Археологічні предмети невідомого походження експонують в Музеї історії Києва

Автор: Михайло | 15 липня 2019 21:03 |



З 4 липня по 13 серпня 2019 року в Музеї історії міста Києва експонується виставка старожитностей з колекції Музею історичного культурного надбання «ПЛАТАР» - "Україна - світу".


На сайті інституції йдеться про те, що виставка - це "можливість поринути у давню історію України від часів Трипілля – однієї з найдавніших землеробських цивілізацій, яка наразі нараховує 7500 років, через часи скіфів до творів епохи Київської Русі – найбільшого розквіту української державності у Середньовіччі – Х-ХІІ ст". 

Професійна музейна спільнота негативно відреагувала на цю подію, адже питання легалізації археологічних предметів невідомого походження (тобто таких, що отримані не внаслідок легальних археологічних досліджень) через виставки в державних музеях України неодноразово ставало причиною професійних дискусій. 

Зокрема, генеральна директорка Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків Катерина Чуєва у професійній групі "Музеї. Дискусійний клуб" у Facebook зазначила: "На мою думку, така виставкова політика державних музеїв сприяє підміні понять, формуванню подвійних стандартів та ігноруванню і фахової етики і законодавства як норми професійної діяльності, з відповідними негативними наслідками для суспільства та охорони культурної спадщини. ICOM Ukraine та Спілка археологів України / The Association of Archaeologists of Ukraine неодноразово виступали проти суспільної легалізації подібних колекцій у спосіб експонування в державних установах. Мені сумно бачити, що українські колеги досі вважають для себе можливим приймати такі виставки. Наголошу окремо, що питання не у формі власності (державній чи приватній), а у способі набуття таких предметів та способі їх видобутку". 

Мова йде про Заяву ІСОМ приводу виставки колекції "ПЛАТАР" у Кіровоградському обласному художньому музеї

Також нагадаємо, що 1 грудня 2017 року відбулось засідання Музейної ради, яке було присвячене вирішенню проблем «чорної археології та палеонтології». Для фахового обговорення на засідання запрошено представників Мінкультури та експертів. За результатами обговорення Музейна рада рекомендувала музеям України "До врегулювання проблеми приватних археологічних колекцій невідомого походження (без підтвердженого походження) та обігу археологічних предметів без підтвердженого походження на законодавчому рівні під жодним приводом, у тому числі в обмін на благодійні внески або іншу “благодійну допомогу”, не приймати виставки приватних археологічних колекцій і не пропагувати (не ставати промоційними майданчиками) приватне колекціонування археологічних предметів без провенансу", а також "Звернути увагу керівництва та працівників музеїв, які приймали для тимчасового експонування або набували до музейних фондів археологічні предмети невідомого походження, на те, що такі дії музею сприяють нелегальному здобуванню, обігу та використанню національних об’єктів культурної спадщини, що має згубні наслідки для культури  України". 

Схожі публікації

Коментарі (0)

 

Новини

Події

Журнал
«Музейний простір»

Актуальний номер - № 4(14) за 2014 рік

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

вологість:

тиск:

вітер:

Рейтинг

Календар

Червень 2024

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Травень | Липень