19:29 16.12.2020

Посол ЄС в Україні розчарований, що ВР не повернула конкурси з призначень на держслужбу

2 хв читати
Посол ЄС в Україні розчарований, що ВР не повернула конкурси з призначень на держслужбу

Посол Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас висловив розчарування щодо того, що Верховна Рада не зібрала достатньо голосів для підтримки пропозиції президента до закону щодо кандидатського резерву та відхилила відповідний законопроект №3491.

"Розчарований нездатністю Верховної Ради ухвалити законопроект 3491, який повертає принцип набору співробітників до державної адміністрації на основі заслуг - центральний елемент реформи державного управління, яку підтримує ЄС, зокрема за допомогою макрофінансової допомоги. Сподіваюся, що Верховна Рада повернеться до нього найближчим часом, у січні", - написав Маасікас у своєму мікроблозі у Twitter у середу.

Як повідомлялося, на підтримку законопроекту №3491 у середу проголосували 224 нардепи за необхідних для його ухвалення 226.

3 липня ВР ухвалила законопроект №3491 у цілому. Він передбачав запровадження інституту "кандидатського резерву" на держслужбі шляхом створення бази кандидатського резерву, перебування кандидата в якому виключає необхідність надання ним на новий конкурс інформації та документів.

Однак 27 липня президент Володимир Зеленський ветував закон та повернув його до парламенту зі своїми пропозиціями.

Доопрацьований з урахуванням пропозицій президента законопроект передбачав введення кандидатського резерву як інформаційної системи (бази даних), до якого вноситимуть інформацію про кандидатів для заняття посад на державній службі, які відповідають певним вимогам до професійної компетентності осіб, які претендують на зайняття посад державної служби й успішно пройшли всі етапи оцінювання під час конкурсного відбору.

Водночас до доопрацьованого законопроекту було внесено поправки і пропозиції, які дозволяли б виключити звільнення державних службовців категорії "А" за політично вмотивованими рішеннями. Крім того, в доопрацьованому документі пропонувалося відновити проведення конкурсів й оголосити конкурси на посади держслужби, які під час карантину були заповнені шляхом відбору, зокрема на посади держслужби категорії "А" - в шестимісячний термін, а на посади категорій "Б" і "В "- протягом одного року з дня набуття чинності цим законом.

Передбачалося також запровадження гнучкого підходу у врегулюванні граничного віку перебування на держслужбі та службі в органах місцевого самоврядування відповідно до практики законодавства країн-членів Європейського Союзу. Таким особам пропонувалося дозволити продовжувати перебування на держслужбі після досягнення 65-річного віку, але не більше ніж до 70 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна визнає і Ізраїль, і Палестину - Зеленський

Туреччина підтримала надання Україні зброї, але виключила участь НАТО у війні

Китай підтвердив відмову брати участь у Глобальному саміті миру і заявив, що буде "продовжувати на власний розсуд просувати мирні переговори"

Санкції країн G7 і ЄС проти РФ і КНДР за постачання зброї були скоординованими

МЗС України засудило недружні заяви прем'єр-міністра Грузії про Революцію гідності

Соцопитування: лише 29% опитаних українців довіряють Раді, громадяни хочуть, щоб парламент більше опікувався питаннями оборони та безпеки

У складі нової Єврокомісії Угорщина не отримає портфеля з питань розширення та політики сусідства - ЗМІ

США розраховують визначитися з наступником Столтенберга до саміту НАТО

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА