11:22 29.11.2018

Зниження викидів парникових газів у ЄС потребуватиме EUR290 млрд на рік

2 хв читати
Зниження викидів парникових газів у ЄС потребуватиме EUR290 млрд на рік

Європейська комісія представила стратегію щодо захисту клімату на період до 2050 року, в якій міститься вісім сценаріїв розвитку.

Два з них передбачають скорочення викиду парникових газів до нуля. Решта шість передбачають можливість скорочення шкідливих викидів на 80-95%.

Як заявив єврокомісар з питань клімату Мігель Аріас Каньєте, для реалізації цієї стратегії потрібні інвестиції обсягом до 290 млрд євро на рік. Водночас країни Євросоюзу зможуть в сукупності економити майже таку саму суму на імпорті енергоносіїв, повідомляє Deutsche Welle.

"ЄС вже розпочав необхідні модернізацію і трансформацію, щоб дійти до нейтральної для клімату економіки, - сказав він. - Сьогодні ми переходимо на підвищену швидкість, пропонуючи стратегію, яка має дати змогу Європі стати до 2050 року першою з найбільших економік світу з нейтральним результатом у кліматичному плані. Необхідно, можливо, і в інтересах Європи досягти кліматичного нейтралітету. Довгострокові цілі щодо стримування збільшення температури, закріплені в Паризькій угоді, мають бути повністю виконані".

У документі ЄК йдеться насамперед про відмову від використання нафти, природного газу та вугілля, під час згоряння яких в атмосферу викидається вуглекислий газ. Крім того, пропонується різко скоротити емісію парникових газів під час промислового виробництва та в сільському господарстві. Скороченню вмісту СО2 в атмосфері мають також сприяти лісопосадки.

За планом Єврокомісії, в 2050 році більше половини всього енергоспоживання має припадати на електроенергію - це як мінімум удвічі більше ніж нині. Європейці не лише їздитимуть на електромобілях, але частково опалюватимуть житло електроенергією, 80% якої вироблятиметься з поновлюваних джерел і 15% на АЕС.

Згідно з нинішніми цілями ЄС на період до 2030 року, передбачається зниження викидів парникових газів на 40% порівняно з рівнем 1990 року. Наразі вдалося домогтися зниження викидів на 22%.

Наступного тижня в польському Катовіце відкриється 24-та Конференція ООН зі зміни клімату. Її учасники вкотре спробують домовитися про реалізацію Паризької угоди щодо клімату, укладеної в 2015 році. Вона поставила глобальну мету - обмежити глобальне потепління до кінця століття 2 градусами за Цельсієм. На Євросоюз припадає лише 10% світових викидів парникових газів. За даними ООН, минулого року викиди СО2 в світі знову зросли та досягли 53,5 млрд тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За добу на Харківщині один загиблий, троє постраждалих у результаті збройної російської агресії

У Харкові внаслідок падіння дерева постраждали дві жінки та дитина

На покровському напрямку воїни 47 ОМБр стримують щонайменше три бойові бригади РФ

На Покровском направлении воины 47 ОМБр сдерживают по меньшей мере три боевые бригады РФ – Сухопутные войска ВСУ

У Херсонській області в результаті обстрілів за минулу добу пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, є поранений

Окупанти за добу 290 разів ударили по Запорізькій області, задіяли РСЗВ

Силами ППО вночі збито 9 із 13-ти "Шахедів" і одну ракету Х-59

Сили оборони за добу знищили 1210 окупантів

Країни НАТО не підтримали створення фонду військової допомоги Україні на суму $100 млрд, обговорюють нову пропозицію

Окупанти за минулий день обстріляли шість громад Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА