Доступність посилання

ТОП новини

Cирійці збили російський військовий літак, Росія звинувачує Ізраїль


Російський Іл-20 збили сирійські сили протиповітряної оборони
Російський Іл-20 збили сирійські сили протиповітряної оборони

Російський військовий літак збили сирійські протиповітряні сили, але Росія покладає провину за це на Ізраїль. У вівторок у Москві і Дамаску визнали той факт, який світові ЗМІ обговорювали вже у понеділок увечері – що російський літак був випадково збитий Сирією. Провину за інцидент «дружнього вогню» у Москві поклали на Ізраїль. Ізраїльські збройні сили «шкодують про втрачені життя», але не вважають себе винними.

Відмітка Іл-20 на радарах управління авіацією зникла під час атаки чотирьох ізраїльських літаків F-16 у провінції Латакія
Міністерство оборони Росії

Як повідомило російське Міністерство оборони, пізно ввечері у понеділок при поверненні на авіабазу Хмеймім над акваторією Середземного моря за 35 кілометрів від узбережжя Сирії російський Іл-20 з 15 військовими був збитий сирійськими протиповітряними силами. «Відмітка Іл-20 на радарах управління авіацією зникла під час атаки чотирьох ізраїльських літаків F-16 у провінції Латакія», – мовиться у повідомленні російських військових. Ізраїльські пілоти, як кажуть у Москві, здійснювали напад на сирійські військові об’єкти і використали російський літак як прикриття. Тож, за словами представника російської армії, Москва залишає за собою право на відплатні дії.

Ізраїльська англомовна газета Jerusalem Post пише, що російський міністр оборони Сергій Шойгу у телефонній розмові з міністром оборони Ізраїлю Авігдором Ліберманом звинуватив 17 вересня ввечері ізраїльських військових у «безвідповідальних діях», що призвели до загибелі російського військового літака та загибелі 14 військовослужбовців (пізніше повідомили, що загиблих 15). Згідно з російськими даними, Ізраїль попередив про майбутній удар лише за одну хвилину до нього. На переконання Москви, Ізраїль діяв із ворожими намірами і свідомо створив «цю провокацію».

В інциденті винен режим Асада
Ізраїльські військові

Ізраїльські військові спочатку відмовилися коментувати повідомлення про збитий російський, заявивши: «Ми не коментуємо іноземні повідомлення». Проте пізніше на сторінці Збройних сил Ізраїлю у мережі «Твіттер» з’явилося повідомлення, в якому мовиться, що Ізраїль висловлює жаль із приводу загибелі членів екіпажу російського літака, але вважає, що винним в інциденті є режим президента Сирії Башара аль-Асада, чиї військові збили російський літак, і саме цей режим повністю відповідальний за цей інцидент.

Військові експерти говорять про те, що якраз удар по Латакії ілюструє, що інцидентів важко уникнути, коли в безпосередній близькості діє велика кількість збройних сил різних держав. На додаток до російських військово-морських сил та повітряних сил, у цьому районі діють сирійські протиповітряні сили, які використовують російські протиповітряні системи, а на півночі є турецькі збройні сили та іранські нерегулярні сили. При цьому зона воєнних дій – частина території провінцій Латакії та сусідньої Хами – є лише 100 кілометрів завширшки і включає 80 кілометрів берегової лінії.

Протягом останнього року сирійський режим звинуватив Ізраїль у численних авіаційних ударах над Хамою. Ізраїль визнав, що протягом останніх півтора року завдав близько 200 авіаударів по сирійських об’єктах. Серед них були і ймовірні бази підготовки іранських бойовиків, уточнюють представники Ізраїлю.

Інцидент зі збиттям російського літака стався відразу після великої угоди, яку оголосили російський президент Володимир Путін та його турецький колега Реджеп Тайїп Ердоган після переговорів у російському курорті Сочі.

Два головні посередники у врегулюванні на півночі Сирії домовилися про створення демілітаризованої зони в межах 15–20 кілометрів вздовж лінії контакту повстанців та урядових військ у провінції Ідліб.

Сирійський уряд оголосив про плани масштабного наступу, щоб витіснити повстанців із Ідлібу.

Організація Об’єднаних Націй вважає, що до 900 тисяч людей змушені будуть покинути свої домівки у разі наступу на Ідліб, у якому проживає близько трьох мільйонів людей.

В ООН і Державному департаменті США також раніше заявляли, що побоюються гуманітарної катастрофи в Ідлібі в разі початку наступу.

Унаслідок війни в Сирії від 2011 року вже загинули понад 400 тисяч людей, мільйони залишилися без домівок.

Росія й Іран надали сирійському президентові Башару Асадові ключову підтримку в цьому конфлікті.

  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

XS
SM
MD
LG