25 червня 2018, 13:05

Ліцензування лікарів: як нашому теляті вовка з'їсти

Вітчизняне Міністерство охорони здоров'я продовжує серію ініціатив у рамках медичної реформи. Цього разу справа стосується лікарів, для яких МОЗ пропонує Концепцію професійного ліцензування. З Проектом можна ознайомитися на сайті МОЗ, і наразі йдуть публічні обговорення пропозицій урядовців.

МОЗ посилається на існуючу модель атестації лікарів, яка підтверджує стаж, але аж ніяк професіоналізм чи якість роботи лікаря. Така система знімає з лікаря персональну відповідальність перед пацієнтом за якість наданих медичних послуг. Замість атестації, МОЗ пропонує ввести систему ліцензування, за якою лікарі мають підтверджувати свою кваліфікацію кожні три роки.

У рамках цього нововведення планується створення спеціального органу – Ліцензійної ради із 30 обраних лікарів, яка буде видавати ліцензії лікарям. Можливо, до Ліцензійної ради увійдуть іноземні експерти.

Процес поступового переходу на нову систему планується завершити у 2024 році. Тож перехідний етап триватиме 5 років. Варто відзначити, що за новими правилами, Україна автоматично визнаватиме ліцензії країн ЄС, США, Канади, Японії та Ізраїлю.

Від свого імені хочу сказати, що громадська організація "Платформа здоров'я" всіляко підтримує такі нововведення. Ми конче потребуємо ефективної системи ліцензування, яка діє в усіх цивілізованих країнах, і такі пропозиції від МОЗ є вкрай важливими для лікарів, пацієнтів та загалом усієї системи охорони здоров'я. Але в той же час лишається чимало "білих плям" і суперечливих моментів, які б хотілося обговорити.

Новенька годівниця для корумпованих чиновників?

Україну визнали найкорумпованішою країною Європи. За рейтингом сприяння корупції від Transparency International ми посіли 130-ту сходинку із 180 можливих.  Тут виникає цілком закономірне питання – а чи можна у морі корупції збудувати острівець прозорості? Враховуючи як швидко новостворені структури у нашій державі "органічно" вписалися у старі усім зрозумілі схеми, то чи не стане система ліцензування просто новою годівницею для чиновників?!

І тут знову хочеться ще раз наголосити на системному підході... Чи зможе запрацювати ця система без належної роботи правоохоронних структур та суду? А чи не зазнає запропонований Проект Концепції ліцензування лікарів численних правок, які б докорінно змінили його, як це, для прикладу, відбулося із законами про медичну реформу?! Поки що нам залишається тримати руку на пульсі та слідкувати за процесом. У разі прийняття Проекту ми обов'язково дамо порівняльний аналіз початкових пропозицій із кінцевим варіантом. Але це згодом...

Хто обиратиме Ліцензійну раду?

Згідно із запропонованим Проектом, центральним органом у сфері ліцензування лікарів стає Ліцензійна рада. У тексті Проекту зазначається, що члени Ради обиратимуться "відповідно до жорстких критеріїв". Особисто для мене це виглядає не більше як формулювання ні про що. "Жорсткі критерії" у нашій країні прописані і для абітурієнтів до вишів, але чарівна сила хабарів нівелює усю "жорсткість", прописану на папері.

Власне, хто і за яким принципом буде обирати склад Ліцензійної ради? У Проекті Концепції значиться, що Раду обиратиме МОЗ, а у перспективі Ліцензійна рада повинна стати органом єдиної саморегулівної організації лікарів.

Які саме лікарі мають входити до складу Ліцензійної ради? Який в них має бути бекграунд? Як довго члени Ради можуть перебувати у її складі? Чи прописаний механізм усунення того чи іншого члена Ради за порушення?

Проблема захисту прав лікаря та пацієнта

У Проекті Концепції ліцензування лікарів значиться, що Ліцензійна рада має змогу призупинити або ж зовсім заборонити здійснювати лікарську практику. Цей орган розглядатиме скарги на лікарів та прийматиме рішення стосовно санкцій по відношенню до лікаря: зупинення дії або ж позбавлення ліцензії.

А чи не стане це зручним інструментом впливу на лікаря? Наприклад, можна буде просто домовитися про колективний наклеп на лікаря. Чи зможе лікар розраховувати на справедливе рішення, коли у нашій країні не врегульовані відносини між лікарем та пацієнтом. Для прикладу, кожен лікар в США має страховку, і в разі виникнення помилки страхова повністю покриває увесь збиток, названий на суді. Чи зможе вітчизняна Феміда відстояти права лікаря? Те саме стосується і прав пацієнта.

Чи посилить ліцензування еміграцію лікарів за кордон?

Для багатьох це прозвучить дивно, але така небезпека є. Україна й так страждає від масового відтоку професійних лікарів, а ліцензування може тільки прискорити цей процес. Яким чином? Все дуже просто.

Справа в тому, що для багатьох вітчизняних лікарів перепоною на шляху до еміграції стоїть якраз жорстка система ліцензування за кордоном. Багато з лікарів відверто побоюються невдач, і навіть не беруться подаватися за кордон. А тепер уявімо, що за новими правилами вони мають пройти таке ж ліцензування в Україні. Якщо ми не створимо здорову систему мотивації (в першу чергу фінансову), то лікарі, що отримали ліцензію, будуть масово їхати за кордон, адже після складання усіх іспитів в Україні вони себе будуть почувати більше впевненими. Саме тому без гідної заробітної плати будь-які спроби реформувати медичну галузь не матимуть жодного шансу на успіх.

Лікар-ФОП: а чи потрібна йому ліцензія?

Дивна ситуація з ліцензуванням склалася з лікарями, що здійснюють незалежну професійну діяльність. У п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України N285 йдеться про те, що ліцензію на медичну практику лікарі, які здійснюють незалежну медичну діяльність, не можуть отримати – їм потрібно реєструвати юридичну особу або ж працювати як ФОП. Власне, з цього тексту абсолютно не зрозуміло, чи може лікар-ФОП отримати ліцензію на медичну діяльність?! Чи це просто недолуго прописана норма, через яку лікар, що здійснює незалежну професійну діяльність, може взагалі і не думати про жодні ліцензії до 2024 року?

Як ми бачимо, питань щодо запропонованого нововведення з приводу ліцензування професійної діяльності лікарів багато, і я впевнений у тому, що я висвітлив ще далеко не всі. Тому я закликаю усіх небайдужих долучатися до широкого обговорення, вказувати на допущені помилки та сміливо генерувати нові ідеї для нашої системи охорони здоров'я. А від себе хочу побажати МОЗ плідної роботи над новим Проектом ліцензування лікарів. З нашого боку ми зробимо усе від нас залежне, аби нові правила гри стали справедливими для всіх, а ми врешті отримали б якісну медицину. Тож, "Дай Боже нашому теляті вовка з'їсти".

Тиждень імунізації-2024 в Україні: нові досягнення та виклики

Тиждень імунізації – 2024 став гарним прикладом, що демонструє відданість України збереженню здоров'я громад навіть у цей складний час. Коли країна протистоїть як зовнішнім, так і внутрішнім викликам, роль просвітницької роботи в громадах стає ще більш важливою...

Шлях України до ЄС: Чому важливі показники вакцинації?

В останньому звіті Єврокомісії, який аналізує виконання Україною умов для вступу в ЄС, одним із ключових зауважень у сфері охорони здоров'я було відзначено, що рівень охоплення щепленнями в Україні значно нижчий за глобальні рекомендації ВООЗ...

Медичній реформі в Україні 5 років

5 років тому, 19 жовтня в Україні розпочалася медична реформа. Ключові успіхи в охороні здоров'я, яких наша країна досягла за цей час, свідчать про ефективність і прогрес медичної реформи, не дивлячись на виклики сьогодення...

Сильний громадянський рух – спроможна держава.

30 червня у Києві відбувся форум "Бачення України: реформування та відновлення соціально-гуманітарної сфери у перспективі 2030 року" на якому було представлено візійний документ "Бачення України 2030: соціально-гуманітарна сфера" Представлений документ – показник того, що громадськість, незалежні експерти може не лише критикувати, але й запропонувати конструктивне, експертне бачення розвитку України, зокрема в сфері охорони здоров'я...

Стратегія розвитку імунопрофілактики 2030: Україна – приклад для світу за рівнем вакцинації

Пандемія COVID-19 стала яскравим нагадуванням, як інфекційні хвороби здатні змінювати життя людей у всьому світі, і що вакцинація – це шанс повернутися до нормального життя...

Допоможемо мешканцям Херсонщини!

Вночі 6 червня окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС на Херсонщині. З перших годин лиха українці з різних куточків країни та світу допомагають мешканцям затоплених регіонів – надають прихисток, збирають кошти та надсилають гуманітарну допомогу для тих, хто її потребує...