16:22 29.02.2020

Таліби та США уклали історичну мирну угоду в Катарі

2 хв читати
Таліби та США уклали історичну мирну угоду в Катарі

Представники США і афганського угруповання "Талібан" у присутності спостерігачів підписали в Досі історичну угоду, яка має покласти початок врегулюванню збройного конфлікту, що триває в Афганістані вже майже 20 років.

На церемонії підписання цієї Угоди присутні представники близько 30 країн, а також генсек НАТО Єнс Столтенберг.

Раніше низка західних ЗМІ передали з посиланням на текст декларації, що згідно з цим документом Сполучені Штати та їхні партнери по місії НАТО в Афганістані виведуть усіх своїх військовослужбовців з афганської території протягом 14 місяців за умови, що рух "Талібан" дотримуватимуться угоди.

Згідно з прописаними в декларації умовами, спочатку іноземний військовий контингент в Афганістані буде скорочено до 8,6 тис.осіб протягом 135 днів із дня підписання Угоди в Досі.

У підсумку США і їхні партнери "завершать повне виведення своїх сил в Афганістані упродовж 14 місяців і виведуть всі свої сили з решти баз".

Упродовж останнього тижня на території Афганістану зберігається режим "зменшення насильства", який поширюється на американських військових, талібів і афганські сили безпеки. Згідно з офіційними даними, в період з 22 лютого, коли режим набув чинності, значно зменшилася кількість інцидентів у сфері безпеки.

Прямі переговори між США і "Талібаном" розпочалися у 2018 році. Переговорний процес протягом довгого часу проходив фактично безрезультатно, а у вересні минулого року президент США Дональд Трамп навіть заявляв, що переговори з угрупованням "мертві".

У січні, однак, таліби заявили, що вони розраховують на швидке підписання мирного договору з США, і повідомили, що проект угоди вже готовий. У США вимагали, щоб таліби на ділі продемонстрували, що вони готові зменшити інтенсивність бойових дій в Афганістані.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА