11:53 12.05.2020

Автор КРИСТИНА КОСТАНДАКЕ

Як зміниться світ після карантину на думку Viber

5 хв читати
Як зміниться світ після карантину на думку Viber

Кристина Констандаке, директор по прибутках Rakuten Viber

У березні 2020 року Rakuten Viber зафіксував сильне зростання активності в порівнянні з попереднім місяцем того ж року. За кілька тижнів кількість групових дзвінків в додатку зросла в 4 рази, а на 137% підвищилася кількість повідомлень в групових чатах в усьому світі. В основному це пов'язано з тим, що в період світової пандемії COVID-19 спілкування, робота і навчання стали більше переходити в онлайн. І хоча багато сподівається, що після закінчення карантину ситуація зміниться, але це далеко не так.

Гарвардська школа охорони здоров'я сконструювала модель поширення COVID-19 на основі досвіду Сполучених Штатів Америки. Згідно з отриманими результатами люди будуть змушені дотримуватися соціальної дистанції ще до 2022 року. Під поняттям «дистанції» вчені мають на увазі скорочення контактів з навколишнім світом на 75%. Це не означає, що замість прогулянок чотири рази на тиждень можна буде гуляти один. Це говорить про те, що доведеться обмежити всі види контактів на 75%.

Що буде в підсумку? Це призведе до того, що все більше питань ми будемо вирішувати онлайн. Це стосується не тільки дружніх розмов, але і організації робочого процесу і навчання. Велика частина комунікації буде відбуватися за допомогою сервісів для онлайн-спілкування, де є можливість підтримувати зв'язок не тільки за допомогою повідомлень, а й голосового і відеозв'язку. Такі заходи необхідні не тільки для того, щоб зберегти ефективність роботи компанії, але і для того, щоб знизити рівень дискомфорту серед співробітників через відсутність живого спілкування. Згідно з опитуванням The Harris Poll на замовлення компанії Glassdoor, за час самоізоляції 22% співробітників почали відчувати тривогу через брак розмов з колегами.

У той же час по закінченню карантину залишаться ті, хто не захоче більше виходити на роботу в офіс. Так результати опитування Gartner Inc. говорять про те, що 41% тих, хто зараз перейшли на віддалений режим роботи у зв'язку з пандемією, хочуть після її закінчення хоча б частково мати можливість працювати з дому. 50% відзначили, що продуктивність залишилася колишньою або навіть зросла в порівнянні з періодом роботи в офісі. 60% впевнені, що їхня робота не вимагає присутності на робочому місці для високої ефективності. Так спілкування за допомогою платформ для спілкування в інтернеті стане незамінним рішенням цього питання. Уже зараз статистика лідируючих сервісів для спілкування в інтернеті говорить про зростання попиту на користування послугами, будьте впевнені - цифри продовжують і будуть продовжувати рости. Так в провідному додатку для мобільного спілкування в Україні, Viber, число щоденних активних користувачів за останній місяць зросло на 18% по всьому світу. Кількість нових реєстрацій на платформі щодня стало більше на 25%. Активні користувачі стали відправляти один одному на 75% більше відео повідомлень, а середня тривалість розмови по аудіозв'язку збільшилася на 35%. Такий стрибок активності пояснюється не тільки появою вільного часу у користувачів, але і веденням ділової комунікації через додаток.

Але на цьому зміни роботи компаній не зупиняться. Тенденція, яку ми бачимо останні кілька років - активний перехід бізнесу з оффлайн в месенджери - почне тільки посилюватися. Згідно зі статистикою 56% користувачів хочуть спілкуватися з брендами за допомогою телефону, а 53% віддадуть перевагу зробити покупку у тій компанії, яка має свою діджитал версію в додатку для обміну повідомленнями. Під час карантину і після його закінчення це продовжиться, оскільки це не тільки ефективний спосіб підтримувати зв'язок з покупцем, але й безпечний. Так, наприклад, в Китаї великі автомобільні холдинги стали публікувати свої товари в соціальних мережах, щоб привернути увагу нових покупців. Якщо говорити про Україну, то міжнародна компанія, що надає послуги проведення платіжних операцій, Visa запустила чат-бот в Viber, за допомогою якого оформити банківську картку тепер можна не виходячи з дому. Мережа супермаркетів NOVUS також запустила чат-бот, але з його допомогою можна перевірити і скористатися акційними пропозиціями в будь-якому супермаркеті магазину мережі безконтактно.

Новою метою при розробці маркетингових стратегій стане комфорт клієнта. Для цього буде необхідно зробити спілкування максимально персоналізованих і запропонувати унікальну послугу, якої раніше не було на ринку, але яка буде максимально корисною в період карантину. Так, наприклад, в Китаї, згідно з дослідженням[1] комунікаційного холдингу Dentsu Aegis Network, сервіс доставки Meitun ввів послугу безконтактної доставки, на яку в результаті довелося більше 80% замовлень в період карантину.

Продовжить розвиватися сфера e-commerce. На платформах електронної комерції попит на продукти харчування зріс на 215%. Те ж стосується і Європи - в Німеччині попит на онлайн покупки також значно зріс - 30% населення стали використовувати платформи для замовлення продуктів онлайн і на 36% стали рідше користуватися готівкою[2]. В Україні для проведення безконтактних грошових переказів використовується сервіс Moneytou в Viber. Зараз же, в період поступового закінчення карантину компанії не збираються припиняти роботу в сфері e-commerce, а навпаки, планують збільшити число інвестицій саме в цей напрямок.

Майбутнє стоїть за мультифункціональними онлайн-платформами і тими, хто з ними працює. Це пояснюється просто: вони здатні вирішувати кілька завдань одночасно. Для людей такий сервіс буде корисний тим, що він зможе підтримувати зв'язок людини з навколишнім світом: спілкуватися з іншими людьми і співробітниками як в текстовому, так і аудіо і відео форматі, замовити продукти, зробити мобільний грошовий платіж. Для бізнесу платформа необхідна для комунікації з цільовою аудиторією, яка вже зараз в кілька разів частіше стала бути онлайн. Самим сервісам також необхідно розвиватися і розширювати свій функціонал. Так з періоду початку пандемії Viber збільшив кількість можливих учасників групових дзвінків до 20-ти для того, щоб користувачам по всьому світу було зручніше підтримуватися зв'язок один з одним під час самоізоляції. Компанія активно співпрацює з міжнародними організаціями для того, щоб зробити додаток ще кориснішим як для звичайної людини, так і для бізнесу. Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров'я спільно з Rakuten Viber запустила чат-бот в Viber з базовими правилами поведінки під час карантину, інструкціями, як правильно надягати маску і останньої статистикою стосовно COVID-19. Вже сьогодні подібні сервіси допомагають користувачам по всьому світу і після закінчення карантину вони як і раніше залишаться не менше актуальними.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГАЛИНА ЯНЧЕНКО

Оновлений сайт “Прихисток” - що змінилося для користувачів

МИХАЙЛО ФЕДОРОВ

Без зелених стін, червоної підлоги й радянського минулого. Якими будуть українські школи після архітектурної трансформації?

СУСАННА КАРАХАНЯН

Інклюзія як головний тренд: про що говорили під час Українського будівельного конгресу

РОСТИСЛАВ КРАВЕЦЬ

Мобілізація та військовий облік повністю перекладені на громадян, що варто знати про свої права

ВАЛЕРІЙ ТАРАСЮК

Впровадження REMIT сприятиме розвитку українських енергоринків і залученню інвестицій

ВАЛЕРІЙ КЛОЧОК

Мільярди до бюджету чи фіговий листок від бізнесу? Що отримає влада

ЄВГЕНІЯ РЯБЕКА

Оновлення даних військовозобов'язаними - передумова демобілізації військових на фронті

МИХАЙЛО МЕДКО

25% компенсації вартості сільгосптехніки: як держава допомагає аграріям оновити свій парк техніки

ОЛЕКСАНДР КРАМАРЕНКО

Ворогів не треба, якщо є такі помилки

ВОЛОДИМИР БОРЕЙКО

Як перемогти в Києві нестерпну спеку

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА