RU
 

Знову на Азов? Турчинов придумав спецопераціюСюжет

Корреспондент.net,  20 грудня 2018, 15:36
0
855
Знову на Азов? Турчинов придумав спецоперацію
Фото: nv.ua
Олександр Турчинов

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов заявляє, що Україна готує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку.

24 українських військових, захоплених Росією біля Керченської протоки, залишаються в полоні. Але Україна, за словами секретаря Ради національної безпеки і оборони Олександра Турчинова, готова відправити до Керченської протоки нову групу кораблів.

З одного боку, Україні дійсно необхідно посилювати свою військову присутність в Азовському морі і доводити, що Керченська протока - це не приватна власність РФ, яка анексувала Крим.

З іншого боку, минулий прохід кораблів закінчився сумно, як уникнути нових нападів і захоплень - питання відкрите.

Заява Турчинова

Турчинов каже, що Україна готує новий прохід військових кораблів через Керченську протоку.

"Так. Це для нас важливо. Якщо ми зупинимося і відступимо, то Росія фактично виконає своє завдання щодо захоплення Азовського моря, висуне світу самовизначення нові морські кордони в Чорному морі, де-факто легалізувавши окупацію Криму", - сказав секретар РНБО.

При цьому секретар РНБО наголосив, що з проходом кораблів не можна зволікати.

"Ми пропонуємо і нашим партнерам взяти участь в цьому проході з українських чорноморських портів в українські порти на Азовському узбережжі. Будемо запрошувати представників ОБСЄ та інших міжнародних організацій, щоб вони були присутні на наших кораблях, для того, щоб довести всьому світу, що Україна і її моряки не порушують жодних законів і міжнародних правил", - сказав Турчинов.

Він також додав, що було б логічно, щоб в Азовському морі на допомогу Україні з'явилися кораблі НАТО.

"Поки що така наша ініціатива не отримала відповіді. Але я сподіваюся, що під час наступного проходу українських військових кораблів через Керченську протоку вони хоча б відправлять до нас своїх спостерігачів", - підсумував секретар РНБО.

Готовий підривати міст

Також Турчинов заявив, що нові ракетні комплекси допоможуть Україні захищатися в морях і дозволять знищити Керченський міст.

"Ми системно працюємо над посиленням берегової оборони Чорного і Азовського узбережжя. З цією метою будуть залучені нові і модернізовані ракетні комплекси", - сказав він.

"Це дозволить нам не тільки ефективно протидіяти будь-яким десантним операціям, але і знищити будь-який корабель, який загрожує нашій країні на відстані 300 кілометрів, навіть якщо він розташований в порту базування", - додав Турчинов.

"Не буде для нас проблемою, в разі загрози, знищити будь-яку переправу або міст, в тому числі і той, який дуже розрекламований", - заявив він.

"Ми повинні довести всьому світові, що Україна не втратила свої позиції в Азовському морі, і це - море, де діє міжнародне право і можуть перебувати як українські, так і іноземні кораблі", - наголосив секретар РНБО.

Потрібно підготуватися

Думки експертів щодо необхідності нового проходу українських кораблів через Керченську протоку розділилися.

На думку військового експерта Олега Старикова, заява Турчинова про відправку українських кораблів через Керченську протоку більше політична, ніж військова. Експерт вважає, що українські кораблі повинні йти через Керченську протоку з авіаційним прикриттям.

"Якщо піде бойова група, вона повинна йти з авіаційним прикриттям. І якщо на неї нападуть, ми повинні якісь дії робити", - заявив він.

На думку юриста Дмитра Снєгірьова, для стримування агресії Росії в Азовському морі потрібно зараз робити інші кроки. Зокрема, почати з питання встановлення лінії державного кордону в Азовському морі.

"Потрібна демаркація кордону в Азовському морі і визначення поняття внутрішніх вод та виключної економічної зони. Це дозволило б Україні апелювати до міжнародних інституцій в моменті порушення державного кордону. Тоді проходження через Керченську протоку було б логічним. Якби Росія щось знову зробила, то це підтвердило б, що вона країна-агресор, яка в односторонньому порядку вийшла з договору в 2003 році і порушує морські кордони. Тоді б ми могли апелювати до країн Заходу щодо військової підтримки", - наголосив Снєгірьов.

Екс-міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко також пов'язав заяву Турчинова з політичною кон'єктурою.

"На тлі завершення часу воєнного стану потрібно піднімати температуру, щоб якимось чином виправдати введення цього стану. Фактично, цей стан можна називати спробою відвернути увагу від інших проблем, не вирішувати проблеми обороноздатності України, а вирішувати проблему виборчої кампанії. Потрібні додаткові підстави, щоб підняти температуру", - вважає Грищенко.

Він прогнозує, що НАТО і ОБСЄ відмовляться брати участь в переході військових кораблів через Керченську протоку, оскільки не зацікавлені в ескалації відносин з Росією. А українські кораблі знову будуть захоплені.

"Ну, направимо ми ще одну групу кораблів, ну ще раз її захоплять. Якщо навіть при цьому на борту кораблів будуть спостерігачі ОБСЄ, враховуючи силу росіян в цій акваторії, вони знайдуть можливість більш цивілізовано зупинити нашу групу кораблів. Але реалізовувати в нинішній ситуації і ставити під загрозу життя українських військовослужбовців недоцільно. Якщо це буде реалізовано до виборів, це буде сприйнято не тільки Росією, але і нашими партнерами як нічим не виправдана провокація", - додав Грищенко.

Разом з тим, наприклад, журналіст Аркадій Бабченко повністю підтримує пропозицію Турчинова.

"Розрізняють такі форми військової присутності: патрулювання ВМС у водах Світового океану. В двадцятому столітті окремі держави стали використовувати військову присутність в цілях: військово-політичного тиску, а також охорони власних морських і повітряних комунікацій. Це навіть не води Світового океану. Це - українські територіальні води. Про що тут можна міркувати, взагалі незрозуміло. Якщо Україна вважає себе суверенною державою з власною незалежною суверенною територією - вона зобов'язана бути присутньою в своїх суверенних водах. Повинна! Повинна охороняти власні морські комунікації. Без варіантів. Це наші води. Ми будемо тут ходити", - написав російський журналіст на своїй сторінці у Facebook.


Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

СПЕЦТЕМА: СюжетиКонфлікт України та РФ на Азові
ТЕГИ: Украина-РоссияСНБОТурчиновКерченский проливАзовское мореАлександр ТурчиновВМС
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Читати коментарі