24 жовтня 2019, 13:14

Станиця-Луганська. Здали мій "окопчик"

В минулі вихідні відвідала Станицю-Луганську та Золоте для моніторингу ситуації. Що тут сказати... Добре тільки одне: що це так зване "розведення" відбулося лише в Станиці-Луганській. Бо те, що виглядає, як відступ, відбувається, як відступ і має наслідки відступу – є відступом, а ніяким не розведенням. Адже, в так званому "розведенні" в Станиці-Луганській немає жодного інтересу української сторони. А навпаки...

І зараз, я доведу, що відведення в Станиці, яке подають, як "нічого страшного", бо "будинки там давно покинуті", насправді дуже навіть в інтересах ворога. Бо той район селища був важливий для оборони Станиці. Я це говорю, бо Станиця-Луганська і Золоте мені не чужі. Я там часто "топталася" в перші три роки війни. А отже, мій погляд не поверхневий, і я спробую розповісти так, щоб читачі побачили те, що побачила я.

Отже, Станиця-Луганська. Дуже гаряча точка під самим Луганськом. Вперше була тут восени 2014. Станиця зустріла мене блокпостом "Сталінград" -запечена земля, чорні палі дерев, залишки бронетехніки, що аж руді від жару вибухів, відірвана башта на узбіччі. Моторошно... За ним селище, пусте, дуже зруйноване... Зараз людей в Станиці багато, щось поремонтоване, "Сталінград" прибрали від решток війни, лише випалений ліс свідчить, що Станицю ми утримали борнею і кров'ю.

В 2014 році в зоні АТО я відвідувала добровольчі батальйони. Тут був "Чернігів". Тоді, під час першого приїзду, хлопці, щойно мене зустріли, відразу помчали на звуки стрільби тут же за рогом. А я, повністю укомплектована, теж ув'язалася за ними. Вузька вуличка вивела на околиці, там були позиції ВСУ, з яких вівся вогонь, – зокрема, стріляла зенітка. Виглядало страшно, звучало ще страшніше, та насправді – все було безтолково. Позиції ворогів на висоті, а ми внизу, ще й за лісом. Ми нічого не бачили і по-суті – розстрілювали ліс. А ось у ворога все було під контролем. Збоку від лісу піднімалася гола верхівка кряжу, і якщо ми його бачили, значить і у ворожих навідників ми як на долоні. Тому не дивно, що до нас прилітало з-за лісу. Воги прилітали. В них навісна траєкторія і було легко поцілити саме в наші позиції. Але поцілити в позиції ще не означає – поцілити в бійців. В той день щастило. Осколки ловили мішки, складені навколо окопів. Один дише розірвався близенько, вояки половили дрібні осколки в каски та броніки, один маленький порізав мені край камуфляжа. Пощастило. І кулі снайперські просвистіли – теж повз. Але наші бійці роздратувалися, вивели...танк. А стріляти куди? Стріляв наш танк то в... снайпера, то в сторону далекого пагорба, то в ліс, і не було у нього шансів поцілити нікуди, окрім берізки і сосни. Даремна витрата боєприпасів... Тільки під час розвороту гарматою зніс частину нашого бліндажу...

Весь цей нескладний бій я детально описую, щоб поставити першу рупорну точку в моїх доказах. Щоб ви, мої читачі, відчули, що там за місцевість. Станиця-Луганська лежить в низині, а зі сторони Луганська високо-високо піднімається кряж. Там, на висоті, пам'ятник князю Ігорю і ворог. Всі схили уриті укріпленнями, багато приватних будинків, де також позиції ворога, у якого Станиця-Луганська, як на долоні. Зверху все видно і дуже зручно розстрілювати... нас.

А тепер про другу проблему Станиці, яка називається "а ховатися то нікуди". Тобто, як я вже писала, зверху нас добре видно, але й під землею не укриєшся. В Станиці високі ґрунтові води, підвалів майже немає.

Позаяк я приїжджала в добровольчий батальйон "Чернігів", що захищав Станицю, розкажу, як вони воювали в цих непростих умовах рельєфу.

Нам підфартило, що Станиця для Луганська була чимось на кшталт Конча-Заспи. На окраїні селища луганська еліта побудувала собі шикарні будинки. В одному з маєтків у великому недобудованому будинку та банному комплексі розмістився батальйон "Чернігів".

Коли я приїжджала до "Чернігова", мені, як гості, виділяли дерев'яну поличку в сауні, командири жили поряд в кімнаті для банного релаксу, а ще в комплексі був зимовий сад з великим басейном. Коли вперше приїхала, рослини прив'яли – давно їх ніхто не поливав. Кажу: "Хлопці, фікуси не сепари – вони не винні". Полила. Потім ще двічі приїжджала і поливала – зиму рослинки пережили... У мене поряд з "сауною-спальнею" також був маленький басейн, сухий. Коли під час обстрілу поряд з маєтком лягали розриви, мене просили там ховатися. В банному комплексі стіни були, як картонні, – мінам насміх. А в басейні був шанс вижити – стінки захищали, якщо не пряме попадання. Нічні артобстріли тоді були тотальні. У командирів лежала рація, і після кожного розриву боєць з блокпосту повідомляв сектор вибухів. Свистить, гримить, голос в рації: "Розриви на 6 годину". Наступний салют – включається рація: "Розриви на 8 годину". Коли доходило на "10 годину" – це означало вже тут поряд і мене виганяли в басейн. Вранці інспектували збитки. Окремі залітні осколки прилітали і при мені посікли автомобілі у дворі. Але жодного, жодного разу прямого попадання в маєток. Вся вулиця була наче недоторкана. І до сих пір там жодного серйозного руйнування. В чому секрет?

А секрет простий і розкрився він мені в наступній сценці: залітає до командира боєць і каже: "Я в розвідку", а сам в душ. Виходить, чепуриться, шкарпетки нові у командира "стріляє".

На моє німе здивування командир пояснює: "В розвідку – це до молодиці по сусідству, – сміється, – дружина сепара". І не простого, як виявляється, "сепара", а командира танкового підрозділу ЛНР. А наш та інші будинки на вулиці – всі будинки впливових сепарів. В деяких вони своїх дружин і дітей залишили. "Знають, що ми їм нічого не зробимо, а на українській стороні жити ліпше, ситніше, – пояснює командир, – і нам це зручно, бо у сепарів рука не піднімається власний будинок рознести на друзки. Щоправда, коли плануються інтенсивні обстріли, їх сім'ї тікають. От і зараз Олег піде до Машеньки чай вип'є та розвідає, чи не збирається вона накивати з дому найближчим часом".

Але, як ніч і вибухи поряд, хлопці все виганяють мене зі спальника лізти в басейн. "А раптом у сепарів нерви здадуть, – сміються, – ми їм так сьогодні жару дали, що можуть і свій будинок нарешті розфігачити, тим паче Машенька поїхала".

Але жадібність – велика сила. За п'ять років нерви не здали – вулиця з гарними будинками одна стоїть ціла-цілісінька на всю Станицю-Луганську. Не дарма там навіть ОБСЄ свій штаб розмістив.

Але та вулиця – виняток, що підтверджує правило: в Станиці все не на нашу користь.

Отже, ставлю другу рупорну точку – в Станиці-Луганській від артобстрілів особливо не сховатись ні військовим, ні цивільному населенню. Підземних укриттів і підвалів з причини високих ґрунтових вод майже немає. Як захищатися в таких умовах, коли Станиця, як на блюдечку, лежить перед ворогом і сховатися нікуди? Відповідь тут проста: стримування ворожого вогню вогнем у відповідь. Ворог знає: він почав – буде відповідь, і не абияка, а з максимальним ефектом, бо його позиції вже "пристріляні", "отвєтка" підготована. І, до речі, якщо мова йде про крупнокаліберну зброю – артилерію, то для неї не проблема різні, описані вище, нюанси рельєфу. Наша артилерія давно пристріляла ворожі позиції і завжди може дати достойну відповідь.

Але якщо "арта" зв'язана? Якщо "арту" заборонено використовувати, то перевага багатократно збільшується у ворога. Через те, що вони на висоті, їх снайпери багатократ ефективніші, їх АГС багатократ смертельніші. Їм немає проблем застосувати міномет з закритої позиції за гребенем кряжу, а у нас розгортаєш міномет – або як на долоні, або далеко. В такій ситуації на вагу золота будь-яка позиція, звідки можна дати "отвєтку" без застосування крупнокаліберної зброї.

На жаль, такі позиції якраз і були в тому районі, в якому відбулося так зване "розведення".

Це район приватної забудови за залізничним насипом, за яким річка і піднімається кряж з пам'ятником князю Ігорю, тобто цей район найближчий до ворожих позицій. Це відразу перед переходом "на ту сторону". І який в тій зоні був толк, зараз розкажу на власному прикладі.

Тут був наш блок-пост на дорозі, який традиційно займали добровольчі батальйони МВС (спочатку Чернігів, потім Луганськ), який зараз прибраний.

Пам'ятаю, в 2016 році взимку я на цьому блок-пості. Цілий день ворог посипає його вогами. Влучно пристрілялися прямо по блокпосту. Воно то нестрашно: чути чергу вистрілів, і поки долетить смертельна зграйка – є достатньо часу сховатися за бетонними стінами блокпоста. Але осколки вогів підступні – проникають в щілини. Ось бійцю шию різонув. Не глибоко – не страшно, але кров'ю все залив. Хлопці злі. Треба це якось зупиняти. І у нас АГС є, але біля нього, так вийшло, в цей день був "новачок" і не виходило у нього (до речі, саме з тих пір вирішила я вивчитися на артилериста). Треба було, щоб хтось вогонь покоректував. Мені робити нічого, пішла я шукати точку, з якої ворожі позиції видно. І шукала я саме в тій зоні, з якої зараз відвели війська, – в хащах малоповерхової забудови, добряче розтрощеної, безлюдної (до сих пір). І швидко знайшла там будиночок, з вікна якого ворожі позиції були, як на долоні. В оптичний приціл було видно, як там бойовики шастають, – дальномір показував 1.5 км. Чи багато таких місць на фронті? (Наголошую ще раз: вони дуже потрібні для "отвєтки", для системи "стримування" вогню).

Так от скажу: не багато таких місць. Коли десь через рік була в Щасті, у Булатова, що командував "Фасадом" (ВОП 92-бригади) і приїхав до нього снайпер з 12-тим калібром. Місця шукав. Булатов мені шепоче: "Він з Нацгвардії, на Майдані у нього брат загинув, розумієш, які емоції ти можеш у нього викликати...". Але коли я йому показала ту позицію, він мене ледь не на руках носив...

А тепер цю позицію ми здали. І, питається, "якого"? Якщо у Станиці Луганській все не на нашу користь і здавати хороші позиції? Хай дрібниця, але в тих умовах кожну дрібну перевагу цінувати треба. Тим паче, якщо вона дає можливість проводити заходи стримування без застосування крупнокаліберної зброї.

Отже, мій висновок – зрада. Особливо сумно, що "мій окопчик" в Станиці-Луганській здали.

Про Золоте окрема розмова. Відпишу, як знайду час. А поки що лише поставлю своє фото з Золотого 2014 року.

А також зроблю висновки загальні.

Не треба цього робити – "розводитися", чи то пак відступати. І треба це зупиняти, якщо така політика буде продовжуватися. При чому зауважу: я не закликаю армію не виконувати наказ. Армія повинна виконувати накази верховного головнокомандуючого, інакше ми зруйнуємо систему, інакше армія буде не захищати країну, а займатися державними переворотами. Але є добровольці, активісти, які точно готові зайняти позиції, що їм давно знайомі.

Російська бронетехніка: палити чи втікати?

Сьогодні на оборонному комітеті ВР вирішується надважливе питання: чи буде у нас чим вжарити Путіна, якщо посміє  сунутися  до нас. Там вирішують чи закупить "оборонка" ракетні протитанкові комплекси Корсар та Стугна...

Міносвіти підкорегувало ''знущання'' над дітьми загиблих на фронті

Влада таки відреагувала. Міносвіти підкорегувало "знущання" над дітьми загиблих на фронті. Цілий тиждень дітей загиблих захисників країни, що вступають у ВНЗ і мають мінімальні пільги для вступу на бюджет катували вимогою подачі незрозумілої неіснуючої довідки МСЕК і відмовляли в реєстрації в базі...

Влада знущаєтся над вступниками – дітьми загиблих в АТО

Українофобський міністр освіти Шкарлет знущається над дітьми загиблих на фронті. Зараз в розпалі вступна кампанія у ВНЗ. Діти загиблих захисників України мають лише невелику пільгу для вступу на бюджет...

Міністерство енергетики може очолити агент Кремля

За моєю інформацією, Шефір проштовхує призначення Германа Галущенка – агента Кремля – на міністра енергетики. Галущенко останній рік, де-факто, керівник Енергоатому, людина Деркача, це він розвалив "атомку" та енергобаланс...

Поляки на референдумі за літній час, а ЗЕ нам вибрав зимовий

Поляки вибирали літній час на референдумі, а "зимовий" для українців цього тижня проголосує монобільшість у ВР. Для українців це означає, що цілих півроку в Україні буде на годину скоріше наступати ніч...

Україна переходить на зимовий час, бо на цьому заробляє Ахметов

Країни ЄС переходять на літній час, а Україна на зимовий, як Росія, бо на цьому заробляє Ахметов. Ми станемо найтемнішою для життєдіяльності країною світу, якщо перейдемо на зимовий час (проголосовано монобільшістю)...