18 квітня 2020, 14:03

Країну підпалюють з різних кінців. Що робити? (ВІДЕО)

Спочатку подивіться це відео. Пожежники показують нам, як виглядає пекло. Такі й подібні відео від людей, які працюють зараз на передовій, буду періодично публікувати. А потім ми з вами поміркуємо – як цьому протидіяти і що треба робити.

Можливо, все починалося з "антропогенного" фактору. З недалеких спалювачів трави й сухого листя, або тупих "шашличників". Які нажерлися підсмаженого м'яса й поїхали, спаливши за собою кілька десятків гектарів лісу. Але тепер стало зрозуміло, що затягнуті густим димом міста і села перетворились на фактор політичного впливу. Підпалюючи країну з різних боків і кінців, можна її "розхитувати", залякувати й без того перелякане коронавірусом населення. В соцмережах і коментах вистачає ботів, які поширюють панічне: "Здавайтеся!".

Але ні, так не буде. Це не вогняний апокаліпсис. Це лише початок відновлення держави, її мобілізація і поява ефективних інституцій та відповідальних громадян. Замість прогнилої бездіяльної і немічної системи, яка звикла лише списувати собі в кишені бюджетні гроші. Часами, в умовах загроз і мобілізації, ми вже демонстрували свої можливості. Згадайте: ми вже протидіяли підпалам. Пам'ятаєте часи Євромайдану, коли нашими містами прокотилася явно скоординована кампанія підпалів авто? Тоді активні громадяни об'єднувалися в мобільні групи для патрулювання своїх районів. Не відкрию таємницю, що такі "народні патрулі" на власних авто, об'їжджаючи підконтрольні території, мали не лише графік виїзду на патрулювання, а й зареєстровану зброю й оперативний зв'язок із колегами з сусідніх районів. Для координації утворили навіть місцеві штаби. Між іншим, це мені нагадало "народну мобілізацію" в Британії у період 2-ї Світової. Коли люди чергували на дахах будинків й гасили запалювальні бомби, які на їхні голови скидало "Люфтваффе".

Зараз таку народну ініціативу реалізувати значно складніше, бо діє режим карантину, й "більше двох не збиратися". Але, водночас, заборона перебування людей в лісопаркових й прибережних зонах має полегшити роботу правоохоронним органам. А МВС отримало додаткове фінансування з бюджету. Адже, дуже схоже, що "під шумок" великих пожеж, на місцях почали використовувати момент для вирішення своїх бізнесових питань. Поблизу Києва фіксуються дивні підпали в дуже мальовничих місцях. Зокрема, в Голосієво та Вишгородському районі Київської області. Напевно, з метою розчищення території під котеджну, або й багатоповерхову забудову. Не виключені підпали й з метою приховання обсягів незаконних вирубок лісу.

Виправдання катастрофи поясненням про "безсніжну" зиму не витримує критики. Її запустили в обіг політики, урядовці, начальнички різних рівнів – уся ця армія посадовців у великих кабінетах з масивними кріслами й спецзв'язком. Аби зняти з себе частину відповідальності за бездіяльність й не здатність до системних, адекватних дій.

Ви чули про масштабні пожежі, наприклад, у лісах Баварії? Нагадаю, що в цій частині Німеччини клімат дуже подібний до нашого, а нинішня зима там також була безсніжною. Й значна частина цієї німецької землі вкрита лісами. Чому є важливим й цікавим саме німецький досвід? В цій країні запровадили принципи скорочення ризиків й управління кризами як головний принцип управління країною. Завдяки цьому німцям вдалося звести до мінімуму летальність під час поширення коронавірусу. Й вони готові до будь-якої "безсніжної" зими. А масштабні катастрофи на кшталт тих, що спалили значні частини територій в Росії, Бразилії та Австралії, сподіваюсь, їм не загрожують.

До речі, ви бували у баварських лісах? По-перше, туди ви не потрапите з автобану. Ліси захищені спеціальним парканом від візитів автотуристів, яким заманеться зупинитись, аби посмажити шашлички й поїхати далі. Ну, і як у нас заведено, ще кинути на лісову підстилку кілька недопалків. Перехопити бутерброд можна лише на спеціальних, заасфальтованих зупинках для автотранспорту, чи в кав'ярнях на АЗС. Без підходів до живої природу. Ці ж бар'єри, між іншим, захищають й тварин від загибелі під колесами авто. Для братів наших менших влаштовано спеціальні мостові переходи над автотрасою. У тій частині баварського лісу, куди ви можете потрапити, також все чітко регламентовано й облаштовано. Ліс розділено на квадрати спеціальними траншеями й смугами землі. Як на підводному човні, де відсіки, у випадку пожежі, розділено люками. Ліси обладнано системами спостереження й спеціальними детекторами. У випадку задимлення, або, якщо ви, за нашою доброю традицією, розведете багаття під шашлички, вже за кілька хвилин матимете неприємне й витратне для свого гаманця спілкування з єгерською службою та поліцією. Між іншим, спеціальні таблички й повідомлення встановлено на кожному кроці. Тому наш традиційний аргумент: "А ми не знали" – просто не спрацює.

І, наостанок, я хочу, щоб ми припинили поширювати маніпуляції в стилі коронної розробки нашої номенклатури: "у нас на це немає грошей". У цьому місці я згадую відомий анекдот із фінальною фразою: "Ні, ну ви подивіться – а ось на це у них гроші є". Й справді – сприймаючи подібну дурню, ми витрачаємо сотні мільйонів бюджетних гривень, ганяємо спеціальну авіацію й ризикуємо життями вогнеборців й міцевих людей. Так далі тривати не може.

P.S. Сьогодні, зважаючи на ситуацію, багато людей питають себе: "Якого лиха очікувати далі?". Не виключаю, що потрібно посилити охорону й спостереження за інженерними спорудами водних басейнів. За греблями, дамбами, каналами й т.ін. Проходимо випробування Кримом, мечем, вогнем й водними трубами. Запевняю – якщо не розгубимось і це зробимо, створимо справжню країну. З ефективними системами попередження, протидії й безпеки. Країну, яку "розгойдати" підпалами, димом, бездіяльністю, тупістю й некомпетентністю буде неможливо.

Тактична медицина для всіх. Замінимо емоції кваліфікаціями, холодним розумом, знаннями і підготовкою

Ми можемо бути емоційними й проклинати російських вбивць та їхнього диктатора Путіна нескінченно. Щодня і щохвилини. За зламані долі мільйонів людей, зруйновані міста, за війну з елементами геноциду проти українців...

Як спрямувати мільярди на дрони, а не на віртуальні рулетки

Знаєте деякі значення англійського слова "gamble"? Авантюра – якщо це іменник, ризикувати – якщо дієслово. Мабуть в цьому суть компаній, які називаються гемблінговими...

На ''інтронізацію'' Путіна. Росія: шлях від ''Третього Риму'' до Четвертого Рейху

Сьогодні в Кремлі російський диктатор проводить власну "інтронізацію" – з собою, довічним імператором-президентом, попами у розшитих золотом рясах, військовими, які вбивають людей (не лише українців, а й власних підданих, яких женуть на війну)...

Захист бізнесу як складова українського опору

На минулому тижні Офіс генерального прокурора відзвітував, що завершив аудит кримінальних проваджень, які були порушено проти бізнесу і закрив близько 19% з них...

Лудоманія чи бойові дрони? Майданчики ігрової залежності – заборонити на період війни, всі гроші – на фронт!

Куди підуть мільярди – на віртуальні лохотрони й в кишені ділків чи на Сили Оборони і захист країни? Коли цю колонку було написано, прийшла трагічна звістка: на фронті загинув сержант 59 бригади Павло Петриченко...

The Russian Orthodox Church, which calls for a "holy" war, as a factor of global terrorism

The Estonian Minister of Internal Affairs compared the Russian Orthodox Church with Islamic terrorists, who also conduct a "holy war against the West...