14:52 17.11.2020

Лідія Ізовітова: адвокатура має бути готова до гібридних атак на свою незалежність

2 хв читати

Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова наголошує, що замість «лобових» атак на незалежність адвокатури шляхом зміни профільного законодавства, наразі адвокатська спільноста стикається з хаотичними викликами, які є не менш небезпечними.

Про це вона сказала під час засідання РАУ

«Ми бачимо, що хаотичні спроби змінити статус адвокатури відбуваються вже не через зміни до нашого профільного закону. Ми спостерігаємо, як приймаються окремі законодавчі акти, якими адвокатів пробують поставити під контроль», - наголосила Лідія Ізовітова.

Зокрема йдеться про пропозицію Міністерства юстиції запровадити механізм peer review у системі безоплатної правової допомоги, який за суттю є втручанням в діяльність адвоката і порушенням адвокатської таємниці. Також загрозу адвокатській таємниці несе законодавство про фінансовий моніторинг, яким передбачається співробітництво адвокатів з правоохоронними органами, що заборонено профільним законодавством.

Лідія Ізовітова підкреслила, що оскільки спроби послабити адвокатуру з боку депутатів Верховної Ради продовжуються – адвокатура має бути готова відстоювати свою незалежність.

Голова РАУ додала, що окрім законодавчих спроб вплинути на роботу адвокатів також відбуваються інформаційні адвокатуру, зокрема з боку так званих «активістів». Окрім того відбувається громадський тиск через ототожнення адвокатів з їхніми клієнтами, що є неприпустимим.

«Можна прогнозувати, що в подальшому ми будемо стикатися не з такими «лобовими» атаками, коли просувався законопроект 9055. І нам доведеться навчитися боротися з гібридними викликами нашій незалежності і викликами нашому професійному імунітету», - сказала вона.

Крім того, продовжується порушення прав адвокатів з боку суддів Вищого антикорупційного суду, також в рамках карантинних обмежень судді дискримінують захисників.


 

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА