11:58 06.07.2018

Переговори з МВФ про ціну на газ для населення тривають - Гройсман

2 хв читати
Переговори з МВФ про ціну на газ для населення тривають - Гройсман

 Уряд України продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом (МВФ) про вимогу зрівняти ціну на газ для населення з більш високою ціною на газ для промисловості, яке є одним з ключових для отримання чергового траншу кредиту МВФ, повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман .

"З літа 2017 року це (зрівнювання цін - ІФ) мало відбутися. Я цього підвищення не допустив. Зараз працюємо з МВФ, з нашими партнерами, і обговорюємо можливі підходи, щоб врегулювати ці питання", - сказав він на годині уряду в парламенті в п'ятницю.

"Щойно у мене буде інформація про те, чого нам вдалося досягти, я обов'язково про це скажу", - зазначив прем'єр.

Він заявив, що не хоче піднімати жодних цін в Україні взагалі і хотів би їх зниження, однак має враховувати такі фактори, як необхідність здійснювати бюджетні виплати, обслуговувати зовнішні борги і розвивати економіку.

"Тому нам потрібна підтримка зовнішніх партнерів", - пояснив В.Гройсман, закликавши до консолідації в складні часи.

Як повідомляло агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело, наближене до українського уряду, прем'єр нещодавно запропонував МВФ черговий варіант компромісу в переговорах про ціну на газ, що передбачає пакет кроків, серед яких - монетизація субсидій, лібералізація ринку газу і знижка від єдиної ціни на газ для звичайних споживачів.

З липня 2017 року Україна перебувала в складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

За словами джерела в уряді, за цей час українська сторона запропонувала МВФ вже не менше восьми варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд.

Позиція Фонду є досить жорсткою, оскільки уряд минулого року прийняло рішення про таке підвищення газових цін, що дозволило Україні отримати транш кредиту МВФ, однак згодом в односторонньому порядку відмовилося від його виконання.

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня заявила, що виконання передумови щодо ціни на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

За її словами, дві інших передумови - внесення правки до ухваленого нещодавно закону про Вищий антикорупційний суд та дотримання граничного дефіциту держбюджету.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Потребу в додаткових військових витратах держбюджету-2024 оцінюють у $5 млрд - глава Мінфіну

Україна "коридорами солідарності" з 2022 р. експортувала понад 136 млн тонн товарів та імпортувала 52 млн тонн - ЄК

ЄБА просить надати бізнесу можливість самому відбирати критично важливих співробітників

Титанова "Велта" відчуває гостру нестачу кадрів аж до зупинки виробництва - СЕО

Актуалізація вимог "єОселі" збільшить попит на якісне житло і стимулюватиме економіку країни - думка

Обмеження е/е в Україні в середу розпочнуться з 19:00 замість 20:00 - обленерго

УЗ підвищила вартість комплектів білизни в плацкартних і купейних вагонах у 1,6 раза, у вагонах СВ - удвічі

ФДМ готується до приватизації одного з Дунайських портів

"Укренерго" скасувало обмеження споживачів з 07:00 до 20:00 середи в усіх областях

Україна влітку планує виставити на перші аукціони оренду 109 тис. га агроземель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА