Доступність посилання

ТОП новини

Завершилась «друга хвиля» підписання договорів із медзакладами


З 1 липня працює перелік безкоштовних медичних послуг, які лікар первинної ланки має надати пацієнту
З 1 липня працює перелік безкоштовних медичних послуг, які лікар первинної ланки має надати пацієнту

Сьогодні в Україні завершилась «друга хвиля» підписання договорів Національної служби здоров'я України із медзакладами. Зараз подано понад 500 заяв, усі вони проходять перевірку, а вже 15 серпня стане відомо, які саме медичні заклади фінансуватимуться за новою системою. Чи може «перша хвиля» похизуватися новою заробітною платою та що буде з закладами, які так і не підписали угоду з Національною службою здоров’я України?

505 заяв із 23 областей України… І ця інформація ще може оновлюватися, адже сьогодні останній день, коли медичні заклади можуть укласти договір із Нацслужбою здоров’я України. До таких лікарень у НСЗУ є свої вимоги: запис до лікаря телефоном і онлайн через інтернет, можливість здати аналізи на місці, можливість звернутися до лікаря у вихідні та свята. Крім того, є й сервісні вимоги: місце для дитячого візочка, облаштування зони очікування, відмова від віконця реєстратури на користь відкритої рецепції.

Статус своєї заяви кожна клініка може перевірити вже зараз у спеціальному трекері. Тут вказують, які з медзакладів усе правильно оформили, які заяви ще розглядаються, а кому щось потрібно доробити.

Уже 15 серпня збираються оголосити перелік медичних закладів, яких із жовтня фінансуватимуть за кількістю пацієнтів, які підписали декларації з лікарями, а також — за пацієнтами, які проживають у районі, що обслуговується цієї лікарнею, проте вони ще не обрали свого лікаря.

А що з тими, хто був у «першій хвилі»?

У «першій хвилі» підписали договори із Нацслужбою здоров’я 160 медзакладів із них 12 приватних лікарень. Як повідомляє офіційний сайт МОЗ, у липні на рахунки цих лікарень надійшло 253,7 млн.грн.

«Це гроші не отримані, а зароблені лікарями, яким довіряють пацієнти, і які підписали багато декларацій. У лікарів, до яких іде мало людей, дохід суттєво не змінився. Це називається конкуренція. Зарплати медсестер теж пішли вгору. У багатьох закладах лікар та медсестра тепер сприймаються як одна команда – дохід молодшого медичного персоналу прив’язаний до показників лікарів, з якими вони працюють», – написав на своїй сторінці у Фейсбуці заступник міністра МОЗ Павло Ковтонюк.

У Балті (Одеської області) медсестра отримує відсоток від сукупної премії лікаря, з яким працює. У цьому ж медзакладі, за даними МОЗ, сімейний лікар, який підписав 1795 декларацій, отримав понад 16 тисяч гривень (і це після оподаткування). Що майже втричі більше, ніж у червні. У перший місяць літа її заробітна плата була 5 834 гривні.

У Немирові (Вінницька область) лікарі отримують 22% від суми, яку Нацслужба здоров’я нараховує за обслуговування пацієнтів за деклараціями. А медична сестра – 60 % від суми зарплати лікаря, з яким вона працює.

Якщо медзаклади не уклали договір із НСЗУ, то вони без фінансування?

Ні. Зараз лікарні первинної медичної ланки фінансуються за двома моделями – нова (за кількістю декларацій) та стара, яка працювала до 2018 року. За старою – надається у середньому 260 гривень на людину, яка звертається до цього медзакладу за пропискою.

У грудні починається «третя хвиля», під час якої ще можна буде укласти угоду із НСЗУ.

І в МОЗ рекомендує це зробити всім закладам, адже з 2019 року ті лікарні, які цього не зроблять, не отримають фінансування з держбюджету на первинну медичну допомогу.

Угоди з лікарнями можуть розірвати?

Після того, як Нацслужба здоров’я виявила порушення, вона призупинила виплати ЦПМСД міста Калуш. За інформацією МОЗ, цей медзаклад вніс 44 тисячі декларацій за два тижні. Після чого було проведено перевірку і виявлено, що декларації були без підписів пацієнтів.

«НСЗУ відповідає за те, наскільки ефективно витрачаються гроші платників податків, призначені на оплату медичного обслуговування. НСЗУ уклала 161 договір із закладами, що надають первинну допомогу. І лише в одному випадку до цього часу не були здійснені виплати. Це вимушений крок», – цитує прес-служба МОЗ голову Національної служби здоров’я Олега Петренко.

Тепер медзаклад профінансується за старою моделлю, проте після того, як декларації будуть укладені правильно, лікарня перейде на фінансування за новою системою.

  • Зображення 16x9

    Ольга Модіна

    Журналістка проєкту Радіо Свобода «Донбас.Реалії». У 2012 році закінчила Львівський національний університет імені Івана Франка за спеціальністю «журналістика». До команди Радіо Свобода долучилася у 2018 році. Висвітлюю теми, пов’язані з окупацією Донбасу. Цікавлюся спортом та кіно.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG