Доступність посилання

ТОП новини

«Я не вірю в коронавірус»: як живе Київ під час карантину


Карантин у Києві, Русанівський парк, 28 березня 2020 року
Карантин у Києві, Русанівський парк, 28 березня 2020 року

Урядовці та зірки закликають українців залишатися вдома та триматися подалі від місць скупчень людей. Та, хоча з початком карантину кафе, кавярні та розважальні заклади закриті, мешканці столиці не поспішають ховатися по домівках.

Один із перших днів карантину видається сонячним і теплим, і мешканці спальних районів замість самоізоляції виходять у найближчий парк на прогулянки й пікніки. Дехто вдягає маски, та більшість ніяк не убезпечуються.

Люди гуляють київським парком
Люди гуляють київським парком

На дитячих майданчиках Русанівки багато батьків із дітьми. Вочевидь, для багатьох карантин – це щось на кшталт канікул навпіл із вільним робочим днем.

Читайте також: Чи небезпечний коронавірус для дітей? Пояснює педіатр-інфекціоніст​

– Хто коронавірус?

Дівчата-школярки розбігаються від похилого дерева. Вони граються в квача, тільки замість квача - SARS-CoV-2. Одна дівчинка кричить, щоб утікачки від хвороби не вибігали за межі галявини.

– Лєна, обирай хто коронавірус, я її спіймала!

Кав’ярня, де зазвичай можна сісти, працює тільки на винос: на вході до МАФу – стіл із терміналом, заклопотаний молодий чоловік у рукавичках і масці бігає між ним і стійкою баристи, передаючи замовлення.

– Відчуваю, що, коли повернусь на роботу, працюватиму з великим ентузіазмом, – зізнається дівчина в черзі. Вони з подругами обговорюють, як самій зробити собі манікюр.

Чимало кав’ярень мусили зачинитися на карантин зовсім, інші – змінили режим роботи
Чимало кав’ярень мусили зачинитися на карантин зовсім, інші – змінили режим роботи

– Боялась, що ви теж на карантині, – кажу баристі.

‎– Та ми відкрилися 20 хвилин тому.

На годиннику – початок четвертої.

Чимало маленьких кав’ярень закрилися на цей період зовсім. Деякі кондитерські, які зазвичай працюють із ними, мусять шукати клієнтів напряму.

Читайте також: Як довго можна «протягнути» на карантині: українці розповіли про життя під час вимушеного безробіття

Закрита маскою мама в черзі фотографує доньку-підлітка, теж у масці: «зроблю стікер про коронавірус».

На проспекті представник компанії з виробництва вікон із текою в руках та маскою на обличчі підходить до перехожих і розповідає, як відрізнити якісне вікно від такого, що випаде за кілька років. Вислуховую мінілекцію, тільки щоб спитати:

– Вам не забороняють тут стояти?

– А я не вірю в коронавірус, – просто відповідає хлопець. – Це мене начальство змусило вдягнути маску, бо люди не хочуть спілкуватися, коли я без неї. Ми ж на відкритому повітрі.

Русанівська набережна, Київ, 28 березня 2020 року
Русанівська набережна, Київ, 28 березня 2020 року

Магазин молочних продуктів відкритий, але, судячи зі слів продавчині, вона не впевнена, що так буде й надалі.

«Поки працюємо. Всіх потихеньку закривають, але ми поки працюємо», – каже вона, пробиваючи чек. Простягає його з побажанням: «І хай коронавірус обходить нас стороною».

Ринок поблизу зачинений, однак деякі продуктові магазини на його території працюють – і сповіщають про це.

Через понад тиждень після початку загального карантину людей на вулицях та в парку не меншає. Мешканці району, в тому числі літні, гуляють із дітьми, катаються на велосипедах, влаштовують пікніки та рибалять.

Молодь відпочиває у Русанівському парку, 28 березня 2020 року
Молодь відпочиває у Русанівському парку, 28 березня 2020 року

Маски так само носять далеко не всі, ще менше – належно закривають ними носа й рота. Найбільше людей із закритими обличчями – в чергах до магазинів та аптек. У деякі заклади без них просто не пускають.

На березі Дніпра, Київ, 28 березня
На березі Дніпра, Київ, 28 березня

З аптеки (табличка на дверях сповіщає про відсутність масок) виходить чоловік у масці. Радить не заходити – всередині ще одна людина – знімає маску, складає її і йде геть.

За даними МОЗ, станом на ранок 29 березня в Україні зафіксували 418 лабораторно підтверджених випадків COVID-19. З них дев’ять летальних, п’ятеро пацієнтів одужали.

25 березня Кабінет міністрів запровадив режим надзвичайної ситуації на всій території України та продовжив карантин до 24 квітня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG