21 серпня 2018, 14:56

#перемога Ukraine NOW

Генрі Форд свого часу сказав: "Коли здається, що весь світ налаштований проти тебе, пам'ятай, що літак злітає проти вітру". Саме такі відчуття були в нашої команди у перші години оголошення про ухвалення Кабінетом Міністрів єдиного бренду Ukraine NOW.

Насправді урядова команда дуже добре підготувалася – детально можна прочитати у попередніх матеріалах: коротший і довший

Більше року працювала максимально інклюзивна Комісія з популяризації, було проведено кілька етапів відкритого конкурсу, залучені міжнародні експерти, проведено фокус-групи. Водночас всі розуміли, що з перших хвилин появи простого, але ефективного візуального рішення – розпочнуться інформаційні атаки.

Спочатку це були кволі закиди з російських соцмереж, що Україна обрала бренд "заразу" (now = зараз). А через кілька годин, хтось із великим досвідом брендингу та дизайну побачив подібність логотипу до логотипу порносайту. Одного з варіантів цього логотипу. І це стало зоряним часом для російських ЗМІ та вітчизняних "експертів". І чим більш опозиційно ці "експерти" були налаштовані до влади – тим наполегливіше вони повторювали бездумну тезу про скопійований логотип.

Без сумнівів, це була для нас катастрофа (жарт). Ми вирішили скласти руки, погодитися, що "експерти" мають рацію, що нам необхідно сподобатися всім без винятку, вже відмінити рішення уряду, і взагалі вибачитися перед багатостраждальним народом (жарт).

Насправді розпочалося багато складної системної роботи, щоб бренд України почав працювати. Презентації закордоном, в бізнес-асоціаціях, пошук донорів для розробки брендбуку, запуск перших комунікаційних кампаній для тестування ефективності. Лекції. Статті. Підготовка сувенірки.

Звичайно, трохи відволікали офіційні листи, звернення і тд. Коли в сотий раз отримуєш запитання на офіційному бланку від поважаного "експерта": "І все ж таки скільки коштував бренд бюджету України??? І все ж таки, чому ви нагло скопіювали порносайт??" – дуже хочеться порадити скористатися всесвітньою пошуковою мережею google і прочитати відповіді, які ми оприлюднили в перші ж хвилини: 1. нуль гривень нуль копійок 2. якщо вже говорити про копіювання, то чому не youtube, linkedin, а саме порносайт?

Однак державний службовець мусить і в сотий раз відповідати офіційно та нудно. Що ми всі робили навіть кілька днів тому.

Аж раптом хвиля "експертного" обурення різко спала. Премія RedDot для візуального рішення бренду країни – це такий собі Оскар в світі дизайну. Безсумнівне і беззаперечне окреслення кордонів: ніякого копіювання немає, дизайн відповідає сучасним тенденціям, є яскравим, помітним і ефективним.

Звичайно ж, історія тільки починається – однак тепер творити її буде значно легше. Бренд – це не тільки візуальний стиль. Це комунікація, і для нашої великої команди сьогодні найважливіше реалізувати ті смисли та меседжі, що були закладені в Ukraine NOW: країна можливостей, країна стартапів, країна енергії та потенціалу.

Вже зараз ролики з цим наповненням тестуються в соціальних мережах, на стрімінгових сервісах Нідерландів, Франції та Німеччини. До дня Незалежності ми запустимо комунікаційну кампанію на великій міжнародній телевізійній платформі. Попереду – презентації та роуд-шоу в столицях світу.

І це все – завдяки командній роботі дуже різних людей, які люблять Україну.

Тож особливі подяки: команді Міністерства інформаційної політики і особливо міністру Юрію Стецю; прем'єр-міністру Володимиру Гройсману, його радникам з комунікацій Мирославу Кошелюку, Ірині Золотаревич, а також урядовій комунікаційній команді під керівництвом Роксолани Стадник; агенції Banda під керівництво Павла Вржеща; комітету ВРУ з питань свободи слова та інформаційної політики та особливо Вікторії Сюмар, комітету з питань європейської інтеграції та Марії Іоновій; Офісу з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і, зокрема, Руслану Кавацюку; Офісу UkraineInvest, і особливо Данилу Білаку та Уляні Хром'як; Наталі Микольській та Офісу з просування експорту і особливо Ірині Дацюк та Мар'яні Каганяк; учасникам Комісії з питань популяризації України в світі: Анатолію Солов'ю, Ірині Боровець, Сергію Касянчуку, Наталі Немилівській, Геннадію Курочці, Максиму Лазебнику, Івану Ліптузі, Геннадію Максаку, Валерію Пекару, Олексію Погорелову, Юрію Рибачуку, Олександру Смирнову, Дмитру Столярчуку, Андрію Федоріву, Аліні Фроловій; а також всім, хто підтримав єдиний бренд з перших хвилин!

Чому деградували українські санкції?

Санкції є не менш важливим інструментом війни, ніж бойові дії. Вони допомагають скорочувати потік військових технологій або технологій подвійного призначення до російського військово-промислового комплексу та зменшувати доходи країни агресора – російської федерації...

Як стати хорошим міністром

Якось моя подруга спитала мене, що б я змінив в міністерстві культури, якби став міністром. Я відповів, що тут не вкластися у два слова, що має бути комплексна історія, і тільки тоді зміни стануть не косметичними, а реальними...

Як вийти з трикутника Карпмана

В ці дні загострилася дискусія щодо "хороших росіян", категорій "свій – чужий", і за подачі Дмитра Золотухіна – рефлексії про замкнутість українців в трикутнику Карпмана (схема "жертва-рятівник-переслідувач")...

Апологія The Gaze Media

Скоро буде рік, як я допомагаю проекту The Gaze Media – як радник Мультимедійної платформи іномовлення. Хоча сам проект публічно існує лише чотири місяці, до цього була підготовча фаза, включно зі зйомками та написанням...

Як вижити в інформаційному хаосі

Пандемія коронавірусу виявила багато неусвідомлених раніше проблем людства, держав та індивідів. Так, чи не найбільш сильний вплив на наше майбутнє матиме інформаційний вплив на людей та їхню поведінку...

Стратегічні комунікації з широко заплющеними очима

Роль інформаційних технологій давно зросла в усіх аспектах нашого буремного життя. Особливо це стосується публічної політики. Неправильна комунікація реформ, недостатність інформації для споживачів, помилкове визначення стратегічних пріоритетів – і навіть хороші ініціативи ризикують потонути в хвилях критики...