ua en ru

УПЦ КП сподівається отримати томос вже у листопаді

УПЦ КП сподівається отримати томос вже у листопаді Фото: Євстратій Зоря (twitter.com/prm_ua)

Це може статись на наступному засіданні Синоду Константинопольского патріархату

Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря заявив, що Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) розраховує, що томос для України на Синоді буде надано у другій половині листопада. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Громадське.

Відповідаючи на запитання стосовно строків надання томосу Зоря заявив, що найближчою датою може стати наступне засідання Синоду Константинопольського патріархату, який відбудеться в другій половині листопада.

"Ми будемо робити все, що від нас залежить, щоб це відбулося якнайшвидше", - заявив Зоря.

Також він розповів, що зараз в Україні переходять до наступного етапу, коли потрібно зібрати собор для об’єднання українських церков.

"Дотепер не було можливості зібрати собор, бо представники УПЦ Московського патріархату не могли взяти в ньому участь: їм потрібно було запевнення", - повідомив архієпископ.

Окрім того, Зоря розповів, що на посаду голови Єдиної помісної церкви УПЦ КП буде підтримувати кандидатуру патріарха Філарета, адже з нього було знято анафему.

"Але буде можливість висунути і інші кандидатури, хоча поки що інших кандидатур не називалося, хто би міг скласти альтернативу", - розповів архієпископ.

"Після голосування, виборів, цей предстоятель повинен отримати від Константинопольського патріархату томос - як фізичний документ, як грамоту. І цей етап ми завершимо", - додав Зоря.

Нагадаємо, Філарет оголосив про початок переговорів про об'єднання церков. Надання Томосу про автокефалію буде після Собору на наступному засіданні Синоду Константинопольського патріархату.