21:19 09.11.2018

В ЄС і Україні засуджують втручання Росії в справи Австрії

2 хв читати
В ЄС і Україні засуджують втручання Росії в справи Австрії

У Євросоюзі назвали неприйнятним втручання Росії у внутрішні справи інших держав у зв'язку з арештом в Австрії ймовірного агента російських спецслужб.

"Нам відомо про арешт австрійського полковника за обвинуваченням у шпигунстві для Росії, розслідуваннях, що ведуться в Австрії, а також про рішення австрійського міністра закордонних справ скасувати свою поїздку в Москву", - заявив "Інтерфаксу" в Брюсселі один з офіційних представників ЄС.

"Неповага суверенітету держав і втручання в їх внутрішні справи неприйнятні. ЄС завжди чітко заявляв про це і визнає проблему, яку представляє Росія, про що свідчать і недавні дебати в Європейській раді", - зазначив співрозмовник агентства.

У свою чергу міністр закордонних справ України Павло Клімкін, коментуючи арешт в Австрії можливого агента спецслужб РФ, зазначив на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, що російське втручання в політику інших країн нічого не зупинить.

"Ніякий нейтральний статус не вбереже від російських шпигунів у лавах збройних сил. Буквально напередодні офіційних церемоній з приводу сторіччя закінчення Першої світової війни Австрія стикається з сучасним "полковником Редлем"- австрійським офіцером, а насправді висококласним шпигуном, який працював на Російську імперію, про якого говорили, що він змінив хід історії. Іронічно, але викритий сьогодні в Австрії російський шпигун теж має подібний шанс - і це шанс для сучасної Австрії більш ретельно придивитися до сучасної Росії", - написав П.Клімкін.

На його думку, за 100 років для Росії мало що змінилося і за програмними цілями, і за методами. "Це зрозуміли в православній і такий, здавалося б, близькій по духу Греції. Це зрозуміли в Нідерландах, де нібито колись Петро I активно навчався. Тепер це, здається, розуміють і в Австрії - в країні, яка щиро намагалася будувати мости і діалоги з Росією. Скажіть, кому взагалі в цьому світі може бути гарантована безпека від російської інтервенції?" - задається питанням глава МЗС України.

Раніше в п'ятницю стало відомо, що глава МЗС Австрії Карін Кнайсль скасувала заплановану на початок грудня поїздку в РФ у зв'язку із затриманням відставного полковника австрійської армії за підозрою в зборі розвідданих для Москви.

Відповідну заяву зробив у п'ятницю канцлер Австрії Себастьян Курц. Перед журналістами виступив і міністр оборони Маріо Кунасек, він і поінформував К.Кнайсль про підозри. За словами канцлера і міністра оборони, наразі прокуратура веде розслідування даної справи.

За даними австрійських ЗМІ, колишній офіцер, нині пенсіонер, в період своєї служби в австрійській армії близько 20 років займався шпигунством на користь Росії. Газета "Кронен Цайтунг" з посиланням на неназвані джерела вказує, що офіцер отримав за збір розвідданих в цілому близько 300 тис. євро.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Порошенко закликав німецьких депутатів до нового формату підтримки України

Кулеба: Оточення Путіна посилає фальшиві сигнали про нібито готовність до припинення вогню, щоб зірвати Саміт миру

Порошенко везе на фронт 2 тисячі денних та нічних FPV-дронів і "Мавіків"

Нетаньягу заявив, що намір Іспанії, Ірландії та Норвегії визнати Палестину надихне ворогів Ізраїлю

Ізраїль відкликає своїх послів із Норвегії та Ірландії для термінових консультацій через рішення визнати Палестину державою

Геращенко має намір звернутися до Мецоли у зв'язку з проявом сексизму з боку спікера Ради

Участь Індії в Саміті миру може спонукати Китай також узяти в ньому участь - нардеп

Президент Румунії візьме участь у Саміті миру у Швейцарії - Зеленський

У ЄС погодили план із використання доходів від заморожених активів РФ для допомоги Україні

Німеччина може підтримати американський план допомоги Україні на $50 млрд - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА