать до сфери його управління, основоположних прав і свобод осіб з інвалідністю.

2. Оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Укрдержархіві та установах, що належать до сфери його управління (далі - оцінювання), проводиться з метою прийняття Укрдержархівом та установами, що належать до сфери його управління, управлінських рішень, пов’язаних із забезпеченням реалізації прав і задоволення потреб осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами, поліпшення умов їх життєдіяльності згідно з Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю.

3. Оцінювання організовується і проводиться у структурних підрозділах апарату Укрдержархіву та установах, що належать до сфери його управління.

II. Організація та проведення оцінювання

1. Оцінювання здійснюється керівниками структурних підрозділів апарату Укрдержархіву та установ, що належать до сфери його управління, шляхом надання письмових відповідей на запитання, які складені у вигляді тестів, керуючись вимогами Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю, Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

У разі відсутності керівників структурних підрозділів Укрдержархіву та установ, що належать до сфери його управління, з поважних причин оцінювання здійснюється особами, які виконують їх обов’язки.

2. Оцінювання складається з 9 загальних запитань відповідно до Переліку питань для оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю у Державній архівній службі України та установах, що належать до сфери її управління (далі - Перелік питань), який наведено у додатку до цієї Методики.

3. Керівники структурних підрозділів апарату Укрдержархіву та установ, що належать до сфери його управління, обирають одну з відповідей за кожним запитанням Переліку питань, яка відповідає дійсному стану справ із забезпечення прав осіб з інвалідністю, та надають відповідь шляхом позначення її відповідним символом (+).

За відповідь «так» надається 1 бал, за відповідь «ні» - 3 бали, за іншу відповідь - 2 бали.

4. Керівники структурних підрозділів апарату Укрдержархіву щороку до 15 січня подають до відділу управління персоналом Укрдержархіву заповнені примірники Переліку питань з відповідями на запитання № 1, № 3, № 4, № 9.

Додатково визначені керівники відповідають також на запитання Переліку питань, а саме:

відділ управління персоналом - на запитання № 2, № 5, № 6, № 8;

відділ фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку - на запитання № 7.

5. Керівники установ, що належать до сфери управління Укрдержархіву, щороку до 15 січня подають до відділу управління персоналом заповнені примірники Переліку питань з відповідями на запитання та результатами оцінювання.

6. Відділ управління персоналом Укрдержархіву узагальнює отриману інформацію та проставляє кожному структурному підрозділу апарату Укрдержархіву загальну оцінку.

7. Структурний підрозділ апарату Укрдержархіву вважається таким, в якому не повною мірою забезпечуються права осіб з інвалідністю, якщо за результатами оцінювання загальна оцінка становить більше ніж 6 балів, відділ управління персоналом - більше ніж 10 балів, відділ фінансового забезпечення та бухгалтерського обліку - більше ніж 7 балів.

8. Якщо за результатами оцінювання середня оцінка по Укрдержархіву становить більше ніж 6 балів, Укрдержархів вважається таким, в якому не повною мірою забезпечуються права осіб з інвалідністю. Середня оцінка розраховується шляхом складання оцінок структурних підрозділів апарату Укрдержархіву та ділення на загальну кількість таких підрозділів.

9. Якщо за результатами оцінювання в установах, що належать до сфери управління Укрдержархіву, загальна оцінка становить більше ніж 12 балів, установа, що належить до сфери управління Укрдержархіву, вважається такою, в якій не повною мірою забезпечуються права осіб з інвалідністю.

10. Керівники структурних підрозділів апарату Укрдержархіву, установ, що належать до сфери його управління, або особи, що виконують їх обов’язки, які подають заповнені відповіді на запитання за результатами оцінювання, персонально відповідають за достовірність викладених у них даних.

11. Відділ управління персоналом щороку до 15 лютого доповідає заступнику Голови Укрдержархіву, відповідальному за забезпечення, дотримання та реалізацію прав і свобод осіб з інвалідністю, результати оцінювання структурних підрозділів Укрдержархіву, установ, що належать до сфери його управління, щодо забезпечення прав й основоположних свобод осіб з інвалідністю для подальшого їх опрацювання та керівництва в роботі в межах повноважень.

Директор Департаменту
публічного права


Л. Кравченко



Додаток
до Методики оцінювання роботи
із забезпечення прав осіб
з інвалідністю у Державній архівній
службі України та установах,
що належать до сфери її управління
(пункт 2 розділу II)

ПЕРЕЛІК
питань для оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю у Державній архівній службі України та установах, що належать до сфери її управління

1. Чи дотримано права осіб з інвалідністю у розроблених Укрдержархівом проектах законів та інших нормативно-правових актів?

Так

Ні

2. Чи виконується в установах, що належать до сфери управління Укрдержархіву, норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, встановлений частиною першою статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» (далі - Закон)?

Так

Ні

3. Чи дотримується особовий склад Укрдержархіву вимог частини другої статті 2 Закону щодо заборони дискримінації осіб з інвалідністю?

Так

Ні

4. Чи наявне сприяння щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю в частині залучення до суспільного життя нарівні з іншими співробітниками Укрдержархіву? (відповідно до вимог частини шостої статті 4 Закону)

Так

Ні

5. Чи виконуються в установах, що належать до сфери управління Укрдержархіву, вимоги частини третьої статті 17 Закону щодо недопущення відмов в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, звільнення за ініціативою керівництва, переведення осіб з інвалідністю на іншу роботу без їх згоди з мотивів інвалідності?


Так

Ні

Інше

________________________________________________________________

________________________________________________________________

6. Чи забезпечується, у разі звернення особи з інвалідністю надання можливості виконувати роботу вдома? (відповідно до вимог частини першої статті 18 Закону)


Так

Ні

Інше

_________________________________________________________________

_________________________________________________________________

7. Чи надається звіт Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю? (відповідно до вимог частини третьої статті 18 Закону)

Так

Ні

8. Чи створені в установах, що належать до сфери управління Укрдержархіву, безпечні і не шкідливі для здоров’я умови праці, чи вживаються заходи щодо запобігання інвалідності та відновлення працездатності осіб з інвалідністю? (відповідно до вимог частини першої статті 25 Закону)

Так

Ні

9. Чи виділене біля адміністративної будівлі місце для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують особи з інвалідністю, або спеціально обладнані чи відведені майданчики? (відповідно до вимог частини сьомої статті 30 Закону)

Так

Ні

Майданчика немає



вгору