08:40 04.09.2020

Експерти ООН представлять доповідь про порушення збройового ембарго в Лівії

2 хв читати
Експерти ООН представлять доповідь про порушення збройового ембарго в Лівії

Група експертів ООН підготувала доповідь, в якій низка країн, включно з Росією, звинувачується в постачаннях зброї до Лівії в порушення ембарго, повідомила газета The New York Times.

Доповідь, з якою за твердженням видання, йому вдалося ознайомитися, повинена бути представлена на засіданні комісії Ради безпеки в п'ятницю.

Газета повідомляє, що Росія, Об'єднані Арабські Емірати і Єгипет поставляють зброю Лівійській національній армії Халіфи Хафтара, в той час як Туреччина і Катар забезпечують поставки озброєнь Уряду національної згоди (УНЗ) зі штаб-квартирою в Триполі.

У доповіді йдеться, що Росія з 1 листопада минулого року до 31 липня поточного зробила 339 "військових авіарейсів", поставивши Хафтару понад 17 тонн вантажів. Польоти здійснювалися, переважно, до російської військової бази Хмеймім в Сирії.

ОАЕ здійснила 135 авіарейсів на військово-транспортних літаках C-17 Globemaster американського виробництва, які відключали радіомаяки в повітряному просторі Єгипту і Лівії. Також, стверджує видання, в доповіді зазначено, що деякі з польотних маніфестів містили "підозріло розпливчасті описи" вантажу: заморожені продукти, чоловічі костюми або партію з 800 котлів.

У численних порушеннях ембарго в доповіді звинувачується також Туреччина. На початку червня військові кораблі Туреччини тричі перешкодили суднам Європейського Союзу оглянути турецьке вантажне судно, що прямувало до Лівії. Туреччина заявила, що суховантаж перевозив "гуманітарну допомогу".

Інші турецькі військові вантажі прибувають до Західної Лівії на борту цивільних авіалайнерів.

"Забронювати місце на будь-якому з цих рейсів практично неможливо, вони не призначені для комерційних пасажирів", - пише The New York Times.

У доповіді наголошується, що військові поставки Триполі відновив Катар, який направив УНЗ в травні-червні не менше п'яти літаків з військовими вантажами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА