26 лютого у Мистецькому Арсеналі відкриється виставка про Крим

11 лютого 2019 23:51 |



Сяйво моря, шум тополь і кипарисів, стрімкі урвища над хвилями, майже відчутний запах лаванди і безкінечний степ, де полин і кургани, а земля кольору світлої охри. Таким виглядає Крим на картинах, малюнках і фотографіях: прекрасний, але часом суворий і незнайомий. І здається, в українській колективній уяві Крим постає більше простором, ландшафтом, ніж домом безлічі – інколи добре вивчених, а часом загадкових дописемних – культур
.


Про все це скажуть автори масштабного виставкового проекту "Дивовижні історії Криму", підготовленого співробітниками Мистецького Арсеналу спільно з Кримським домом, який 26 лютого 2019 р. відкриється у Мистецькому Арсеналі. Відтак перед відвідувачами постане Крим як унікальний мультикультурний простір, що упродовж тисячоліть був межею між Євразійським Степом і Середземномор’ям. Хто і як тут жив у різні часи? Звідки ці мовчазні кургани? А фортеці, мінарети і колони? Чиї кораблі лежать на морському дні? Що за золоті гривни у гробницях забутих царів? Як уявити, зрозуміти, відчути цю захопливу історію?

Навіть географічно відокремлений від материка, Крим ніколи не був культурно ізольованим і закритим. Тут жваво перетиналися різні традиції, він живився контактами з іншими землями. Але коли ці зв’язки слабли, із взаємодії мешканців, із досвіду давніх метрополій завжди народжувалося щось особливе. Те, що й сьогодні складає неповторність Криму.

Кімерійці, скіфи, елліни, римляни, а пізніше готи, сармати, візантійці, хозари, печеніги, половці, генуезці, кочовики ординських часів, сельджуцькі й османські турки  – жили в постійному контакті з материком і тісно перепліталися між собою. Це й стало тим великим кримським плавильним казаном, у якому народилися сучасні народи й, зокрема, кримські татари – автохтонний (місцевий, корінний) етнос Криму. На виставці ми розкажемо розмаїті історії і про самих qırımlı.

Виставка «Дивовижні історії Криму» представить виняткові предмети з колекцій 15 українських музеїв та приватних колекції. Коштовні прикраси скіфського золота, зразки зброї та посуду різних періодів, живопис, археологічні знахідки та твори сучасного мистецтва розповідатимуть дивовижні історії, що залишили по собі різні епохи. На шляху глядача змінюватимуть одна одну цивілізації та культури, незмінними залишиться лише тисячолітні зв’язки півострова з материком

- Виявилось, що для кожного з причетних до цього проекту Крим – це дуже  особисто, - каже Ольга Мельник, керівниця відділу музейної справи Мистецького Арсеналу. - Під час зустрічей із науковцями, художниками, музейниками вирували емоції – спогади про археологічні експедиції, пленери, мандри. Тому наших партнерів не потрібно було переконувати в актуальності кримської тематики. Разом ми спробували подолати головний виклик проекту − створення експозиції про Крим без кримських матеріалів. На анексованій території опинились  найвідоміші колекції, до яких належать знакові історичні раритети та визначні мистецькі твори, які є для нас недосяжними. Лишалось лише згадувати про колишню співпрацю Мистецького арсеналу із Національним заповідником «Херсонес Таврійський» або Центральним музеєм Тавриди до 2014 року. Тепер на прохання Мистецького арсеналу музеї материкової України – від Харкова до Львова,  моніторили свої фондові збірки щодо наявності предметів кримського походження або дотичних до кримської тематики матеріалів. Часом історії навколо предметів були не менш захопливими, ніж самі речі. Загалом разом із музейниками ми переглянули понад дві тисячі предметів – від археологічних знахідок кам’яного віку до творів сучасного мистецтва. Частину з них буде представлено в експозиції. Зрештою це був надзвичайно цікавий досвід, що створив цілісну картину взаємодії кримських і материкових колекцій, які доповнюють одна одну.

Відвідувачі виставки зможуть більше дізнатися про традиції, віру, освіту й особливі церемонії народів півострову, наприклад, про символіку чарівної кримськотатарської вишивки чи знамениту кавову культуру кримців. Зробити селфі у традиційному кримськотатарському одязі. Познайомитись з народними ремеслами на майстеркласах і воркшопах для дітей та дорослих. Протягом виставки заплановано серію лекцій про історію та культуру Криму.

Виставка «Дивовижні історії Криму» продемонструє неймовірно різноманітні обличчя культури Криму, які є частиною безцінної скарбниці культурної спадщини України.

Триватиме проект до 5 травня 2019 р. 

Фото Зареми Ялибойлю зі сторінки Кримський дім у Facebook 
Подія у Facebook 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень