Газзбути пішли в мінус: збитки через дешевий газ оплатять українці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газзбути пішли в мінус: збитки через дешевий газ оплатять українці

Фондовий ринок
4586
Газопостачальні компанії України заявили, що «Нафтогаз» продає їм газ не за «фіксованою» ціною в 6,99 грн/куб.м, а дорожче на 2−3 грн, через що компанії йдуть в мінус.
Експерти прогнозують, що рішення уряду про граничну ціну дало підставу гравцям ринку йти в суди, в результаті яких збитки в кінцевому підсумку оплатять українці.
За словами директора енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентина Землянського, постанова Кабміну нав’язала учасникам ринку роботу в збиток і це матиме негативні наслідки.
«Закон говорить, що якщо діяльність ліцензіата обмежена регулюванням, і він змушений продавати газ нижче ринкової ціни, то цю різницю йому повинен оплатити той, хто встановив обмеження», — заявив експерт.
Опитані учасники ринку кажуть, що планують оскаржувати в суді постанову уряду, і суд буде змушений зобов’язати Кабінет міністрів компенсувати збитки. А це мільярди гривень.
«Все це буде оплачено з держбюджету, тобто з кишені платників податків. А з якої конкретно статті видатків братимуть ці кошти, буде вирішувати Кабмін, це вже його проблема», — резюмував Землянський.

Мої Fiнанси:

  • Як змінити постачальника блакитного палива: Щоб не переплачувати, можна змінити постачальника будь-яким зручним для себе способом: як онлайн (на сайті або в Приват24), так і подавши заявку особисто у відділенні потрібної вам компанії. НАК «Нафтогаз», наприклад, пропонує також таку послугу в відділеннях державного Ощадбанку та інших банків.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас