08:30 10.05.2019

Найважливішу роль у представленні позицій держав у міжнародних судах відіграють університетські професори

3 хв читати
Найважливішу роль у представленні позицій держав у міжнародних судах відіграють університетські професори

Найбільш важливу роль у представленні позицій держав у міжнародних судових інстанціях відіграють університетські професори, повідомила заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Олена Зеркаль.

"Нам пощастило залучити до представництва наших інтересів у судових справах людей, академічний та практичний досвід і авторитет яких визнано в усьому світі", - написала О.Зеркаль на своїй сторінці в соцмережі Facebook.

Вона зазначила, що професор Жан-Марк Тювенін (Jean-Marc Thouvenin) є генеральним секретарем Гаазької Академії міжнародного права.

"Уже декілька десятиліть він веде активну практику представництва держав у Міжнародному суді ООН, Постійній палаті третейського суду та в Європейському суді справедливості. І окрім наших справ проти РФ, він бере участь в актуальних на сьогодні справах у Міжнародному суді ООН, зокрема "Болівія проти Чилі щодо обов'язку вести переговори про доступ до Тихого Океану" та "Іран проти США щодо порушення положень двосторонньої Угоди про дружбу 1955 року", - написала О.Зеркаль.

Вона також додала, що ще один професор, Альфред Соонс (Alfred H. Soons), був арбітром у трибуналах з морського права в багатьох знакових справах останніх років, зокрема у справі "Філіппіни проти Китаю щодо Південнокитайського моря" та у справі "Нідерланди проти Росії щодо голландського судна" Arctic Sunrise".

"Рішення у цих справах найчастіше згадуються в контексті наших справ проти Російської Федерації", - наголосила заступник міністра з питань європейської інтеграції.

За словами О.Зеркаль, слухання в Міжнародному трибуналі з морського права 10 травня триватимуть три години.

Крім того, вона повідомила, що "на червневих слуханнях у Гаазі до нас приєднається також Гарольд Коу (Harold Koh) - Стерлінгський професор (Sterling Professor) з міжнародного права Єльського університету".

Як повідомлялося, президент України Петро Порошенко сформував делегацію для участі в слуханнях у справах Україна проти Російської Федерації щодо імунітету 24 членів екіпажів і трьох українських військово-морських суден, захоплених РФ в акваторії Азовсько-Чорноморського басейну. Очолила делегацію заступник міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції О.Зеркаль.

Російські прикордонники 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї захопили в районі Керченської протоки український рейдовий буксир "Яни Капу" та малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" і "Нікополь" ВМС ЗСУ, що прямували з Одеси до Маріуполя. Було затримано та заарештовано 24 українських моряків. Їх перевезли з Криму до московського слідчого ізолятора "Лефортово", крім того, трьох поранених під час обстрілу росіянами українських моряків було переведено до лікарні СІЗО "Матроська тиша".

Усі моряки заявили слідству, що є військовополоненими.

ФСБ Росії порушила кримінальну справу та пред'явила усім полоненим українським морякам обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою або організованою групою, або із застосуванням насильства чи із погрозою його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ).

Лефортовський суд Москви 17 квітня продовжив до кінця липня терміни арешту 24 українським морякам, заарештованим після силового захоплення російськими силовиками в районі Керченської протоки восени 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали ударів по Харкову і Золочеву, постраждали щонайменше семеро мирних жителів - ОВА

Європейський фонд солідарності для українських фільмів виділив EUR400 тис. на вісім проєктів

Окупанти за добу обстріляли 21 прикордонне село в Сумській і Чернігівській областях

Українська молодь отримає сертифікати в "Дії" на книжки вже у 2024 році

Росіяни за добу 21 раз обстріляли населені пункти Донеччини - голова ОВА

Зеленський привітав морську піхоту з професійним святом

Російські війська за добу вбили одного жителя Донбасу та ще чотирьох поранили

Блінкен сподівається на прогрес у рішенні про використання заморожених російських активів на допомогу Україні на червневому саміті G7

Росіяни обстріляли три прикордонні громади Сумської області

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, двоє поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА