RU
 

"Ноу-хау" четвертої хвилі мобілізації

Українська служба DW,  13 лютого 2015, 18:07
0
4178
 Ноу-хау  четвертої хвилі мобілізації
Фото: Reuters
Українським законом визначено, що повістка має бути вручена призовнику особисто

Через ухиляння чоловіків від мобілізації військкомати вдаються до неординарних методів сповіщення.

Якщо ти не відчинив двері представникам військового комісаріату чи родичі тебе в черговий раз "прикрили", то не факт, що повістку тобі не принесуть до офісу, прямісінько на робочий стіл. У військкоматах Львівщини вдаються до всіляких методів, аби тільки викликати військовозобов’язаних до себе.

ДАІ у поміч

Широке залучення працівників міліції та державтоінспекції (ДАІ) до сповіщення військовозобов’язаних спричинило неабиякий резонанс. Приміром, на блокпостах при виїзді зі Львова патрульні ДАІ вибірково зупиняли машини, перевіряли документи, а представник військового комісаріату одразу виписував повістку, якщо чоловік був у списку ухильників від мобілізації. "Мене зупинили, підійшов інспектор і сказав, що перевіряють машини на наявність зброї, - розповідає свій випадок водій іномарки Сергій в анонімній розмові з DW. - Я дав документи. Потім він мене покликав, а в його машині я побачив військового. Той протягнув мені папірець і заявив, що я зобов’язаний прийти в комісаріат за адресою для уточнення особових даних. Я відмовився і сказав, що комісований". Уже тиждень чоловік не їздить на авто, аби оминати подібних інформувань.

Ефективний метод

Після шквалу критики на адресу автоінспекції, практику співпраці з військкоматами частково призупинили. Але це тимчасове рішення, аби краще провести роз’яснувально-інформаціну роботу про новий метод сповіщення, запевнив виконувач обов’язків військового комісара Львівщини Олександ Тіщенко. Співпраця військових з ДАІ, за його словами, стане системною практикою й невдовзі обов’язково поновиться, бо довела свою ефективність, обіцяє комісар.

"За півтори доби спільного патрулювання військовим вдалося вручити 48 повісток тим, хто раніше ухилявся. У нас є списки імен і таких ухильників є багато. Від мобілізації на Львівщині переховуються 2 тисячі чоловіків, їх розшукують", - пояснює Олександр Тіщенко. Він запевняє, що цей метод є вимушеним, бо мобілізація в області йде не надто жваво, а план виконано лише на половину.

Комісар пояснює, що на дорогах повістки отримують тільки ті, хто ухиляється від мобілізації, а решті чоловіків призовного віку просто дають запрошення до військомату для уточнення особових даних. Якщо ж вони не прийдуть, то за це передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у 119 гривень, каже він.

Шукають всюди

Але "дорожній сюрприз" - далеко не єдиний метод "вилову" мобілізованих на Галичині. Військові також приходять із повістками на підприємства - незалежно від форми власності. У відділах кадрів вони цікавляться працівниками та звіряють дані. Приміром, у комунальному підприємстві "Львіводоканал" представники військкомату виписали біля вісім десятків повісток. Частина працівників сьогодні вже проходять медичну комісію.

Керівництво підприємства скаржиться, що отримало нову проблему - до армії забирають багато кваліфікованих робітників. Та у військкоматі реагують на подібні заяви категорично - мовляв, про бронювання своїх працівників керівництво підприємства мало подбати завчасно й іще до початку мобілізації подати відповідні списки, але зроблено цього не було. Тепер же ж, кажуть у військкоматі, дбати про це запізно.

Не обділені увагою комісаріатів і безробітні громадяни - їх шукають за допомогою кооперації з біржами праці. Військові звіряють свої дані з даними системи обліку безробітних - на випадок зміни адреси проживання того чи іншого громадянина.

Законодавчі прогалини

Українським законом визначено, що повістка має бути вручена призовнику особисто, але не вказано, де саме і за яких обставин, тому жодних порушень з боку військкоматів у випадну незвичних вручень документів немає, запевняє Олександр Тіщенко.

Це підтверджує і адвокат Сергій Казимир, з яким поспілкувалася DW. За його словами, до повістки як до документа справді є певні вимоги, як то особистий підпис людини, печатка та реєстраційний номер. Але методи вручення - довільні, зауважує адвокат, тому, співпраця з ДАІ або дільничними міліціонерами чи роботодавцями - цілком правомірні. "Люди забувають про свій обов’язок, свідомо ухиляються, вони масово змінюють адресу, а це заборонено у період мобілізації. А військові мають державні завдання - забезпечити мобілізаційний ресурс, захист держави", - каже Казимир.

Неврегульовані відносини

Щоправда, відносини між військовим комісаром та громадянином не обумовлені законом і є цілком добровільними, наголошують правники. Відтак, жодної відповідальності за відмову у спілкуванні чи отриманні повістки у законодавстві не передбачено. Утім, це стосується лише самого моменту вручення. Проблеми в громадянина можуть виникнути пізніше - приміром, якщо військкомат звернеться із приводу ухиляння від мобілізації до суду.

Джерело: Українська служба DW

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі