15:11 27.11.2020

ВР запропонують відновити кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, підвищивши поріг відповідальності, - Монастирський

2 хв читати
ВР запропонують відновити кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, підвищивши поріг відповідальності, - Монастирський

Робоча група Верховної Ради з урегулювання конституційної кризи ухвалила рішення про необхідність відновлення кримінальної відповідальності за зазначення недостовірних даних у декларації. При цьому ступінь відповідальності має визначати парламент, заявив керівник робочої групи, глава Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський (фракція "Слуга народу") під час брифінгу в п'ятницю.

"Щодо відновлення відповідальності за недекларування або брехню в деклараціях. Ми стартували з позиції, коли Конституційний суд визначав, що брехня в декларації не є суспільно небезпечною, щоб бути в Кримінальному кодексі як злочин, і має бути інша, але некримінальна відповідальність. Основні дебати були навколо того, має тут бути адміністративна відповідальність чи все-таки кримінальна. Компромісом стало те, що, на думку робочої групи, тільки парламент, згідно з Конституцією, може визначати, що є злочином, а що - ні, а що - іншим видом правопорушення. І лише Верховна Рада встановлює ступінь відповідальності й покарання за конкретний вид злочину. Саме тому ми дійшли висновку, що за брехню в декларації та за неподання декларації має бути кримінальна відповідальність", - пояснив Монастирський.

На думку робочої групи, рівень, з якого має наставати кримінальна відповідальність у разі недостовірного декларування, має бути підвищений з 250 прожиткових мінімумів (близько 500 тис. грн) до 500 прожиткових мінімумів (близько 1 млн грн).

"До цієї суми залишається відповідальність, але адміністративна. Це перша погоджена позиція, прийнята всіма", - уточнив політик.

Крім того, робоча група виділила статтю про неподання декларації та визначила, що це може бути кримінальним проступком, але не злочином.

"Отже, ми в цьому плані справді виконуємо позиції, мотивації Конституційного суду, але все-таки за Верховною Радою залишаємо встановлення кримінальної відповідальності за ці правопорушення", - сказав Монастирський.

Він уточнив, що в групі точилася тривала дискусія щодо застосування позбавлення волі як заходу покарання за кримінальні правопорушення, пов'язані з недостовірним декларуванням. За підсумками обговорення на розгляд Верховної Ради буде внесено пропозицію, яка передбачає відповідальність у вигляді штрафів, громадських робіт і заборони на обіймання певних посад, без позбавлення волі, повідомив Монастирський.

"Ми розуміємо, що головна мета притягнення до відповідальності в цьому випадку - це те, що людина втрачає посаду, на якій вона збрехала в декларації або чомусь не подала (декларацію - ІФ)", - додав він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА