День фінансів, 21 жовтня: нова процедура банкрутства від Зеленського, етичний кодекс для колекторів, нові правила на митниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

День фінансів, 21 жовтня: нова процедура банкрутства від Зеленського, етичний кодекс для колекторів, нові правила на митниці

381
У середу, 21 жовтня, про процедуру банкрутства, нові повноваження Рожкової і можливості ПФ щодо виплати пенсій.
Процедуру банкрутства на період карантину можуть змінити. Зеленський подав до Верховної Ради законопроект, яким пропонує змінити процедуру банкрутства на період карантину. Так, Зеленський пропонує дозволити кредиторам на період карантину проводити збори в режимі відеоконференції. Як зазначено в пояснювальній записці, зміни до Кодексу про процедуру банкрутства необхідні, адже через карантинні обмеження затягується провадження у справах про банкрутство.
“Антиколомойський закон” до справи Суркісів суд не застосував. Велика палата Верховного суду відхилила клопотання Національного банку про застосування “антиколомойського закону” в ході розгляду справи про вклади сім’ї Суркісів у ПриватБанку. Як вказано в рішенні суду, провадження у цій справі підлягає закриттю на інших підставах.
Етичний кодекс для колекторів. Група нардепів зареєструвала законопроект про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. Законопроект передбачає зміни, які допоможуть реформувати ринок колекторських компаній. Так, Нацбанк контролюватиме дотримання колекторами законодавства, а колектори повинні будуть дотримуватися вимог щодо етичної поведінки при взаємодії зі споживачем.
Рожкову позбавили основних повноважень. Правління Національного банку позбавило першого заступника голови НБУ Катерину Рожкову повноважень з регулювання банківської сфери. Правління НБУ забрало з підпорядкування Рожкової 6 ключових для нагляду за банківським ринком департаментів і передало їй 3 підрозділи, які не відіграють суттєвої ролі в регулюванні банків.
Нові правила на митниці. З 7 листопада на митному кордоні товари ввозитимуться в Україну за загальною декларацією прибуття. Це необхідно для того, щоб спростити митне оформлення. Як зазначив співголова митного комітету Європейської бізнес асоціації Олег Кириєвський, подача загальної декларації прибуття не має прямого стосунку до громадян, які замовляють товари з-за кордону.
ПФ може забезпечувати пенсію тільки на 1850 грн. Про це повідомила міністр соціальної політики Марина Лазебна. Як вона пояснила, наразі в країні діє солідарна пенсійна система, тобто працюючі громадяни утримують нинішніх пенсіонерів. Один працюючий утримує одного пенсіонера. Якщо рахувати від середньої зарплати в 10 тис. грн 18,5% – податок складе 1850 грн. «Тобто власними коштами ми можемо забезпечувати пенсію тільки на 1850 грн», – розповіла міністр.
Уряд змінив порядок розрахунків за газ. Сьогодні Кабмін вніс зміни до Положення про покладання спеціальних обов’язків на суб’єктів ринку природного газу. Постанова розділяє борги ТЕЦ перед “Нафтогазом” за спожитий газ для виробництва тепла та електроенергії. Водночас міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що це призведе до зниження рівня розрахунків за природний газ.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас