Міжбанк: великий попит буде "тиснути" на курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міжбанк: великий попит буде "тиснути" на курс

Валюта
7214
Четвер буде дуже напруженим днем ​​на валютному ринку. Зростання котирувань останніх днів неабияк “лякає” покупців валюти та “радує” безпосередніх продавців і спекулянтів. При цьому думки в суспільстві розділилися. Одні бачать чергову “зраду” і кричать про майбутній новий стрибок цін в країні за рахунок зростання курсу, інші з таким же переконанням розповідають про те, що це врятує місцевих експортерів і збільшить надходження до бюджету. Як завжди і у тих, і у інших в усьому “винні” Нацбанк, злі спекулянти, вороги України і періодично нерезиденти, які підступно заробляють на наших боргах.
Хотілося б нагадати всім сторонам, які сперечаються, що курс – є тільки один з інструментів з управління економічними процесами в країні. І завжди основою будь-якої розвиненої економіки є власна конкурентна на світовому ринку промисловість та інші галузі, які створюють високий рівень доданої вартості, а не тільки постачають сировину з фактично найнижчим рівнем переробки.
Це важливо пам’ятати і НБУ, коли він занадто фокусує свою увагу виключно на формальному рівні інфляції в країні і “забуває” про основну функцію будь-якого центрального банку країни – стимулювання національної економіки і в кінцевому підсумку створення комфортних з фінансової точки зору умов роботи для її громадян, а не тільки спекулянтів, що спеціалізуються на стрибках курсу і грі на боргових цінних паперах країни.
Повернемося до ситуації на валютному ринку цього четверга.
Сьогодні основними факторами, що впливатимуть на поведінку ринку, будуть:
1) Значне зростання клієнтського попиту на валюту при активній грі “на підвищення” експортерів і спекулянтів. Це продовжує психологічно “тиснути” на курс і працює проти гривні. Імпортери починають скуповуватися валютою на побоюваннях її подальшого зростання, що тільки розохочує спекулянтів в їх розгойдуванні котирувань;
2) Продовження періоду отримання відшкодувань ПДВ експортерами. Суми гривні, які ще має повернути держава експортерам, значні (за різними розрахунками ще до 4,5-7,8 млрд гривень до кінця місяця як мінімум) і перспектива їх надходжень робить експортерів не надто поступливими по курсу при продажу валютної виручки. А спекулятивні розгойдування котирувань ними тільки підтримуються;
3) Готівковий ринок. Поки обмінники лише підлаштовуються під нинішнє зростання курсу на міжбанку, підвищують свої цінники, але є заручниками ситуації. Пропозиція готівкової валюти досить велика, а ажіотажу в її скупці населенням – не спостерігається. Але якщо зростання котирувань на торгах посилиться – готівковий ринок почне працювати на випередження і сам стане активним гравцем в частині зростання курсу на всіх сегментах валютного ринку;
4) Ліквідність банківської системи і дії НБУ. Коррахунки банків знизилися на ранок четверга на 7,1 млрд гривень – до 55,5 млрд. Падіння ліквідності в основному було пов’язано з перерахуваннями банків і клієнтів за куплені раніше ОВДП на рахунки Міністерства фінансів. Але зменшення “гривневого навісу” завжди психологічно позитивно впливає на ринок в частині зміцнення нацвалюти.
НБУ зараз навіть почав продавати валюту, щоб збити вчорашній ажіотаж щодо купівлі долара на міжбанку. Цим він згладжує курсові коливання, але і про себе не забуває. Адже якщо ще не так давно він скуповував долар в межах 23-23,50 гривень, то наприклад вчора він продавав його по 24,45-24,50. Нацбанку і сьогодні доведеться активно моніторити міжбанк і при необхідності навіть бути присутнім на ринку у вигляді нових інтервенцій, якщо він не хоче продовження вчорашніх валютних ралі.
Ми прогнозуємо на сьогодні обсяг операцій на міжбанку в межах $200-220 млн при здійсненні до 500-540 угод з досить широким коридором по долару в межах 24,30-24,65 гривень.
Ключовим фактором, що впливатиме на ринок, будуть виходи/невиходи НБУ на торги з інтервенціями і його цінники за цими угодами.
Курс долара на Міжбанку – графік:
Середні курси валют на Міжбанку після відкриття ринку:
долар США – 24,41 / 24,45
євро – 27,03 / 27,07
російський рубль – 0,3938 / 0,3946
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас