16:22 22.04.2019

У другому турі виборів президента України зафіксовано лише кілька серйозних порушень - звіт спостерігачів ОБСЄ

2 хв читати

Спостерігачі Міжнародної місії зі спостереження за виборами (ММСВ, International Election Observation Mission - IEOM) констатують прогрес другого туру виборів президента України порівняно з першим, зафіксували лише кілька серйозних порушень.

Згідно з оприлюдненим у понеділок звітом на сайті ОБСЄ (входить до складу місії), день виборів минув мирно, встановлені процедури роботи виборчих комісій переважно були дотримані. Кілька виборчих дільниць відкрилися із невеликими затримками або завчасно.

"Спостерігачі ММСВ повідомили лише про кілька випадків серйозних порушень, таких, як серія схожих або однакових підписів у списках виборців (1%) і групове голосування (2%), а також окремі випадки голосування за дорученням...Спостерігачі місії відзначали випадки порушень із таємницею голосування, зокрема те, що виборці показували свої бюлетені із позначкою іншим присутнім (7%), ознаки того, що виборці фотографували свої бюлетені (1%)", - повідомлено в звіті.

В Івано-Франківській області спостерігачі ММСВ безпосередньо зафіксували чіткий випадок скупки голосів на користь кандидата Володимира Зеленського.

У місії зазначили, що в другому турі спостерігачів на дільницях було значно менше, ніж у першому.

Спостерігачі також констатували, що близько 65% виборчих дільниць були недоступними для людей з обмеженими фізичними можливостями, а планування в 24% дільниць не підходила для таких людей.

Підрахунок голосів оцінили позитивно на 238 із 264 виборчих дільниць, на яких здійснювалося спостереження. "Підрахунок був прозорим, і результати роботи більшості ДВК оцінили позитивно", - зазначено в звіті. Однак у ММСВ все ж відзначили кілька процедурних помилок при підрахунку голосів. Процедурні порушення переважно пояснюються відсутністю професійно-технічної підготовки і рідко призводять до негативних оцінок спостерігачів ММСВ.

У Міжнародній місії спостереження за виборами також додали, що спостерігачі в день голосування відзначали деякі випадки процесуальних порушень під час підрахунку голосів на деяких виборчих дільницях.

"Загалом відзначається дотримання встановлених процедур. Водночас, за повідомленнями спостерігачів, на 49 виборчих дільницях, де проводилося спостереження, підрахунок голосів не відповідав встановленому порядку", - йдеться в попередніх висновках.

Крім того, спостерігачі зазначили, що на відміну від першого туру, початкові етапи процесу внесення даних голосування в таблиці оцінили позитивно, лише два з 205 спостережень негативні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Грузинський закон про іноагентів суперечить цінностям ЄС і викликає жаль у Євросоюзі - заява

Стефанчук: Згідно з Конституцією Зеленський буде президентом до вступу на посаду новообраного президента

Рада ЄС оголосила пріоритети Євросоюзу у сфері безпеки й оборони, серед головних цілей – підтримка України

Стефанішина обговорила зі Столтенбергом очікування і підготовку до майбутнього саміту НАТО у Вашингтоні

"УДАР Віталія Кличка" пропонує ввести декларування  відсутності зв'язків з рф для бізнесу

Іспанія визнає державу Палестина в кордонах 1967 року - ЗМІ

На Парламентській асамблеї НАТО ми закликали країни Альянсу зняти обмеження на удари по цілям в Росії - Порошенко

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА