19:43 25.05.2020

Інвестори ВДЕ та уряд близькі до компромісу щодо більшості положень меморандуму - Буславець

2 хв читати
Інвестори ВДЕ та уряд близькі до компромісу щодо більшості положень меморандуму - Буславець

Уряд України та інвестори у відновлювані джерела енергії (ВДЕ) в процесі переговорів наблизилися до компромісних рішень щодо більшості пунктів меморандуму про врегулювання проблемних питань у галузі ВДЕ, вважає в. о. міністра енергетики та захисту довкілля Ольга Буславець.

"Зараз ми близькі до компромісу з більшості положень меморандуму. Ми прагнемо, щоб він був укладений добровільно, оскільки це дозволить Україні зберегти імідж держави, яка повністю виконує свої зобов'язання", - написала Буславець у своїй колонці для агентства "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

При цьому переговори з інвесторами в "зелену" енергетику вона вважає дуже важливими для стабілізації ситуації в енергосекторі. "Зелена" енергетика - не просто світовий тренд. Розвиток "чистої" енергії - це те, до чого прагне Україна. Але чинний "зелений" тариф, зафіксований законодавчо, занадто високий як для споживачів, так і для економіки в цілому. Тому зараз ми домовляємось з інвесторами про те, щоб його знизити", - зазначила Буславець.

За її словами, умови реструктуризації мають бути зафіксовані в меморандумі, а потім - у законодавстві.

Крім того, Буславець звернула увагу, що через погодні умови у травні споживання електроенергії дещо перевищило прогнози, а генерація ВДЕ знизилася, що дає змогу, за її словами, збільшити виробництво електроенергії насамперед атомними станціями.

Як повідомлялося, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, уряд та інвестори у ВДЕ погодили майже всі умови меморандуму про врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики.

"Меморандум готовий. Є розрахунки всіх можливих сценаріїв. Ми узгодили майже все, за виключенням однієї деталі, щодо якої ще дискутуємо. І будемо виходити на фініш", - сказав Шмигаль в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За словами голови правління Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА) Андрія Конеченкова, проблемним питанням переговорів між інвесторами у ВДЕ і урядом стала пропозиція Міністерства енергетики та захисту довкілля про зниження граничного "зеленого" тарифу для відновлюваних джерел енергії на 52% - до 22 євроцентів за кВт-год.

"З цього питання тривають дискусії. В інвесторів, що беруть участь у переговорах, є спірні запитання щодо запропонованих цифр, проти - деякі інвестори СЕС, які вважають, що це призведе до невиправданих збитків", - сказав він у коментарі інтернет-порталу "Енергореформа".

Конеченков також висловив сумніви, що умови меморандуму ляжуть в основу відповідного законопроекту, як передбачалося раніше, оскільки голова комітету Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус наполягає на більш жорстких умовах реструктуризації, ніж ті, які пропонує міністерство.

"З його боку до глави держави надходять пропозиції з більш жорсткими умовами реструктуризації, і це значно гальмує процес переговорів", - сказав голова правління УВЕА.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Протести фермерів на українсько-польському кордоні - частина європейського руху напередодні виборів до Європарламенту - Мінагрополітики

"Укренерго" на четвер знову встановило ліміти споживання е/е для кожного регіону на всю добу

Під аварійні відключення через перевищення лімітів у вівторок потрапили 15 областей і Київ - "Укренерго"

Україна потребує плану зовнішнього фінансування до 2027 року - Мінфін і Мінекономіки

"Біосфера" продала потужності з виробництва підгузків, прогнозуючи скорочення народжуваності в Україні

НБУ пов'язує зростання чистого попиту на безготівкову валюту в травні на 41% зі збільшенням видатків бюджету

Мінфін України запустив інтерактивний сайт матриці реформ

Засновники індустріальних парків отримають безповоротні кошти на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури - Шмигаль

Уряд спростив імпорт деяких товарів для виготовлення спецтранспорту українськими підприємствами

Керівником департаменту торговельних площ Arricano призначено Олену Швець

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА