Доступність посилання

ТОП новини

Пакистан: понад 130 дітей загинуло через напад талібів на школу


Напад талібів на школу в Пакистані
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:03 0:00

Напад талібів на школу в Пакистані

Щонайменше 141 людина загинула, з яких 132 дитини та 120 поранено у результаті нападу бойовиків на військову школу у пакистанському місті Пешавар. За повідомленням влади Пакистану, операція зі звільнення школи, яка тривала 8 годин, завершилася. Було також вбито 9 бойовиків. Відповідальність за напад взяло на себе угруповання «Техрік-е-Талібан», пояснюючи свої дії незгодою із воєнною операцією, яку влада Пакистану проводить проти талібів у регіоні Північний Вазиристан. Світова спільнота засудила цей акт і висловила підтримку владі країни у боротьбі з ісламістами. А прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шариф заявив, що наступальна операція проти «Талібану» триватиме.

10-класник Ебад та інші учні зайшли до класу, де мав розпочинатися урок, коли бойовики зі зброєю та вибухівкою увірвалися до школи. Ебад один із небагатьох, хто залишився живим після нападу.

«Було 10:30 ранку, коли нас покликали до аудиторії, де мав відбуватися урок із першої медичної допомоги. Коли ми увійшли до класу, почалася стрілянина і бойовики туди увірвалися. Вони вбили багатьох учнів. Я бачив, як переді мною вбили 40-50 учнів. Вони застрелили також у полковника. Пролунав вибух бомби. Я бачив 4-5 бойовиків, вбраних у чорне, коли вони вривалися до класу», – розповідає хлопець.

Потім, за словами Ебада, бойовики розійшлися по інших аудиторіях, де було близько 500 учнів.

«Старшокласники вирішили, що це розіграш…» – очевидець

Четвертокласник Аніс був у класі, коли почали лунати постріли.

«Наш вчитель сказав, що на вулиці проходять навчання. Але коли він подивився за вікно, озброєні солдати забігли до класу і сказали нам вийти», – говорить Аніс і додає, що бачив два напади. «Ми побігли з класу, як наказав учитель. Чоловіки і жінки вчителі були вбиті», – зауважив він.

Хаммад Ахмад, який навчається у шостому класі, каже, що бойовики, які увірвалися до школи, були замасковані під охоронців, їхні обличчя були прикриті. Вони вбігли до шкільного кафе і почали цілитися в учнів. Старшокласники вирішили, що це розіграш і що їхні однокласники бавляться у бойовиків, – згадує Ахмад. «Але потім вони почали стріляти. Хлопці побігли геть… А бойовики побігли у класи і почали там стріляти», – говорить очевидець.

«Техрік-е-Талібан» взяв відповідальність

За повідомленням Первеза Хаттака, головного міністра провінції, де розташоване місто Пешавар, більшість загиблих були діти.

«Від 8 до 10 терористів увірвалися до військової громадської школи і відкрили нерозбірливий вогонь. Станом на зараз загинули понад 100 дітей і ще 80 чи більше поранені. Всі лікарні міста працюють і посиленому режимі», – сказав Хаттак.

Представник угруповання «Техрік-е-Талібан», який назвав себе Мугаммадом Хорасані, зателефонував кореспондентові «Радіо Машал» і повідомив, що його угруповання взяло на себе відповідальність за напад. Він додав, що це помста за військову операцію в Північному Вазиристані.

Світ засуджує напад і підтримує владу Пакистану

Міжнародна спільнота засудила напад на військову громадську школу у Пакистані. У повідомленні Білого дому йдеться, що США засуджують «жахливу» атаку і наголошують на підтримці пакистанської влади у прагненні «побороти екстремізм та тероризм».

Заяви із засудженням нападу на школу зробили вже президент Франції Франсуа Олланд, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр, правозахисна організація Amnesty International.

Малала Юзафзай
Малала Юзафзай

Нобелівська лауреатка, пакистанка Малала Юзафзай, яка сама свого часу стала мішенню для талібів, назвала цей випадок «безглуздим і холоднокровним актом терору».

Напад на школу засудив дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ).

«Ми отримали новини від наших колег у Пакистані, де у Пешаварі був вчинений напад на школу з великою кількістю смертей серед дітей. ЮНІСЕФ засуджує будь-які напади на дітей та заклади освіти. Це порушує фундаментальні принципи людяності, що ніколи не може бути виправдано», – наголошує речник ЮНІСЕФ Крістоф Булірак.

Ашраф Гані
Ашраф Гані

Президент Афганістану Ашраф Гані заявив, що «вбивство невинних дітей суперечить ісламу». Заяву щодо цього зробило й афганське МЗС.

«Ми різко засуджуємо сьогоднішню терористичну атаку на школу в Пешаварі і називаємо цей акт тероризмом проти ісламу і проти людства», – наголосив речник МЗС Афганістану Сіраж уль-Хак Сіраж.

Операція проти «Талібану» триватиме – Наваз Шариф

Тим часом прем’єр-міністр Пакистану Наваз Шариф поклявся продовжити операцію проти «Талібану» «допоки тероризм не буде викорінений».

Армія Пакистану розпочала наступальну операцію у Північному Вазиристані у травні цього року. Операція спрямована проти місцевих та іноземних бойовиків, яких звинувачують в організації терактів у Пакистані та Афганістані.

За повідомленням пакистанських військових, за цей час у Північному Вазиристані було знищено понад 1100 бойовиків. Втрати серед пакистанських військових становлять десятки.

Регіони Північний і Південний Вазиристан розташовані на північному заході Пакистану. Вони входять до так званої «зони племен», яка розташована вздовж кордону з Афганістаном. За оцінками оглядачів, наразі там сконцентровано багато бойовиків-ісламістів з «Аль-Каїди» і «Талібану».

«Зона племен» («Територія племен федерального управління») – це територія, де не діють пакистанські закони і на яку не поширюються повноваження поліції. Тут особлива форма управління, закладена ще британською колоніальною владою, згідно з якою пуштуни племінного поясу на кордоні з Афганістаном живуть за своїми «законами».

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG