20:35 11.10.2018

Вселенський патріарх розпочав надання автокефалії Українській церкві - рішення синоду Константинополя

2 хв читати
Вселенський патріарх розпочав надання автокефалії Українській церкві - рішення синоду Константинополя

Вселенський патріархат продовжує процедуру надання томосу Українській церкві, повідомив представник Константинополя.

"Перше - підтвердити вже прийняте рішення, що Вселенський патріархат переходить до надання автокефалії Українській церкві", - сказав представник Константинополя, митрополит Гальський Еммануїл журналістам у четвер після засідання синоду, зачитавши заяву головного секретаря Вселенського патріархату за підсумками засідання синоду в четвер.

Другим пунктом у рішенні синоду значиться: "Відновити, на цей момент, ставропігію Вселенського патріархату в Києві, одну з його багатьох ставропігій в Україні, що існували тут завжди".

Третім пунктом у рішенні синоду зазначено, що після розгляду апеляції глав УПЦ-КП Філарета (Денисенка) та УАПЦ Макарія (Малетича), а також їхніх послідовників, які "опинилися в розколі не через догматичні причини", ... "вищезазначених було канонічно відновлено до їх ієрархічного або священицького сану, і їхніх вірян було повернуто до спілкування з Церквою".

Четвертим пунктом зазначено визнання незаконною анексію Київської митрополії Константинопольського патріархату Російською православною церквою в 1686 році, а п'ятим - застереження від незаконного захоплення церков і монастирів в Україні в результаті зазначених рішень.

Синод постановив "скасувати юридичну силу синодального листа 1686 року, виданого виходячи з обставин того часу, що надало Московському патріарху право через ікономію призначати митрополита Київського, обраного собором духовенства і мирян його єпархії, яка згадуватиме Вселенського патріарха в ролі Першого ієрарха на будь-якому святкуванні, проголошуючи та підтверджуючи свою канонічну залежність від Константинопольської материнської церкви".

Синод також звернувся "до всіх сторін із закликом уникати привласнення церков, монастирів та інших об'єктів, а також будь-якого іншого акту насильства в Україні й так, як це заповідав Христос, зробити все з любов'ю і миром".

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, й закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію.

Священний синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України й вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії УПЦ.

31 серпня голова інформаційного управління Української православної церкви Київського патріархату архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що Вселенський патріарх Варфоломій під час зустрічі з главою РПЦ патріархом Кирилом у Стамбулі повідомив про рішення надання УПЦ автокефалії, а також про те, що наразі це рішення імплементується.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада має намір заборонити під час війни розголошення окремих відомостей із судових рішень

Кількість ворожих атак на фронті зросла до 79, окупанти авіаударами зрівнюють із землею Вовчанськ

Кількість жертв російського ракетного удару по Одесі 29 квітня збільшилася до восьми - у лікарні померла чотирирічна дівчинка

Визначених Укренерго лімітів вистачить Києву 24 травня в середньому на 76% потреб, діятимуть графіки відключень

Рада має намір дозволити банкам розкривати банківську таємницю на запити Мін'юсту і нотаріусів

Активні бойові зіткнення в районах Кліщіївки й Андріївки тривають - ОСУВ "Хортиця"

Прем'єр Греції підтвердив свою участь у Саміті миру

Рада має намір дати можливість засудженим працювати на підставі цивільно-правових договорів

Прем'єр-міністр Норвегії підтвердив участь країни в Саміті миру

Рада має намір розвантажити Київський міський окружний адміністративний суд від накопичених судових справ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА