Доступність посилання

ТОП новини

Радіо Свобода Daily: Російська церква погрожує розірвати зв’язки з Константинополем


Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і Московський патріарх Кирило, 11 липня 2017 року
Президент Росії Володимир Путін (ліворуч) і Московський патріарх Кирило, 11 липня 2017 року

Розпочнемо з коротких повідомлень:

Церква

У Російській православній церкві (РПЦ) заявили, що розірвуть євхаристійне спілкування із Константинопольським патріархатом у разі, якщо православна церква України отримає автокефалію. Як повідомляє російська служба Радіо Свобода, про це заявив представник РПЦ, митрополит Іларіон у російському телеефірі. За його словами, методи церковної дипломатії «в українському питанні» наразі практично вичерпані.

Азовське море: кордон на замку?

За останні кілька місяців росіяни посилили свою військову міць у Приазов'ї. За однією з версій, Росія хоче виторгувати дніпровську воду для Криму. В Азовському морі досі не позначені державні кордони ‒ і це одна з причин вседозволеності Росії, Україна ж оголосила, що не стане терпіти нахабства росіян. Детальніше про цю ситуацію ‒ в матеріалі.

Політична реклама

В Україні розпочався новий політичний сезон і фактично вже стартувала передвиборна агітація політичних сил. Все частіше нову політичну рекламу можна побачити на вулицях, у соцмережах та на телебаченні. Чи змінилося щось у підходах політиків до «заманювання» електорату за останнє десятиліття? Тим часом політичний експерт Олексій Мінаков аналізує основні методи боротьби, які вже використовують кандидати в президенти.

Кадр з політрекламного відео Наталії Вітренко
Кадр з політрекламного відео Наталії Вітренко

Слава Україні

Українська чоловіча збірна з футболу відсвяткувала свою нову форму перемогою у матчах над Чехією і Словаччиною. Однак зраділи появі гасла «Слава Україні!» на формі не всі. У Росії заявили: гасло має явний політичний контекст і його слід прибрати з української форми. Чи можливо взагалі використовувати гасла на формах, згідно із футбольними правилами, та кому не сподобалася ідея?

А далі ми пропонуємо Вам підбірку цікавих інтерв'ю.

Тихий про Медведчука, Бубенчика і фільм «Бліндаж»

Завдяки державі українське кіно відроджується, але кіновиробництво захопили ті, хто заробляв у часи президента Януковича на ниві «русского мира». Таку думку висловив Радіо Свобода кінорежисер Володимир Тихий. Він мав на увазі виробників телемила в Україні, в якому знімалися раніше здебільшого російські «зірки». Режисер оцінив і політичну вагу «русского мира» в Україні. На думку Володимира Тихого, вплив Росії змінився, але вплив кума президента Путіна Віктора Медведчука лишається. Також автор документального фільму про Майдан «Бранці» прокоментував слова одного з персонажів картини – активіста Івана Бубенчика, який розповідав про стрілянину в розпал протистояння «беркутівців» і майданівців.

Володимир Тихий
Володимир Тихий

Кунцевич про співкамерника Параджанова, голодування і лист із в’язниці до Рейгана​

Ще не так давно Микола Кунцевич був учасником Майдану і навіть постраждав під час тих подій: 21 лютого 2014-го у сутичці з «Беркутом» він отримав тяжку контузію, внаслідок якої частково втратив зір. Нині ж, попри мізерну пенсію у трохи більшу від 1,5 тисячі гривень, він допомагає 25-му окремому мотопіхотному батальйону «Київська Русь». Колись Микола Кунцевич розпочинав як уніформіст у цирку. Згодом став ведучим циркових програм. А у 1974 році розпочався його дисидентський шлях, коли через читання віршів біля пам'ятника Тарасу Шевченку в Києві йому дали п'ять років за «хуліганство». Загалом чоловіку довелося провести близько 12 років у радянських тюрмах. За цей час він встиг витримати 67-денне голодування, написати із в'язниці листа президенту США Рональду Рейгану, а також познайомитись із такими представниками української еліти, як, наприклад, Сергій Параджанови та В'ячеслав Чорновіл, котрі так само, як і він, відбували своє покарання у в'язницях союзу. Про це Микола Кунцевич розповів у ексклюзивному інтерв'ю Радіо Свобода.

Микола Кунцевич
Микола Кунцевич

Мати загиблого бійця про його історію

Наостанок пропонуємо почитати історію про захисників України. Слідчий райвідділу МВС у Херсонській області Роман Набєгов весною 2014 року чотири рази подавав рапорт, щоб його відправили у зону АТО. До складу батальйону «Миротворець» Набєгов був зарахований лише після того, як написав неофіційного листа міністру внутрішніх справ Арсену Авакову. 29 серпня 2014 року старший інспектор «Миротворця» Роман Набєгов загинув у бою, прориваючись із оточення під Іловайськом. Історію життя, вірші і щоденники сина окремою книгою «Ни шагу назад – Ні кроку назад» видала його мати – Оксана Набєгова. У розмові з Радіо Свобода вона розповідає про сина, чому він пішов боронити Україну.

Роман Набєгов
Роман Набєгов

​Нехай у Вас завжди буде сміливість боронити своє!

Ваше Радіо Свобода Daily

Радіо Свобода Daily – читайте все в одному мейлі! Усі важливі новини та ексклюзиви нашого сайту в одному листі. Надсилаємо щодня (окрім неділі) о 7-й ранку якраз до Вашого сніданку. Підписатись на розсилку можна тут.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG