Учені розробили електронні палички для їжі, що змінюють її смак — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Учені розробили електронні палички для їжі, що змінюють її смак

Технології&Авто
293
Інженери з Сінгапура та США створили палички для їжі та миску для супу, які стимулюють смакові рецептори та завдяки цьому змінюють сприйняття людиною смаку продуктів.
Про це повідомляється в журналі Food Research International.
Попередні дослідження показали, що стимуляція рецепторів язика імпульсним струмом з певною силою та тривалістю імпульсів, імітує відчуття людиною смаку.
Примітно, що у такий спосіб працює технологія широтно-імпульсної модуляції(ШІМ), яка через зручність та простоту реалізації дуже поширена в сучасних пристроях. ШІМ зокрема використовується в зарядних пристроях та блоках живлення, а також за її допомоги можна, наприклад, керувати яскравістю освітлення або потужністю електродвигуна, просто змінюючі прогальність(тривалість імпульсів струму).
Отже, інженери вирішили створити миску для супу та палички, на основі плат розробки Arduino. Такі плати на основі мікроконтролера, зокрема здатні генерувати та керувати параметрами ШІМ.
На краю миски вчені закріпили два електроди, що під’єднані до Arduino, а палички самі є електродами. До складу пристроїв також входять акумулятор та світлодіод, що показує режим роботи приладу (солоний або кислий смак).
Розробники встановили параметри струму для двох смаків. Кислий смак створюється стимуляцією з силою струму 180 мікроамперів і прогальністю 70 , а солоний — струмом 40 мікроамперів і прогальністю 20.
Добровольці їли чотири різні зразки їжі при трьох різних настройках стимуляції (два смаку і відсутність стимуляції) — сумарно 12 зразків. Після цього їх просили оцінити відчуття від кожного зразка за п’ятьма основними смаками та в цілому розповісти про те, чи сподобався їм цей зразок їжі.
Результати для різних видів їжі та стимуляції розрізнялися, проте в переважній більшості випадків автори знайшли статистично значущі відмінності в сприйнятті кислотності продуктів при різних режимах стимуляції, а в деяких змінювалося сприйняття інших смаків, зазвичай солоності.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас