15:14 05.05.2018

Троє американських сенаторів звернулися до Луценка з проханням роз'яснити інформацію NYT щодо справи Манафорта

4 хв читати
Троє американських сенаторів звернулися до Луценка з проханням роз'яснити інформацію NYT щодо справи Манафорта

Троє депутатів Сенату США звернулися до генерального прокурора України Юрія Луценка з проханням роз'яснити інформацію видання The New York Times про нібито блокування розслідування кримінального провадження щодо "чорної бухгалтерії" Партії регіонів, фігурантом якої є колишній голова передвиборчого штабу президента США Дональда Трампа Пол Манафорт, оскільки не знайомі з позицією Генпрокуратури, яку видання не врахувало.

"Після того, як Генпрокурор Юрій Луценко ще 2 травня в інтерв’ю британському виданню Reuters закликав ФБР працювати разом над справою Пола Манафорта, троє американських сенаторів-демократів звернулися до генпрокурора з проханням роз'яснити інформацію NYT "про блокування розслідування щодо Манафорта". Звісно, вони не знайомі з позицією ГПУ та її керівників, із відповіддю Генпрокуратури журналісту видання NYT, яка не була врахована при написанні статті", – написала прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук" у суботу.

Раніше цього дня інтернет-видання "Українська правда" повідомило, що на сайті Сенату США розміщено відкритий лист сенатора Роберта Менендеса (Robert Menendez), Патріка Льохи (Patrick Leahy) і Річарда Дурбіна (Richard Durbin), адресований генпрокурору України Юрію Луценку з проханням роз'яснити інформацію NYT про блокування розслідування щодо П.Манафорта.

"Ми висловлюємо занепокоєння з приводу інформації про те, що ваше відомство здійснило кроки, які перешкоджають розслідуванню спецпрокурора США Роберта Мюллера", – цитує видання лист сенаторів.

Вони наголосили, що двостороннє співробітництво в юридичних питаннях має розширюватися, незважаючи на політику. "Спільне розслідування справи Манафорта має значення не тільки для розслідування Мюллера, а й для викриття корупційних схем часів президентства Віктора Януковича", – наголошується в документі.

Сенатори попросили Ю.Луценка відповісти на запитання, чи справді Генпрокуратура "здійснювала такі кроки? Якщо так, то чому?"; чи звертався хтось із адміністрації Дональда Трампа з закликом до українського уряду не співпрацювати з Р.Мюллером; і чи обговорювалася тема розслідування Р.Мюллера між українським та американським урядами і під час зустрічі президентів Петра Порошенка і Д.Трампа в Нью-Йорку в 2017 році.

Напередодні в п'ятницю, 4 травня, Генпрокуратура України на сторінці в соцмережі Фейсбук оприлюднила копію своєї відповіді кореспондентам The New York Time Ендрю Крамера та Юлії Мендель, направленого 20 квітня 2018 року на їхній запит щодо надання інформації про співробітництво зі спеціальним радником Міністерства юстиції США Р.Мюллером.

В оприлюдненій копії відповіді Генпрокуратури зокрема, йдеться про досудове розслідування у кримінальному провадженні за підозрою колишніх міністра юстиції України, заступника міністра юстиції та інших чиновників в розтраті державних коштів в особливо великих розмірах під час здійснення державної закупівлі в іноземної компанії "Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates".

Встановлено, що в результаті дій цих осіб Мін'юст України здійснив безпідставну закупівлю у компанії "Skadden Arps, Slate, Meagher & Flom LLP and Affiliates" послуг з підготовки звіту у справі "Тимошенко проти України", що призвело до розтрати держкоштів у сумі близько 8, \6 млн грн. Обвинувальний акт у цій частині направлено до суду, судовий розгляд триває, наголосили в Генпрокуратурі.

У відомстві зазначили, що під час досудового розслідування в цій справі перевірялися також зв'язки колишніх українських високопосадовців з іноземними громадянами, серед яких П.Манафорт.

Крім того, департамент спеціальних розслідувань Генпрокуратури розслідує справу, в якій перевіряються факти тіньового фінансування Партії регіонів, зокрема виявлено записи про здійснення виплат з так званої "чорної бухгалтерії", де зазначено призначення "Пол Манафорт".

Генпрокуратура також вивчає обставини походження перерахованих коштів ($750 тис.) На рахунок компанії "Davis Manafort", представником якої зазначений П.Манафорт.

Крім цього, Генпрокуратура здійснює досудове розслідування у справі від травня 2014 р. за підозрою екс-міністра юстиції України у заволодінні коштами держбюджету в сумі понад 2,5 млн грн.

"Інша інформація, відповідно до вимог ст. 222 КПК України та ст. 6, 8 закону України "Про доступ до публічної інформації", є інформацією з обмеженим доступом і не підлягає оприлюдненню", – йдеться у відповіді на запит кореспондентів видання The New York Times.

Раніше в статті The New York Times Е.Крамер написав, що в Україні на тлі переговорів про постачання Вашингтоном протитанкових ракетних комплексів Javelin припинено розслідування чотирьох кримінальних справ щодо П.Манафорта. Зазначалося, що розслідування було заморожено за наказом генерального прокурора України Юрія Луценка на початку квітня.

"Справа дуже чутлива для уряду, який глибоко покладається на фінансову і військову допомогу Сполучених Штатів і гостро усвідомлює неприязнь Трампа до розслідування спецпрокурора ФБР Мюллера про можливу змову між Росією і його кампанією", – пише автор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог атакував Одесу касетними боєприпасами, мета – припортова інфраструктура, є поранені

Один представник полку "Азов" повернувся додому в рамках останнього обміну військовополоненими

Кулеба в розмові з Блінкеном привітав дозвіл США на удари по РФ: Своєчасний крок у правильному напряму

Офіс ТЧХУ відновив роботу в Краматорську

Кличко: Київ готується до складної зими в умовах масштабних пошкоджень енергетичної інфраструктури

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 70, на покровському напрямку тривають 11 боїв

Зеленський подякував Королю Швеції за особливу допомогу в межах Міжнародної коаліції за повернення українських дітей

У Міноборони підтримують створення Військової поліції

Кількість бойових зіткнень на фронті зросла до 62, найнапруженіша ситуація на покровському напрямку

Французька спецслужба повідомила про затримання та арешт підозрюваного в підготовці теракту на Олімпіаді

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА