19:11 16.01.2020

Закиди про те, що ВРП блокує конкурс до ВККС, не відповідають дійсності – члени ВРП

4 хв читати

Заяви про те, що Вища рада правосуддя блокує проведення конкурсу до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, не відповідають дійсності і спрямовані на зрив конкурсу.

Про це повідомили журналістам голова ВРП Андрій Овсієнко та члени ВРП Олексій Маловацький і Світлана Шелест.

«ВРП не зацікавлена і не намагається створити ВККС за власними правилами і процедурами. Є розуміння того, що кінцевою метою створення ВККС буде ефективна подальша робота, тому питання легітимності створеного органу є дуже важливим, і не повинно в подальшому підривати довіри до цього органу і його рішень», - сказав голова ВРП Андрій Овсієнко. Він додав, що положення про конкурс до ВККС розроблено Вищою радою правосуддя з урахуванням вимог Конституції, закону і міжнародних стандартів, аби в подальшому статус ВККС не викликав жодних сумнівів.

«Є бажання збалансувати процедуру таким чином, аби вона відповідала і вимогам національного законодавства, насамперед Конституції, і грунтувалася на міжнародних стандартах, яких Україна повинна дотримуватися з огляду на міжнародні зобов’язання. Тому така складна конструкція яка закладена в законі, вимагає зваженого підходу і ретельного аналізу ризиків, з якими можна стикнутися, будучи поспішним у прийнятті таких рішень. Затягування процедури не є навіть побічним явищем, в якому зацікавлена будь яка сторона цього процесу», - наголосив голова ВРП Андрій Овсієнко.   

Для проведення конкурсу до складу ВККС Вища рада правосуддя має створити конкурсну комісію з 6 осіб. Рада суддів України у визначений строк номінувала 3 кандидатів. При цьому досі не надано пропозицій від міжнародних організацій, з якими Україна співпрацює в сфері запобігання корупції і які брали участь у доборі експертів до Громадської ради міжнародних експертів при формуванні Вищого антикорупційного суду. Тому ВРП надала можливість продовжити терміни подання кандидатур від міжнародних партнерів і не вважає їхню реакцію свідченням недовіри до судової влади.

«Законом чітко окреслено, що до комісії можуть бути увійти кандидати з числа міжнародних експертів, які були свого часу запропоновані до Громадської ради міжнародних експертів тими організаціями, з якими України співпрацює у сфері протидії корупції відповідно до міжнародних договорів. Ми звернулися до 5 організацій, які у вересні 2018 року номінували цих експертів. Логічно, що ми звернулися до них. Оскільки ми пропозицій не отримали, то  ми залишаємо за собою право звернутися до всіх організацій – наразі їх 12», - пояснила член ВРП Світлана Шелест.

Нагадаємо,  Рада Європи, Європейський Союз, Європейське бюро боротьби з шахрайством (OLAF), Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD) у вересні 2018 року надавали ВККСУ інформацію щодо 12 кандидатів для обрання до складу ГРМЕ. Офіційний список експертів, рекомендованих міжнародними організаціями для призначення до складу ГРМЕ надавало Міністерство закордонних справ.

Члени ВРП пояснили, що Положення про конкурс імплементує міжнародні стандарти, вимоги закону, в тому числі і закону «Про Антикорупційний суд». Зокрема, останній прямо передбачав кваліфікаційні вимоги до міжнародних експертів. Статус рішення конкурсної комісії щодо кандидатів до ВККС не матиме обов’язкового характеру для ВРП. Оскільки ВРП – це конституційний орган, він не може передати свої повноваження допоміжній інституції, а прийматиме власні рішення на підставі його пропозицій.  «Оскільки єдиним відповідальним органом за формування ВККС є Вища рада правосуддя, то жоден інший орган не може приймати рішення стосовно таки призначень. Треба читати закон в цілому, а не так як хотілося б його тлумачити. Конструкція закону по складності немає рівних, і стільки нарікань жоден закон не виникав. Якщо законодавець хотів створити нові органи в сфері правосуддя, створити ВККС чи когось конкретно призначити, тоді  треба було по-іншому виписувати закон», - пояснив член ВРП Олексій Маловацький. При цьому він послався на висновки Венеціанської комісії, GRECO та Мониторингового комітету Ради Європи, які містять численні зауваження до закону №193-IX, в тому числі і щодо конституційності його положень.

Як відомо, закон №193-IX передбачає припинення повноважень членів ВККС та формування нового складу на основі конкурсу впродовж 90 днів.   

Конкурс до ВККС було публічно оголошено 12 грудня 2019 року. Початок конкурсу – 26 грудня 2019 року. Наразі до складу ВККСУ претендує 189 осіб.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА