12:25 01.08.2018

Понад 60% українців вважають, що країні потрібні нові політичні лідери, - опитування

2 хв читати
Понад 60% українців вважають, що країні потрібні нові політичні лідери, - опитування

Понад 60% українців вважають, що Україні потрібні нові політичні лідери, на думку респондентів, вони можуть з'явитися, зокрема, з діючих політичних партій.

Про це свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва спільно з соціологічною службою Центру Разумкова 19-25 травня 2018 року і презентованого на прес-конференції в середу в Києві.

Згідно з результатами опитування, 62% респондентів вважають, що Україна потребує нових політичних лідерів, тоді як 27% дотримуються протилежної думки, зазначаючи, що цілком достатньо тих, що є.

Дані раніше проведеного опитування свідчать, що у 2013 році менше ніж половина (49%) висловлювалися за необхідність появи нових політичних лідерів, проти були 37% респондентів.

Дослідження за травень 2018 року також засвідчило, що 34% опитаних вважають, що нові лідери можуть з'явитися з нових політичних сил, 30% вірять, що вони можуть вийти з уже діючих партій, де вони були "не на перших ролях".

Крім того, маючи можливість обрати будь-яку кількість варіантів відповідей, 28% респондентів сказали, що нові політичні лідери можуть вийти з організацій громадянського суспільства, 26% вважають, що з кола гуманітарної або технічної інтелігенції, 17% - за те, що такі лідери могли б вийти з кола учасників АТО на Донбасі.

Водночас більшість українців позитивно ставляться до того, що громадські активісти йдуть у політику. Дослідження довело: 29% опитаних вважають, що громадські активісти можуть мати реальний вплив на ситуацію в країні. Майже половина (46%) респондентів вважає позитивною цю тенденцію, оскільки так може відбутися якісне оновлення політики.

Водночас 13% опитаних вважають негативним перехід громадських активістів у політику, оскільки, на думку респондентів, ці люди не зможуть стати впливовими політиками без потужних фінансових ресурсів і корупційних зв'язків. Аналогічна кількість українців пояснюють своє негативне ставлення до такої тенденції тим, що в громадській діяльності можна принести більше користі суспільству.

Під час дослідження опитано 2019 респондентів старше 18 років у всіх регіонах, за винятком Криму й окупованих територій Донецької та Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Для порівняння наведено дані опитування, проведеного в аналогічний період (17-22 травня) 2013 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Бельгія, яка головує в Євросоюзі, має намір до кінця червня розпочати переговори про вступ Молдови та України до ЄС

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

Автор законопроєкту про демографічні податки його відкликає - нардеп Железняк

Структури ЄС прагнуть розпочати 25 червня переговори про вступ України до союзу - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА